Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE. Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova: ”Rusia vede prost apropierea Moldovei de România”

Alexandru Tănase
Autor: | | 1 Comentarii | 1209 Vizualizari

Fost deputat și ministru, Alexandru Tănase a vorbit pentru „Evenimentul Zilei” despre problemele din justiția statului vecin, despre corupția din Moldova unde 60% dintre angajați sunt angajați de stat, despre modelele de conducători și riscurile care bântuie o țară care supraviețuiește la limită.

Tănase militează pentru unificarea controlului la frontiera României cu Republica Moldova, dar și pentru investiții din partea băncilor europene care să transforme statul vecin într-o economie stabilă. Acum, în Republica Moldova, oamenii de afaceri pot rămâne, într-o singură zi, fără o investiție de 1 milion de euro, doar printr-o simplă hotărâre judecătorească.


EVZ: Cât este de activ moldovenismul în Republica Moldova? Alexandru Tănase: Foarte. Este alimentat și finanțat integral de către Federația Rusă. Ei sunt cei care mențin această teorie, ei sunt cei care finanțează politicieni care întrețin această confuzie. Am observat că unul dintre liderii partidelor pro-ruse de la Chișinău a lansat pe piață o carte, un fals istoric, despre istoria Moldovei scrisă în limba rusă, cu un tiraj de 15.000 de exemplare. Sunt curios de ce autoritățile moldovenești nu se interesează care este sursa de finanțare a acestui proiect? De ce autoritățile nu-l iau la întrebări, de unde are bani pentru un asemenea proiect?

EVZ: Este sustenabil statul Republica Moldova?

Alexandru Tănase: Un stat cu o populație mai mică ca a Berlinului dar care  are exact tot atâtea instituții ca și Republica Franceză, în mod cert va ridica probleme de eficiență. E o problemă când 60 % dintre cetățeni sunt plătiți de la bugetul de stat într-un fel sau altul.

EVZ: Aveți un blog cu motto-ul ”Dreptatea este rigoarea mea”. Este dreptatea atât de importantă sau este doar un simplu slogan? Alexandru Tănase: În lipsa dreptății, societățile nu ar exista. Dreptatea este ceea ce coagulează societatea. Cazul Republicii Moldova, unde nu există dreptate, îl putem compara cu situația țărilor Baltice, care sunt la fel de mici ca noi, numai că acolo există dreptate. Oamenii de acolo țin la aceste state și sunt în stare, mâine, să iasă în stradă cu arma în mână, să le apere. În zona din care vin eu, lucrurile stau puțin altfel.

EVZ: De ce spuneți că în Republica Moldova nu este dreptate? Alexandru Tănase: Să ne referim la instituțiile create de societăți pentru a asigura dreptatea, acolo unde este posibil. Unul din marile eșecuri pe care le putem constata în Republica Moldova este reforma judiciară. Și nu vorbesc doar despre acțiunile întreprinse de actuala guvernare sau de fostele guvernări. E o constatare tristă că în cei 24 de ani de independență, Moldova nu a reușit să-și edifice un sistem judiciar care face dreptate.

EVZ: Sunteți mulțumit de eficiența Direcție Anticorupție din Republica Moldova? Alexandru Tănase: Avem o asemena structură, problema este alta, care ține mai mult de zona politicului nu de zona organizării sistemului de urmărire penală și de combatere a corupției. În România s-au obținut o serie de rezultate deoarece, la un moment dat, decidenții politici au dorit acest lucru. Au fost o serie de persoane, cum ar fi fostul președinte Băsescu și persoane din anturajul lui care, realmente, au dorit să combată corupția. În cazul nostru....retorica este aceeași: toată lumea vrea să combată corupția, este o adevărată competiție a declarațiilor, dar în fapt, nu se dorește cu adevărat. Atunci când va exista o voință politică clară în acest sens, actualele structuri existente din Republica Moldova ar putea, absolut lejer, să facă față situației. Orice lege este emanației voinței politice, în fond. Este nevoie ca oamenii să voteze astfel de politicieni care să manifeste această voință.

EVZ: Care este poziția Curții Constituționale a Moldovei față de adoptarea aquis-ului comunitar și de la România? Alexandru Tănase: Din punctul meu de vedere, unica soluție inteligentă este de a prelua întreaga experiență românească. România a fost cel mai sincer și cel mai dezinteresat partener al Moldovei în toți acești ani. În ciuda mizeriei pe care au făcut-o moldovenii până în 2009, când îi expulzau ambasadorii, când românofobia era politica oficială a statului, cu toate acestea, statul român era mereu prezent și asista guvernul Republicii Moldova. După 2009, lucrurile s-au schimbat. În fond, eu cred că fără implicarea României nu s-ar fi ajuns la aceste semnarea acordului de asociere și liberalizarea regimului de vize. Basarabia a fost un domeniu prioritar pentru diplomația românească, chestiune pe care moldovenii o recunosc și pentru care sunt recunoscători României. Acum relațiile sunt în regulă. Ceea ce vede Rusia prost în ultimii patru ani este apropierea Republicii Moldova de România. Asta îi deranjează cel mai tare și este subiectul asupra căruia ei insistă cel mai mult. Am avut chiar hotărâri ale Curții Constituționale care au generat reacții ale ministrului de externe rus Serghei Lavrov. Când am recunoscut constituțional acordul de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, ministerul de externe rus ne-a atacat foarte dur și au zis: „Ce vreți de la o Curte Constituțională unde toți membri sunt cetățeni ai Uniunii Europene?”

EVZ: Vedeți posibilitatea instituțională a unui front comun moldo-român pentru combaterea corupției? Alexandru Tănase: Eu cred că Republica Moldova și România trebuie să accepte un plan mai profund decât compaterea corupției. Chestiunea aceasta va fi efectul acestei colaborări. Moldova ar trebui să accepte o integrare profundă a sistemelor financiare cu România, a sistemului de învățământ, a proiectelor culturale, a unei uniuni vamale cu România, care ar genera câștiguri tuturor părților. Eu nu văd nicio problemă în unificarea programelor de învățământ, a unifica sistemele financiare. Curtea de Conturi a făcut o constatare care m-a surprins. Anual, între vama Albița și vama Leușeni, care sunt separate de un singur pod, se pierd mărfuri în valoare de 1 miliard de euro. Ies din România cu un set de acte și intră în Moldova cu alte acte. Și sunt convins că în sens invers se întâmplă același lucru. Ce ne împiedică pe noi să avem control unic? Vreau să văd atunci cum se mai face contrabandă când avem ofițer din Moldova și ofițer din România. Priviți câte bănci străine sunt în România. În Moldova, în afară de Societe Generale și o bancă italiană mică care pleacă de pe piață mai avem BCR –ul care are o singură filială, adică absolut irelevant. Toată lumea ar fi în câștig dacă s-ar materializa un astfel de proiect.

EVZ: Să discutăm pe marginea miliardului de euro dispărut din Republica Moldova. Recentele revolte ale populației demonstrează faptul că cetățenii conștientizează gravitatea corupției sau vorbim de un act de manipulare? Alexandru Tănase: Este foarte complicat să dau o definiție clară acelor proteste de la Chișinău. Nu cred că poate cineva să dea un diagnostic clar. Cert, este vorba de o stare totală de nemulțumire. Față de calitatea guvernării, față de nivelul corupției, de lipsa oricăror viziuni strategice, față de lipsa unei opțiuni clare pentru democrație. Cred că este un protest față de o manipulare și față de o minciună instituționalizată. Oamenii au obosit ca, pe fundalul unor declarații pro-europene, în spatele lor să aibă loc complet alte procese. Este un protest față de politica duplicitară care a fost purtată în acești ani. Nu este corect și posibil să promovezi în vorbe integrarea europeană dar în fapt să jefuiești sistemul bancar. Sunt chestii incompatibile. Opțiunea pro-europeană nu este neapărat un spațiu al circulației libere a mărfurilor, a persoanelor și a serviciilor. În fond este vorba de un spațiu valoric, unde elementul cheie este dreptatea. Atâta timp cât oamenii nu simt sinceritatea politicienilor, evident că ei sunt nemulțumiți. Furtul miliardului a fost detonatorul care a declanșat protestele care cred eu că nu se vor încheia foarte curând.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate