Editura Evenimentul si Capital

PREMIERĂ: Femeile vor CANDIDA în alegerile locale din decembrie. Conservatorii protestează

Femei în Arabia Saudită
Autor: | | 2 Comentarii | 495 Vizualizari

Arabia Saudită a intrat într-o nouă eră: acceptă candidatura femeilor la viitoarele alegeri locale. Măsura este, însă, considerată insuficientă de către progresişti şi inacceptabilă de către conservatori.

Femeile saudite au termen până la mijlocul lunii septembrie să-şi depună candidaturile pentru alegerile municipale din decembrie, care vor fi  primul scrutin la care vor putea vota şi femeile.

Operaţiunea de înregistrare a alegătorilor femei a început la 22 august în centre separate de cele pentru bărbaţi, scrie AFP; citată de Agerpres.

În acest regat musulman ultraconservator, separarea între sexe rămâne regula, iar femeile sunt nevoite să poarte o ţinută care le acoperă din cap până la picioare. Ele nu pot să lucreze, să călătorească sau să aibă un paşaport fără permisiunea unui bărbat din familie, cum ar fi tatăl sau soţul. Ele nu au voie nici să conducă.

Defunctul Rege Abdullah a decis, în 2011, să le permită femeilor să voteze şi să candideze pentru alegerile municipale din 2015, afirmând la acel moment că „refuză să marginalizeze femeia în societatea saudită".

În februarie 2013, acelaşi rege a impus o cotă de femei în Adunarea Consultativă naţională care nu este aleasă, desemnând 30 de saudite dintr-un total de 150 de membri.

Regele Salman i-a succedat lui Abdullah în ianuarie, iar specialiştii în problemele regatului se întreabă dacă el va continua reformele timide angajate de fratele său vitreg.

Cotidianul cu capital saudit Al-Hayat a relatat recent că aproximativ 200 de femei şi-au manifestat interesul pentru a-şi depune candidatura la alegerile locale.

Pentru acest scrutin, alegătorii vor desemna două treimi din consilierii locali, în timp ce ultima treime va fi stabilită de către autorităţi.

Reforma este considerată insuficientă de către apărătorii drepturilor omului. Organizaţia Human Rights Watch consideră măsura un „semn de progres, dar insuficient pentru a integra pe deplin femeile în viaţa politică saudită'”.

Pentru ca statutul femeilor să evolueze cu adevărat, „autorităţile trebuie să anuleze sistemul de permisiune” familială care le împiedică pe saudite să lucreze, să călătorească şi să se căsătorească liber, arată HRW într-un comunicat publicat la 20 august.

Conservatorii, care sunt dominanţi în Arabia Saudită, au început în schimb o campanie pe Twitter privind „pericolul participării femeilor la alegerile municipale”. Ei citează în sprijinul opiniilor lor versete din Coran sau poziţii religioase conservatoare care interzic femeii să ia parte la viaţa publică.

Însă unii răspund citând alte versete din Coran şi fapte istorice ale musulmanilor pentru a-şi exprima sprijinul pentru dreptul femeilor de a se angaja în treburile publice.

Arabia Saudită era până acum excepţia din Golf, regiune unde celelalte ţări acceptă votul femeilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate