Premieră. Un medic rezident a revoluționat sistemul medical cu un program informatic genial

Premieră. Un medic rezident a revoluționat sistemul medical cu un program informatic genial

Există medici buni și dedicați în România și conducerea spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală afirmă asta cu tărie.

Rezidentul din anul III, din secția Ortopedie Pediatrică, dr. Alexandru Herdea, în vârstă de 27 de ani, a conceput de la zero un program informatic, unic în țară și poate și în lume, care scurtează timpul alocat birocrației chiar și cu 80%. Mai mult, sistemul le calculează probabilitatea de a avea un număr crescut de pacienți în anumite zile, ceea ce permite medicilor să se pregătească din timp cu specialiști și cabinete suplimentare.

Câte lucruri importante poate face un om până la vârsta de 27 de ani? Dr. Alexandru Herdea, viitor specialist în ortopedie pediatrică, a reușit să bifeze cele mai importante casete ale vieții. Este împlinit pe plan personal, e căsătorit și are „un copil superb” despre care vorbește doar la superlativ. Pe plan profesional, tânărul doctor trece cu succes prin una dintre cele mai grele ramuri ale medicinei – ortopedia pediatrică, este asistent universitar și a adus o contribuție majoră sistemului medical românesc. Gratuit.

„Am conceput proiectul și baza acestui sistem în circa 2-3 săptămâni. Apoi, l-am actualizat săptămânal, am făcut brainstorming cu colegii mei de la Ortopedie și l-am perfecționat. De circa trei luni e în funcțiune, dar acum l-am inaugurat oficial. Sistemul nu a costat nimic, aparatura a fost primită prin donație”, ne explică dr. Herdea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Încă de la primul pacient înregistrat în sistemul numit MediWeb, plasat pe secția Ortopedie-Chirurgie, eficiența acestuia s-a dovedit a fi WOW! Timpul de aşteptare a scăzut cu aproximativ 40%, în timp ce timpul alocat consultaţiei a crescut cu 75%, în favoarea pacientului. Toate informaţiile pe care medicii le înregistrau manual sunt acum preluate de sistemul informatic şi alcătuiesc dosarul electronic al pacientului.

Se face astfel trecerea de la folosirea unui registru medical clasic la o bază de date securizată. Mai mult, pacientul primește o foaie tipărită cu diagnostic, tratament și recomandări”, ne spune dr. Herdea.

Datorită lui, Spitalul „Grigore Alexandrescu” a devenit primul spital public care eficientizează gestiunea pacienţilor şi timpul de aşteptare, integrând tehnologia în relaţia cu pacienţii. Mai clar, rezidentul spune că în timpul alocat unui singur bolnav se pot consulta acum mai mulți.

Prevestește o zi „de foc”

Partea și mai interesantă a acestui program informatic este că în funcție de informațiile adunate, MediWeb poate anticipa o zi foarte aglomerată: „Prin cumulul de informații, sistemul calculează care sunt perioadele cele mai aglomerate și care sunt, de asemenea, cele mai des întâlnite patologii. Cu acest ajutor se pot suplimenta cabinetele, paturile și medicii specialiști, în timp util”, explică dr. Herdea.

Cât de greu e de folosit?

„Nu e necesară absolut nicio pregătire în acest domeniu. E un sistem simplu de operat, medicul are doar de bifat căsuțe”, zice tânărul despre primul sistem de acest gen implementat în România. În afară există multe sisteme asemănătoare, însă nu a mai văzut unul dedicat atât pacientului, cât și medicului. „Am noțiuni de programare pe care era păcat să nu le folosesc. Mi-aș dori să las ceva în urma mea, în special copiilor. Acest program este un prim pas, dar cu siguranță vor mai apărea și alte facilități în viitor”, a încheiat Dr. Herdea.