Editura Evenimentul si Capital

Update. Concluzii MCV. CSM trebuie să fie mai atent la magistraţii care cred că e deconectat de profesie! Se remarcă faptul că este nevoie ca CSM să ajute financiar și juridic magistrații. REACŢIA CSM

Judecătorul Mircea Aron, președintele CSM
Autor: | | 5 Comentarii | 772 Vizualizari

Judecătorul Mircea Aron, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a evitat să se pronunțe cu privire asupra concluziilor Raportului MCV, înainte de a le discuta mai întâi în ședința de mâine a Plenului CSM.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) întocmit de experții europeni cu privire la progresele înregistrate de România la capitolul Justiție Afaceri Interne conține și critici la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe lângă remarcile pozitive la adresa acestui for.

Consiliul nu ajută financiar și juridic magistrații care cer repararea prejudiciilor create reputației lor profesionale

"În 2015, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară au continuat să apere  independența  justiției  și  reputația  profesională,  independența  și  imparțialitatea magistraților. Există în continuare mai multe exemple notificate CSM de atacuri în mass-media  și  din  partea  politicienilor  și,  în  consecință,  CSM  a  trebuit  să  emită  mai  multe comunicate  critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media a comunicatelor sale de presă echivalent cu cel de care s-au  bucurat  criticile inițiale  și,  dincolo  de  acest  sprijin  moral,  CSM  nu  oferă  ajutor  financiar  sau  juridic magistraților care cer reparații în instanță", se arată în Raportul MCV, dat astăzi publicității.

Noul Consiliu să țină cont și de magistrații care spun că forul lor e "deconectat de profesie"

"Pe  un  plan  mai  general,  alegerile  pentru  noul  Consiliu  Superior  al  Magistraturii  (CSM)  ar putea fi un prilej pentru a impulsiona în continuare procesul de reformă.Chiar  dacă unii membri ai actualului Consiliu vor rămâne în continuare în funcție, pare important ca noul Consiliu să aibă o filosofie colectivă clară pe baza unui nou program. Ar trebui să se ceară candidaților să aibă o viziune clară cu privire la modul în care își înțeleg propriul rol și să se aștepte  să  răspundă  pentru  rezultate – procesul  electoral  ar  trebui  să  ofere  candidaților posibilitatea de a dezbate modul în care văd viitorul reformei. Noul Consiliu ar trebui să abordeze preocupările exprimate de numeroși magistrați cu privire la faptul că CSM este deconectat  de  profesie . A fost nevoie ca peste o mie de magistrați să semneze o petiție pentru a convinge CSM să organizeze o consultare a tuturor instanțelor cu privire la un nou sistem  de  numire,  evaluare  și  promovare  a  magistraților.  Viitorul  CSM  ar  putea  să  își demonstreze angajamentul față de transparență și responsabilitate, de exemplu, să fie pregătit să își prezinte și să își explice politicile și deciziile în reuniuni deschise periodice cu adunări ale judecătorilor  și  procurorilor  la  toate  nivelurile,  precum  și  cu  societatea  civilă  și organizațiile profesionale. Dacă s-ar conveni să se discute un raport anual în cadrul adunărilor generale ale instanțelor și parchetelor, acest lucru ar constitui la rândul său o demonstrație practică a unei mai mari transparențe a activității Consiliului", se arată în Raportul MCV.

După publicarea Raportului experților europeni, am încercat să luăm o reacție de la Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele acestui for, judecătorul Mircea Aron, ne-a precizat însă că deocamdată nu comentează concluziile raportului experților Comisiei Europene. "Vom analiza în plenul Consiliului Raportul MCV, în ședința de joi a Plenului, dar și în comisii. Abia apoi vom avea o reacție instituțională cu privire la concluziile documentului", ne-a declarat judecătorul Mircea Aron.

 

CSM: RAPORTUL ESTE OBIECTIV

Ulterior, conducerea CSM a transmis o declaraţie de presă referitoare la Raportul MCV. "Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii apreciază ca obiectiv  modul în care raportul reflectă evoluțiile înregistrate de România în ceea ce privește activitățile monitorizate în cadrul acestui mecanism, în special pe aspectele referitoare la activitatea sistemului judiciar şi a Consiliului Superior al Magistraturii, ca parte a autorității judecătorești",  se arată în punctul de vedere emis de CSM.

Consiliul consideră ca fiind observate într-o dimensiune realistă evoluțiile, iar în ceea ce privește durabilitatea progreselor înregistrate, achiesează asupra faptului că sustenabilitatea procesului de reformă reprezintă una din condițiile menite să arate că un mecanism precum cel în cauză  nu mai este necesar.

Evidenţiază progresele privind independenţa justiţiei şi reforma judiciară

"Referindu-se la activitatea CSM, raportul evidențiază progresele realizate cu privire la independența sistemului judiciar și reforma judiciară. Sunt menționate/notate în acest sens atât demersurile Consiliului pentru modificarea procedurilor de numire a conducerii parchetelor, promptitudinea și celeritatea măsurilor luate pentru apărarea independenței justiției, cât și colaborarea și măsurile luate pentru implementarea noilor coduri, măsurile adoptate în legătură cu Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, activitățile privind formarea profesională, concursurile pentru ocuparea posturilor, precum și sesizarea ministrului justiției cu importante propuneri legislative".

În acest context, au fost remarcate eforturile depuse de Consiliu pentru creșterea rolului instituțiilor cheie din domeniul justiției în elaborarea unor proceduri de selecție transparente și bazate pe merit - cu evitarea  interferențelor politice - în numirile la vârf, având drept scop  asigurarea  unei conduceri robuste şi sprijinirea  independenţei justiţiei. Din această perspectivă, recomandarea Comisiei Europene privind reglementarea prin lege  a unei proceduri mai robuste și mai independente de numire a șefilor marilor parchete se suprapune viziunii promovate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin recentele  propuneri legislative înaintate ministrului justiţiei.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate