Preotul Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii: România merge fără obiectiv la summit-ul NATO
- Mircea Marian
- 28 iunie 2016, 13:00
Preşedintele Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii, preotul greco-catolic Chris Terhes, vorbeşte într-un interviu acordat "Evenimentul zilei" despre relaţiile dintre SUA şi România şi despre blocajele dintre BOR şi Biserica Greco-Catolică.
Citeşte şi prima parte a interviului: „Activitatea DNA a alunecat în ultimii ani de la eficiență şi profesionalism spre populism şi senzaţional”. Interviu cu Chris Terheș, presedintele Coaliției românilor din SUA
⇒
Preşedintele Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii, preotul greco-catolic Chris Terhes, vorbeşte într-un interviu acordat "Evenimentul zilei" despre relaţiile dintre SUA şi România şi despre blocajele dintre BOR şi Biserica Greco-Catolică.
- Cum credeți că evoluează relația politică România-SUA?
- Ma intrebati despre relatia politica dintre Romania-SUA si mi-e greu sa raspund pentru ca au fost putine intalniri oficiale si declaratii din ambele parti in ultimul an. Parteneriatul militar dintre cele doua tari a evoluat foarte bine si profit de aceasta ocazie pentru a le multumi tuturor militarilor romani pentru profesionalismul exemplar de care dau dovada. Am intalnit deseori militari americani care au luptat alaturi de militarii romani in Irak si Afganistan si le-au laudat invariabil curajul si profesionalismul.
Romania si Statele Unite au un parteneriat strategic care cuprinde insa, pe langa colaborarea militara, multe alte teme de interes comun, cum ar fi schimbul cultural, economic, educational dintre cele doua tari. Un aspect important, insa, de luat in seama in cadrul acestui parteneriat este angajarea Romaniei in consolidarea statului de drept. Iar acest lucru inseamna independenta justitie, respectarea drepturilor omului si a libertatii religioase, aspecte unde inca Romania mai are spatiu de imbunatatiri.
- Sunteți îngrijorat de modul în care țara noastră și-a valorificat obiectivele (în măsura în care acestea există...) la summitul NATO de la Varșovia?
- Nu vad ca Romania sa aiba vreun obiectiv pentru summitul NATO de la Varsovia. Poate o fi avand, dar nu sunt publice ori nu sunt relatate de presa. Daca aceste obiective ar fi stiute le-am putea sustine si noi de aici. Trebuie sa remarc, insa, situatia absolut halucinanta in care se afla Romania. Suntem tara cu cele mai multe academii pe “siguranta nationala”, cu sute de doctori si doctoranzi in aceasta stiinta, si cu toate acestea Romania nu pare ca stie a fi un actor regional.
In strategia nationala de aparare a Romaniei si s-a introdus un concept nou, numit “securitate nationala extinsa”, promovat de dl. Iohannis inca din campania electorala. Prin acest concept, care nu are baza legala, aproape toate domeniile de activitate din stat, pana si problema demografica, au devenit “camp tactic” pentru SRI. Cand institutiile statului se focalizeaza mai mult pe controlul populatiei din interior, e greu sa si faca politici vizionare pentru exterior.
- Urmăriți relația din Biserica Ortodoxă Română și cea Română Unită cu Roma? Cum vi se pare că evoluează această relație?
- Relatia dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a ajuns la o stagnare, daca nu chiar involutie. BOR refuza continuu propunerea Bisericii Greco-Catolice de a folosi alternativ bisericile greco-catolice confiscate de comunisti si date in folosinta Bisericii Ortodoxe, astfel incat in multe localitati greco-catolicii continua sa se roage in spatii improprii (case particulare, sali de clasa in scoli, capele improvizate, etc). In urma acestui refuz, greco-catolicii sunt nevoiti sa apeleze la instante. Am remarcat, de asemenea, o intensificare a actiunilor discriminatorii impotriva credinciosilor greco-catolici.
De exemplu, in toamna anului trecut preotul ortodox din localitatea Gircei, jud. Salaj, a interzis inmormantarea unui credincioase greco-catolice in cimitirul din localitate pe motiv ca nu a fost inmormanta ortodox. Familia a fost nevoita, in consecinta, sa o inmormanteze in gradina din spatele casei. Un caz similar s-a intamplat anul acesta langa Blaj.
Astfel de actiuni ale reprezentantilor Bisericii Ortodoxe sunt lipsite de orice umanitate si spirit crestin, greu de inteles pentru un crestin sau un om rational. Nu vreau sa ostracizez intreaga Biserica Ortodoxa pentru aceste actiuni abuzive ale unor reprezentanti de-ai ei, dar aceste actiuni ar putea fi prevenite daca ierarhia ortodoxa si-ar dori cu adevarat acest lucru.
Aceste probleme sunt si ele favorizate tot de lipsa de cunoastere si asumare a trecutului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol fundamental in istoria Romaniei si crearea identitatii nationale romanesti prin Scoala Ardeleana. "Si trebuie sa stiti ca descoperirea noastra nationala ne-a venit de dincolo, de peste Carpati, prin acei romani care au fost trimisi la Roma, unde au invatat sa fie romani!", a spus Ion C. Bratianu. Tot Biserica Greco-Catolica a avut un rol fundamental in realizarea Marii Uniri de la 1918 si in rezistenta impotriva comunismului. Toate aceste lucruri ar trebui sa isi aiba locul meritat in manualele de istorie.
Pe de alta parte, trebuie sa spun ca ultimele campanii publice duse impotriva Bisericii Ortodoxe Romane nu sunt nici ele deloc in regula. O implicare a Bisericii Ortodoxe la nivel social, in a educa cetatenii in spiritul tolerantei, al valorilor crestine si democratice, ar fi enorm de benefica pentru societatea romaneasca. In fond, este Biblia prima care vorbeste inca de pe timpul lui Moise (cca. 1200 i.Cr.) despre separatia puterilor in stat, independenta justitie, prezumtia de nevinovatie, respectarea drepturilor procesuale, egalitate in fata legii, judecata dreapta. "Cauta dreptate si iar dreptate, ca sa traiesti si sa stapanesti pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da” (Deuteronom 16, 20). Cu alte cuvinte, o justitie stramba, care nu face dreptatea, va conduce la pierderea stapanirii pamantului, a tarii.
- În mai 2015, ați fost oprintre cei care au protestat la numirea lui George Maior în funcția de ambasador la Washington DC. Între timp, cum a evoluat relația cu dânsul? Cum vi se pare prestația sa ca ambasador?
- In 2015 am fost un grup de organizatii si romani-americani care i-am cerut presedintelui Iohannis sa reconsidere numirea domnului George Maior ca ambasador in SUA. Am aratat in acea scrisoare ca numirea unui fost sef al SRI ca ambasador in SUA va redeschide rani vechi cauzate de fosta Securitate in comunitatea romano-americana. Am aratat, de asemenea, ca pe timpul dansului SRI s-a implicat in justitie si politica, lucru de neconceput pentru noi. Pozitia pe care am avut-o a fost strict principiala.
Intre timp am aflat ca SRI are firme si ONG-uri sub acoperire, ceea ce incalca toate principiile economiei de piata si discrediteaza societatea civila romaneasca. Dupa cum evolueaza lucrurile in Romania se vede ca se merge de la democratia originala a lui Iliescu la democratia de tipul celei din Rusia lui Putin, unde tara este controlata de un serviciu secret. Acest lucru suprima initiativa privata, creaza un mediu ce blocheaza prosperitatea cetatenilor de rand si vulnerabilizeaza statul.
Organizatia pe care o reprezint, Romanian Community Coalition, e retinuta in relatia cu ambasada tocmai din motivele enuntate mai sus. In plus, activitatea noastra s-a focalizat pe relatia cu autoritatile americane de la Washington, si cu cele romanesti de la Bucuresti.
Domnul Maior e la post de mai putin de un an, deci ar fi prematur sa-i fac o evaluare. Ii citesc insa pozitiile publice si ii uram succes sa faca cat mai multe pentru Romania din pozitia in care se afla.