Editura Evenimentul si Capital

Premierul Dacian Cioloș se va întâlni cu Angela Merkel, la Berlin: "Aş vrea ca România să aibă un rol mai proactiv"

Dacian Ciolos
Autor: | | 12 Comentarii | 2145 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloș a vorbit, cu două zile înainte de Crăciun, despre planurile de guvernare pe care le are pentru 2016. De asemenea, primul ministru al României a discutat și despre o eventuală implicare în conducerea unui partid politic în cadrul unei emisiuni televizate.

CITEȘTE PRINCIPALELE DECLARAȚII ACORDATE DE DACIAN CIOLOȘ:

UPDATE 23:00  Discuţiile cu Junker şi Tusk

„Cu domnul Junker şi domnul Tusk, atunci când au făcut acea escală în drum spre summtul din Turcia (14 noiembrie), am discutat despre obiectivele pe care le aveam ca prim-ministru şi despre sprijinul pe care îl solicitasem, şi mai ales despre modul de lucru pe care urma să îl abordăm în relaţia cu Comisia Europeană. A fost important şi pentru România. Este important să depăşim anumite tendinţe de complexe şi să dăm o importanţă prea mare unor astfel de lucruri. Cred că este important să ne comportăm ca al 7-lea stat membru al Uniunii Europene”, a spus Dacian Cioloş despre întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Invitaţia de la cancelarul Angela Merke

„Doamna Merkel m-a invitat la Berlin, unde voi ajunge la 7 ianuarie. Vreau să discutăm despre cum este programul nostru de guvernare. Este important să avem un schimb de opinii şi să vedem cum ne poziţionăm atitudinile. Aş vrea ca România să joace un rol mai proactiv la nivelul UE şi nu reactiv, să fim implicaţi în grupurile de negociere ale deciziilor finale. Când vii cu o poziţie reactivă, spui ce nu vrei, dar nu ştii ce vrei, şi este normal că nu prea eşti băgat în seamă, pentru că acolo se caută o soluţie. Important este să ai idei care să deblocheze anumite situaţii şi cu cât un stat este mai creativ în astfel de probleme, cu atât el contează mai mult. La sfârşitul lui ianuarie intenţionez să ajung şi la Paris, la invitaţia lui Francois Hollande. Aştept să fie instalat noul ambasador acolo şi pe urmă pregătim vizita. Vreau să vizitez şi Olanda, pentru că ea va avea preşedinţia UE. Aş vrea să dicutăm acolo cum ne poziţionăm pe anumite subiecte”, a mai afirmat premierul despre agenda sa.

Despre un nou mandat al Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA

„E foarte clară intenţia doamnei ministru de a veni cu criterii pentru posturile pentru care trebuie să facă propuneri. În primul rând, ea vrea un mecanism transparent. Oricine trebuie să aibă curajul să vină şi să se înscrie. Dar doamna ministru nu exclude ca, în urma unei evaluări, să existe posibilitatea de a le propune celor care sunt acum să continue. Mesajul este că în niciun caz nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a comentat Dacian Cioloş declaraţiile ministrului Justiţei, Raluca Prună, care a dat de înţeles că este posibil ca Laura Codruţa Kovesi să nu mai fie reînvestită în funcţia de procuror-şef al DNA şi în 2016.

UPDATE 22:30:  Despre problema demografică şi sărăcie

„Când creşti în sărăcie ai anumite riscuri, inclusiv de mortalitate infantilă. Trebuie să tratăm problemele si cu măsuri pe termen scurt, dar şi cu unele pe termen lung. Trebuie mers în paralel şi cu politici sociale, şi cu anumite fonduri. Vrem să continuăm câteva proiecte începute de fostul guvern cu stimularea participării la grădiniţe, cu acea primă de 50 de lei. Ne gândim la utilizarea fondurilor europene pentru locuinţe sociale. Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate. Problema demografică vine şi din cauza faptului că mulţi tineri sunt plecaţi în străinătate. Am discutat cu mulţi români din Spania şi din Italia, pentru că am călătorit foarte mult prin Europa când eram comisar, şi am văzut în mulţi dorinţa de a reveni acasaă. Dar oamenii vor legislaţie predictibilă şi clară, birocraţie redusă, pentru că au văzut un sistem care funcţionează cât de cât şi au pretenţii în ţara lor. Mă gândesc la un sistem de asistenţă tehnică pentru aceşti oameni care pot veni cu proiecte şi care pot fi adaptate în zone unde este nevoie de investiţii. Din ianuarie vom începe să ieşim cu aceste proiecte”, a declarat Dacian Cioloş la Antena 3, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea.

Despre tăierile ilegale de păduri

„Această problemă este pe lista mea de priorităţi. Sunt lucruri care clar trebuie continuate. Este nevoie de o monitorizare a tăierii şi a prelucrării masei lemnoase şi de o politică mai clară pentru valorificarea pădurilor. Spre exemplu, nu există criterii de evaluare a conducerii ROMSILVA care să prevadă regenerarea pădurii. Este acel proiect al radarului pădurii pe care îl vom continua… Este nevoie de o mai bună colaborare între sectorul privat şi cel public în ceea ce priveşte pădurile.”

UPDATE 22:15  Cioloş despre eventuala înscriere în PNL

„Nu pot să fiu viitorul preşedinte al PNL dacă eu nu mă înscriu într-un partid. Sunt conştient că şansa acestui guvern este onestitatea. Dacă eu voi încerca să folosesc un eventual capital electoral, ar însemna să înşel anumite aşteptări şi să nu fiu onest cu mine însumi. Am mai spus-o şi în 2007, şi în 2010, şi în 2014, că nu mă simt confortabil să fac o politică de partid. În momentul de faţă nu mă simt confortabil să-mi asum un rol politic într-un partid politic. Dacă acest mandat va însemna un succes, va însemna un succes al unei echipe. Nu am intenţia să mă prezint la alegerile din 2016 şi nu pentru asta am acceptat mandatul de ministru”, a spus premierul.

Despre legea salarizării unice

„Am finanţat câteva măriri de salarii şi în anul viitor vrem să venim cu proiectul legii salarizării unice. Vrem să venim cu acest proiect, pentru că suntem conştienţi că nici reforma administraţiei nu o putem face dacă nu facem legea salarizării. După ce avem o lege a salarizării unice, putem avea şi o lege a pensiilor. Mai greu este să finanţezi măririle de pensii pe termen lung. Tocmai de asta, în ideea predictibilităţii, avem nevoie de legi-cadru care să stabiliească nivele clare de salarizare”, a declarat prim-ministrul României.

Întrebat de Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii, ce este mai uşor sau mai greu, să fie prim-ministru în România sau comisar european, Dacian Cioloş a răspuns: „Evident că este mai greu să fii prim-ministru în ţara ta şi pentru că responsabilităţile sunt mai mari. La Bruxelles, când eram comisar pe Agricultură, era mai uşor, pentru că eram pe domeniul meu, dar acolo era un cadru mai bine definit.”

Liderul de la Palatul Victoria a previzat că este conştient de aşteptările pe care le au oamenii de la el. „Aşteptările sunt mari, timpul e scurt, multe lucruri nu le vom putea face pentru că un guvern care nu e asumat de coaliţie mi se pare că are mai puţină legimitate de a se lansa pe nişte reforme mai lungi. Ştiu că aşteptările oamenilor sunt să lansăm reforme pe domenii strategice, dar care nu pot fi finalizate într-un an. Vreau să fiu aplicat în ceea ce facem, dar nici nu vreau să fie aşteptări prea mari. Dacă dezamăgirea oamenilor creşte, avem un risc în ceea ce priveşte democraţia.

Altfel, premierul a refuzat să dea vina pe ”greaua moştenire” a Guvernului Ponta. „Depinde despre ce vorbim. Faptul că sunt anumiţi bani în buget nu e neapărat un lucru bun, pentru că acei bani au fost planificaţi pentru anumite obiective. Sper să cheltuim banii pe care trebuie să-i chletuim acolo unde este nevoie de ei, în autostrăzi, în spitale… E un echilibru bugetar care a fost menţinut pe anul acesta, deficitul nu va fi mare, dar au fost luate măsuri de guvernul precedent care vor duce deficitul mai sus. Va trebui să fim foarte atenţi pentru a nu adânci deficitul. Sunt anumite instuituţii din cadrul Guvernului, care vo trebui reformate, pentru că vedem că este o ineficienţă, în domeniul transporturilor, în sănătate. Nu vreau să fac apel la greaua moştenire, pentru că nu despre asta e vorba.”
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate