Editura Evenimentul si Capital

Premieră: prima schiță a Coloanei Infinite a lui Brâncuși, într-o expoziție

Autor: | | 0 Comentarii | 121 Vizualizari

Schița originală a Coloanei Infinite desenată de Brâncuși este expusă pentru prima data în public. Până acum foarte puțini erau cei care știau că Brâncuși a imaginat Coloana Infinită de la Târgu Jiu desenând-o cu penița, pe o fotografie de mici dimensiuni (9x6 cm).

Desenul datează din august 1937, iar pe lângă schița monumentului, celebrul artust a desenat câteva siluete de plopi. În schiță, Coloana are cu trei elemente mai puțin decât în realitate.

Fotografia pe care s-a realizat prima schiță a Coloanei Infinite desenată de Constantin Brâncuși e arătată în public pentru prima dată la Timișoara în cadrul bienalei Art Encounters, parte a exozișiei ”șiruri secvențiale” de la Muzeul de Artă al Timișoarei.

Ea a fost împrumutată organizatorilor de Sorana Georgescu-Gorjan, fiica celui căruia Brâncuși i-a făcut-o cadou.  

Brâncuși a fost preocupat de locul în care urma să fie plasată coloana și a găsit că locul potrivit era un platou în partea de este a orașului Târgu-Jiu. La sfârșitul lui iulie 1937 l-a convocat pe inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan să-i arate locul. Inginerul a fotografiat locul, iar  fotografia a devenit suportul primei schițe Coloanei Infinite de la Târgu-Jiu, desenată de mâna sculptorului, aceasta devenind prima imagine a coloanei situată în propriul ei cadru.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate