Editura Evenimentul si Capital

Președintele Băsescu îl întreabă pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, de ce nu a sesizat CCR în legătură cu legea educaţiei

14-07/ciorbea-basescu--465x390
Autor: | | 76 Comentarii | 2645 Vizualizari

Președintele Traian Băsescu i-a scris Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerând explicații în legătură cu faptul că nu a sesizat până acum Curtea Constituțională asupra ordonanței de urgență 26/2014 privind legea educației. Băsescu i-a cerut lui Ciorbea încă din 4 iulie să atace această ordonanță.

„Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituționale și înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanței de urgență indicate, vă solicit să reanalizați posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a acestei ordonanțe de urgență pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie a.c. În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog sa aveţi în vedere, dacă veți considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers”, se arată în scrisoarea lui Băsescu.

În plus, șeful statului arată că mai multe organizații non-guvernamentale i-au cerut lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR pe acest subiect.

„Prin atribuția Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constituțională în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie mai bine apărate. În acest sens, vă solicit să luați în considerare şi punctul de vedere al societății civile, referitor la care aţi fost sesizat, față de încălcarea drepturilor constituționale ale cetățenilor prin menținerea în vigoare a ordonanței de urgență mai sus indicate.

Statul de drept reprezintă una dintre valorile supreme ale poporului român și presupune obligativitatea respectării Constituției și a jurisprudenței Curții Constituționale. Instituirea unui climat de legalitate implică recunoașterea drepturilor și libertăților cetățenilor, iar un rol aparte în această privință revine Avocatului Poporului care are posibilitatea să asigure, prin pârghiile constituționale şi legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale”, explică Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, şi pe 4 iulie, lui Victor Ciorbea, o scrisoare în care îi semnalează că OUG care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea Legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

Într-o primă scrisoare, preşedintele i-a scris Avocatului Poporului că în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 prin care au fost adoptate o serie de modificări legislative cu un puternic impact negativ atât în sfera învăţământului preuniversitar, cât şi în planul învăţământului universitar: posibilitatea organizării, în cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale, trecerea terenurilor şi a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea elevii, palatele şi cluburile acestora, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat, din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, organizarea programelor de studii universitare de doctorat şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, reglementarea iniţiativei înfiinţării unei instituţii de învăţământ superior particular şi de către persoane fizice sau grup de persoane fizice, trasarea regimului juridic al instituţiilor de învăţământ superior ca persoane juridice de drept public sau, după caz, persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică, organizarea concursului de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct de către inspectoratul şcolar, participarea în calitate de membri, în Consiliile de Administraţie a unităţilor de învăţământ de stat a primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene, crearea unei noi categorii de funcţii didactice în cadrul unităţilor de învăţământ superior.

"Potrivit alin. (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţie, Ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate «numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată», neputând «afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie». Din coroborarea celor două prevederi constituţionale mai sus indicate, pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, cele două cerinţe: urgenţa şi sfera obiectului de reglementare", a scris preşedintele.

Principalele modificări pe care le aduce această ordonanţă de urgenţă:

 •     Primarul va face parte direct din consiliile de administraţie ale şcolilor generale și liceelor, în timp ce directorul adjunct al şcolii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administraţie
 •     Reprezentanţii elevilor nu mai participă la şedinţele consiliului de administraţie decât când "se dezbat aspecte privind elevii"
 •     Preşedintele consiliului de administraţie va fi directorul unităţii de învăţământ
 •     Concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, ci de către inspectoratul şcolar
 •     Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului.
 •     Instituţiile de învăţământ superior sunt persoane juridice de drept public sau, după caz, persoane juridice de drept privat şi de utilitate publică
 •     Iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ superior de stat aparţine Guvernului. Iniţiativa şi resursele financiare şi materiale necesare înfiinţării instituţiei de învăţământ superior particular şi confesional aparţin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundaţii, unei asociaţii sau unui cult religios ori altui furnizor de educaţie, recunoscut că atare potrivit prevederilor prezenţei legi, denumit fondator.
 •     Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum şi persoanele juridice care au avut iniţiativa înfiinţării instituţiei de învăţământ particular şi confesional particular, finalizată prin acreditarea acesteia, îşi păstrează calitatea de fondatori, precizează OUG.
 •     În cazuri temeinic justificate, Ministerul Educaţiei Naţionale poate aprobă universităţilor un număr suplimentar de locuri - în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS
 •    Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la formă de învăţământ cu frecvenţa redusă.
 •    Se introduce alternativă la masterul didactic: pot deveni profesori şi cei care au pregătire în cadrul programelor de formare psihopedagogică de nivel I şi ÎI realizată prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior
 •     Pensionarea anticipată
 •     "În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială"
 •     Pentru absolvenţii de liceu care nu au susţinut/nu au promovat examenul de bacalaureat naţional, statul poate asigura, din finanțarea de bază sau din alte surse de finanţare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat
 •     Profesorii care îşi reduc normă nu îşi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru că OUG prevede că profesorii pot “avea dreptul la remunerarea activităţii în regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar după efectuarea normei complete”, de 18 ore pe săptămâna.
 •     Dispar echivalările de competenţe prevăzute de legea educaţiei. OUG abrogă articolul de lege care prevedea că educatoarele şi învăţătoarele îşi pot echivala competenţele profesionale.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate