Editura Evenimentul si Capital

Premieră: Torționar condamant la două decenii de închisoare. Cea mai neagră zi din viața lui Alexandru Vișinescu

Alexandru Vişinescu nu a declarat nimic în timpul procesului, nu a recunoscut nicio acuzaţie şi a susţinut că a executat ordinele vremurilor FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 4 Comentarii | 2705 Vizualizari

Decizie istorică. A fost încătuşat primul responsabil român acuzat de crime contra umanităţii. Vişinescu a întreţinut regimul de exterminare la închisoarea politică din Râmnicu Sărat.

La un an şi jumătate după ce a fost trimis în judecată, Alexandru Vişinescu, temutul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat din anii '50 a ajuns deţinut de drept comun.

Doi judecători de la instanţa supremă, Iulian Dragomir şi Valentin Şelaru, au considerat că Vişinescu trebuie să stea două decenii în spatele gratiilor pentru ororile comise în tinereţe. Un al treilea magistrat a considerat că faptele acestuia s-au prescris în 2011, aşa că se cuvine ca fostul comandant de închisoare, la cei 91 de ani, să rămână acasă.

Hotărârea instanţei a fost primită cu aplauze de cei care au asistat, înfriguraţi, la decizia definitivă. Rudele urmaşilor au aşteptat, cu mâna la gură, momentul răzbunării simbolice care s-a lăsat aşteptat 60 de ani.

Despre modele şi criminali

Pe holuri, Anca Cernea, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş, declara că societăţii româneşti ar trebui să-i fie spuse „clar nişte delimitări, cine sunt modelele şi cine sunt criminalii”.

În acest timp, zecile de jurnalişti din ţară şi din străinătate se mutau de la instanţa supremă în vecinătatea parcului Cişmigiu, la locuinţa lui Vişinescu.

Blocul cu cinci etaje, vechi dar cochet, construit în anii '40, are o curte interioară discretă. În scurt timp s-a umplut de lume. Reprezentanţi ai societăţii civile, urmaşi ai victimelor torţionarului, trecători de pe stradă, chiriaşi curioşi au dat buzna la uşa imobilului.

„Ce se întâmplă, ce vedetă trebuie să vină?”, întreabă un muncitor în construcţii, plin de var pe salopetă? - „Vişinescu, torţionarul, a primit 20 ani de închisoare”, i se satisface curiozitatea. Dă din cap deloc convingător şi lasă impresia că ştie despre cine este vorba, deşi este clar că nu-i „vedeta” la care se aştepta.

Dator pe viață

Peretele blocului găzduieşte lista apartamentelor şi situaţia încasărilor. Condamnatul nostru are datorii la întreţinere 2.241 de lei, din care 660 de lei penalizări. Se află pe locul doi ca valoare a datoriei din cei 30 de proprietari. Este clar, de când i s-a pus sechestru pe apartament nu a mai plătit întreţinerea.

Portret de torţionar

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până în 1963. El a fost ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, frigului şi foame, liderul ţărănist Ion Mihalache. După dezafectarea Penitenciarul Râmnicu Sărat, Vişinescu a fost numit inspector în cadrul aparatului central al Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, între 1965 şi 1976, a deţinut funcţii de conducere în cadrul închisorilor Ploieşti şi Ilfov şi a predat la şcoala de subofiţeri de penitenciare. În urma condamnării a rămas fără gradele de militar, s-a ales cu apartamentul sub sechestru, cu pensia micşorată de la 3.300 de lei la 2250 de lei şi cu obligaţia de a plăti 300.000 de euro urmaşilor celor 12 morţi în închisoarea groazei de la Râmnicu Sărat.

„Sărut mâna, suntem de la Poliție”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate