PRESA, în RĂZBOI cu judecătorii. O ziaristă DEZVĂLUIE „ORDINELE pe unitate”. „Nu sunt JURNALIȘTI, ci PROPAGANDIȘTI!”

PRESA, în RĂZBOI cu judecătorii. O ziaristă DEZVĂLUIE „ORDINELE pe unitate”. „Nu sunt JURNALIȘTI, ci PROPAGANDIȘTI!”

Jurnalista Narcisa Iorga, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, a remarcat o tendință îngrijorătoare în presa românească. Din perspectiva acesteia, unii ziariști se concentrează mai mult pe a ataca judecătorii, ignorând vina care ar trebui să cadă pe procurorii din cazul respectiv.

Marți seară, Iorga a publicat un mesaj care explorează modul în care sunt percepuți judecătorii de presă, mai ales în cazurile de anvergură.

 

„Ordin de seară pe unitatea presă: atacați judecătorii!

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu, nu sunt rechizitoriile prost făcute, bazate pe protocoale ilegale încheiate cu SRI.

Nu, nu procurorii care le-au întocmit sunt cei care n-au fost în stare să culeagă probe reale, cum fac omologii lor din SUA, preferând să scrie eseuri proaste în loc de rechizitorii și să umple zeci de volume cu maculatură, doar ca să arate că muncesc mult.

Nu, nu șefii parchetelor pot fi vreun pic atinși de deciziile pe care le-au luat în peste 20 de ani în a clasa ori tergiversa dosare grele, cu probe serioase (v. Revoluția, Mineriada, EADS, TelDrum, mai nou Colectiv sau Gigină etc.). Să nu-mi spuneți că șefii n-au nicio putere, căci vă dau exemplul cel mai drag mie: dosarul Revoluției, din cauza căruia se bosumflase procurorul șef de la vremea 2009, când îi cerea socoteală pentru el președintele României

În loc să critici cu argumente, e mult mai simplu să distorsionezi realitatea, isteric, aruncând vina ba pe Curtea Constituțională, ba pe judecătorii care se lasă intimidați de penali, ba pe lumea rea, în general”, a scris Narcisa Iorga pe pagina ei de Facebook.

 Membrul CNA a început, în continuarea mesajului, să facă o analiză a modului în care ziariștii acționează, în opoziție cu modul în care domeniul presei ar trebui să fie critic și concentrat pe identificarea abuzurilor puterii.

„Nu-mi explic cum un jurnalist poate să ignore puterea.

Puterea trebuie să fie ținta presei, căci ea este forța care poate comite abuzuri. Și puterea nu e doar politică. Aceasta poate fi schimbată și poate fi oricât și de oricine criticată. Puterea cea mai periculoasă este aceea care e perpetuă, extrem de bine plătită fiind din bani publici, care nu se supune niciunui control și nu doar că nu suportă critici, dar nici nu vrea să răspundă în vreun fel. Care crede că poate stăpâni țara prin informații și tupeu, prin aroganță și proastă pregătire profesională, doar pentru că ”are spate”. Cine apără o astfel de putere, care nesocotește drepturi fundamentale ale omului, nu poate fi numit jurnalist, ci propagandist. Jurnalistul apără libertatea și legea, nu abuzul și fărădelegea. Îmi pare rău!”, a încheiat Narcisa Iorga.