Președintele PSD dezvăluie în premieră viitoarele salarii. Medicii specialiști, plătiți mai bine decât ambasadorii

Președintele PSD dezvăluie în premieră viitoarele salarii. Medicii specialiști, plătiți mai bine decât ambasadorii

Liviu Dragnea a afirmat că proiectul Legii Salarizării Unitare este gata, urmând să fie semnat, cel mai târziu mâine, de către liderii coaliţiei de guvernare şi parlametarii PSD, la Comitetul Executiv Național al PSD, care se va desfăşura la Sinaia. Proiectul de lege se va constitui în iniţiativă parlamentară

La o zi după ce a anunţat că noua lege a salarizării bugetarilor nu va fi asumată de Guvern, cum se credea inițial, ci va fi trimisă direct la Parlament spre aprobare, şeful PSD a publicat și o serie de prevederi din actul normativ mult așteptat.

Detaliile le-a devoalat într- o postare pe pagina sa de Facebook. Practic, toți bugetarii vor avea parte de majorări substanțiale, doar că pentru unii salariile mari vor veni de anul viitor, în timp ce alții vor avea de așteptat până în 2020 sau chiar 2022 ca să ajungă la lefurile promise. Primii care vor intra în plată, de la 1 ianuarie 2018, sunt angajații din sistemul sanitar.

Cât vor câștiga diferitele categorii de bugetari

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, toate salariile din sectorul bugetar vor fi reglementate prin Legea Salarizării Unitare, şi nu prin legi speciale, ca până acum. Excepţie fac Banca Națională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară care, potrivit recomandărilor Uniunii Europene, trebuie să aibă un nivel similar cu cel din statele membre.

În proiectul Legii Salarizării Unitare se face o ierarhizare a funcţiilor, cele mai mari lefuri urmând să le aibă demnitarii, începând cu preşedintele țării, premierul și șefii celor două Camere ale Parlamentului, urmați de rectori şi managerii de spitale, directorii din ministere şi de medici, profesori, personalul din sănătate şi armată.

Și salariații din educație vor beneficia de lefuri mai mari, dar aceştia trebuie să aştepte până în 2020. La fel, vor aștepta și judecătorii, actorii şi militarii.

Raportul salarial va fi de la 1 la 12

„Se discută despre raportul salarial, adică între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită de mult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Raportul va fi de la 1 la 12, unde <1> e salariu minim pe economie, iar <12> X salariul minim pe economie înseamnă preşedintele României. <1> înseamnă 1.450 de lei. Salariul minim va creşte în fiecare an, cum am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Dragnea luni seară, la Antena 3.

Liderul PSD a mai afirmat și că nu e normal ca șeful unei instituții să ia mai mulți bani ca primii demnitari ai țării.

„Salariul preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție astăzi, acum în plată, este mare, şi aici eu am o problemă. Dacă noi ne aliniem aici, asta înseamnă că toate salariile vor creşte. Eu nu prea sunt de acord cu asta”, a anunțat acesta.

Alinerea salarială să se facă în jos

Dragnea a arătat, totodată, că le-a transmis colegilor din PSD, care lucrează la proiectul de lege, că îşi doreşte ca alinierea să se facă „în jos” și aceasta pentru a se evita situația în care „parlamentarii să vină sub cei care lucrează în Legislativ, sub funcţionarii parlamentari. S-ar ajunge iar în situaţia în care secretarii de stat să ia mai puţin decât funcţionarii care lucrează în ministere”, a arătat Dragnea.

Grila de salarizare a bugetarilor

Sindicatele din Sănătate, mulțumite de Legea bugetarilor

„Am văzut draftul legii, partea care este legată de Sănătate, la sfârșitul săptămânii trecute. Legea, nu doar tabelele cu salarii pe care le știam de la prima discuție. Am fost la discuția cu ministrul Muncii toate sindicatele reprezentative din sistemul sanitar și am adus câteva obiecții. Dacă le vor lua în considerare, așa cum ni s-a promis, și dacă lucrurile vor fi, în final, așa cum ne-au fost prezentate, atunci va fi bine! Cred că aceste salarii propuse vor repara nedreptățile din ultimii 20 de ani și îi vor face pe cei care au plecat ia în calcul întoarcerea acasă. Pentru că vor avea aici salarii comparabile cu ce li se oferă afară. Vorbesc de venituri pentru tot ce înseamnă sistem sanitar. Medicii vor fi în aceeași categorie cu magistrații, iar rezidenții vor avea salarii decente încă din primul an și, ce-i mai important, vor avea perspectiva unei cariere. Nu vor mai avea de ce să se gândească încă din primul an unde să plece. Și juriștii vor fi tentați să lucreze la stat, pentru că nu vor mai fi plătiți cu salariul minim pe economie, cum era în trecut. Că Legea merge direct la Parlament e bine. Vor fi dezbateri publice, va fi discutată în cominii. Pe undeva mă gândesc că ni se pare ciudată această abordare normală pentru că am trâit până acum în anormalitate. Evident, îndoiala rămâne, date fiind experiențele din ultimii ani, dar vom lupta până la capăt orice ar fi”, a explicat, pentru EVZ, Iulian Pope, prim-vicepreședintele SANITAS. (Dana Lascu)