Editura Evenimentul si Capital

Președintele Iohannis a inaugurat un monument alături de prietenul lui Piedone și un deținut politic

Monumentul realizat de sculptorul Mihai Buculei cântăreşte 102 ,6 tone FOTOGRAFII: MARIAN IILIESCU
Autor: | | 2 Comentarii | 799 Vizualizari

Klaus Iohannis, fostul şef al statului Emil Constantinescu şi alţi oficiali români au fost prezenți, ieri, la dezvelirea monumentului „Aripi”, ridicat în memoria luptătorilor anticomunişti din 1945-1989

Peste 100 de supravieţuitori ai regimului comunist îndură arşiţa amiezii în Piaţa Presei Libere. Soarele îi bate direct în cap. Deasupra lor, trei aripi din oţel inoxidabil, înalte de 30 de metri, împung cerul. Monumentul amplasat pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin a provocat un buluc. „Daţi-vă un centimetru mai încolo”, încearcă supravieţuitorii să-şi facă loc. Degeaba, nu mai este niciun scaun liber. Majoritatea nu merg fără cârjă sau o rudă de care să se prijine. În rândul doi stă fostul premier Victor Ciorbea. În faţa lui, deputatul evreilor, Aurel Vainer.


FOTO: După ce și-a încheiat discursul, Klaus Iohannis și-a pus ochelarii negri de soareCând apare preşedintele Klaus Iohannis, toţi supravieţuitorii cu telefon în buzunar fac poze. Pe urmă scot de sub scaune umbrele albe. Cine nu are umbrelă desface ziare şi pliante şi şi le pune în cap. Din stradă fluierele agenţilor de circulaţie strică momentul solemn.

Un militar a leșinat

Klaus Iohannis salută fin mulţimea cu un zâmbet discret. Atât de discret încât e posibil ca octogenarii să nu-l fi sesizat. Preşedintele dezveleşte placa de la baza monumentului, alături de primarul general al Capitalei, Răzvan Sava şi de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjozam. Monumentul e ridicat pe o colină din pământ şi pietriş, cu o suprafaţă de 600 de mp, secţiunea frontală fiind placată cu granit roşu. Înaintea discursurilor oficiale, un sobor de preoţi din diferite culte religioase îi cer lui Dumnezeu să apere Preşedintele, Guvernul, Parlamentul. Cu pază sfântă, Klaus Iohannis se propteşte în faţa microfonului, cu spatele la monument. Aripile cântăresc 106,2 tone şi fiecare aripă se compune din 9 pene legate cu nervuri orizontale, asamblate prin sudură.

Regimul comunist a fost instaurat „prin crimă și teroare” spune Iohannis. Cere un Muzeu Naţional al Comunismului, interzicerea prin lege a negării crimelor comunismului. După ce încheie îşi pune ochelarii negri şi nu se mai mişcă. Emil Constantinescu spune că ţara şi-a pierdut valorile. „România e într-o criză morală”, e concluzia lui.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate