Editura Evenimentul si Capital

Președintele Klaus Iohannis, "tras de urechi" de judecătorul Horațius Dumbravă. Președinția și CSAT, somate să spună în 30 de zile adevărul despre ofițerii acoperiți din justiție

CSM, atât de aproape, dar în același timp atât de departe de presă
Autor: | | 4 Comentarii | 1810 Vizualizari

Aparent banală, pe alocuri chiar plictisitoare nu atât din cauza celor spuse de membrii CSM, ci mai degrabă pentru că declarațiile acestora din timpul ședinței ajungeau parțial la presa ținută la distanță prin intermediul unei plasme. Într-un an în care Justiția are multe probleme de rezolvat, ce nu pot fi soluționate fără sprijinul puterii executive și nici în lipsa garanției asigurării independenței sistemului judiciar, lipsa președintelui României de la ședința în care CSM dă raportul despre bunele și relele din anul trecut nu a fost percepută pozitiv de unii membri ai Consiliului.

Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, cel care a participat la ședința de astăzi a CSM, în locul președintelui aflat în concediu în Florida, a transmis în mesajul președintelui câteva idei clare, dincolo de strategia diplomatică a mulțumirilor și laudelor pentru eforturile făcute în reformarea sistemului judiciar. Dincolo de faptul că a lipsit un mesaj clar pentru rezolvarea în timp rezonabil și fără afectarea actului de justiție a celei mai mari probleme pe care o are la ora actuală sistemul judiciar - criza de resursă umană de calitate, menționată și în raportul președintelui CSM care tocmai și-a încheiat mandatul - consilierul prezidențial a subliniat câteva  dintre componentele care trebuie întărite și consolidate în perioada care urmează, care sunt, în esență: - eficientizarea actului de justiție, -aplecarea sistemului către justițiabil, justiția fiind un serviciu public în slujba justițiabilului, - o mai buna evaluare profesională a magistraților, - schimbarea criteriilor de acces în profesia de magistrat, prin introducerea criteriului de vechime. "Ne dorim să vedem finalizate, desigur într-un termen rezonabil, proiectele menţionate referitoare la evaluarea magistraţilor, de ce nu, includerea unei condiţii de vechime profesională chiar la admiterea în profesie, nu doar pentru promovare, acestea sunt lucruri pe care cu siguranţă dumneavoastră le veţi avea în vedere şi le veţi cumpăni într-un mod matur", declara Simina Tănăsescu, consilierul prezidenţial în cadrul Departamentului Reformă Instituţională şi Constituţională, la prezentarea Raportului de activitate a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2015. La plecarea de la CSM avea să menționeze, ca răspuns la întrebarea EVZ, faptul că mențiunea introducerii vechimii ca o condiție de acces în magistratură este una personală. Adică nu i-ar aparține președintelui al cărui mesaj l-a transmis: "Am menţionat doar cu titlu personal, o eventuală pistă de reflecţie în ideea impunerii unei condiţii de vechime în activitate la admiterea în profesie".

Justiția intră într-o nouă fază "Justiţia este în primul rând un serviciu public, un serviciu public în slujba cetăţeanului şi deci sistemul trebuie să fie nu doar performant în sine, ci trebuie să fie performant inclusiv prin prisma justiţiabilului, trebuie să fie perceput de justiţiabil ca oferindu-le acel echilibru, acea pace socială, justiţiabilul trebuie să poată înţeleagă actul de justiţie, să poată înţelege argumentele şi consecinţele sale şi cred că din perspectiva aceasta efortul de consolidare constituţională trebuie să fie continuat. Cred că acum este un moment în care este necesară trecerea într-o nouă fază, de la consolidare instituţională, extrem de benefică şi cuprinzător prezentată în raport la maximizarea eficienţei serviciului public în administrarea justiţiei. Sunt încântată să constat astăzi nu doar dispariţia unui colţ mai dificil din această sală care făceam mai delicată pur şi simplu vederea în ansamblu a tuturor membrilor Consiliului, dar inclusiv modul în care funcţionează Consiliul şi vă felicit pentru aceasta. Cred că trebuie sporite eforturile în direcţia asigurării eficienţei, a sporirii transparenţei, a deschiderii către justiţiabil. Ne dorim să vedem finalizate, desigur într-un termen rezonabil, proiectele menţionate referitoare la evaluarea magistraţilor, de ce nu includerea unei condiţii de vechime profesională chiar la admiterea în profesie, nu doar pentru promovare, acestea sunt lucruri pe care cu siguranţă dumneavoastră le veţi avea în vedere şi le veţi cumpăni într-un mod matur", a spus membrilor CSM consilierul președintelui Klaus Iohannis.

Președinția și CSAT, somate să spună adevărul, în 30 de zile În ciuda distanței impuse prin intermediul tehnologiei, tot am putut vedea un rictus de surpriză pe fața mesagerului președintelui atunci când judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a luat cuvântul. Magistratul a intrat abrupt, începând cu reproșul. El a spus că se aştepta la un semnal de transparenţă din partea Preşedinţiei şi a preşedintelui Klaus Iohannis, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Tării, în legătură cu chestiunea posibililor ofiţeri acoperiţi în magistratură sau a unei colaborări a unora dintre judecători și procurori cu serviciile secrete. "Aşteptam un semnal de transparenţă şi din partea Preşedinţiei, a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că el este şi preşedintele CSAT, un semn de transparenţă prin care să spună: "nu este niciun judecător sau procuror ofiţer acoperit sau colaborator al serviciilor secrete". Să o spună public, dar şi în raport cu personalul auxiliar. Eu cred că este cazul ca acest lucru să fie spus. Dacă CSAT ar reuşi să prelucreze toate declaraţiile pe propria răspundere ale magistraţilor şi personalului auxiliar, este cazul ca preşedintele României, CSAT-ul să iasă public şi să spună aceste lucruri, sigur, fără să nominalizeze acele persoane care ar fi ofiţeri sub acoperire sau colaboratori", a afirmat Dumbravă, citat de Agerpes. Magistratul Dumbravă a amintit consilierului prezidențial că asociaţiile profesionale au adresat, în 8 decembrie 2015, o solicitare publică Preşedinţiei, CSAT şi că se aşteaptă la un răspuns în termen de 30 de zile.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate