PREMIERĂ. Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa va putea fi vizitată de public. Unde se găsește aceasta I FOTO

PREMIERĂ. Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa va putea fi vizitată de public. Unde se găsește aceasta I FOTO

Cea mai veche hidrocentrală funcțională din Europa va putea fi vizitată de public, pe 1 decembrie. Aceasta are 107 ani. De Ziua Națională, compania de termoficare din Timișoara deschide porțile hidrocentralei care este un adevărat monument de arhitectură în stil Wiener Secession, opera marelui architect Szekely Laszlo.

”Nodul Hidro, cum este acesta cunoscut în peisajul bănățean, este un obiectiv cu totul deosebit atât prin arhitectură cât și  ca realizare tehnică. Este singura hidrocentrală  aflată în funcție, în Europa, cu o vechime de 107 ani. Unii cercetători consideră că Ansamblul Turbinelor reprezintă cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara”,  infomează reprezentanții Colterm.

Operă de arhitectură în stil Wiener Secession

Edificiul, realizat după planurile celebrului arhitect şef al Timişoarei de la început de secol XX Szekely Laszlo, este construit în stil Wiener Secession, interesant decorat cu figuri stilizate şi abstracte de inspiraţie acvatică. Turnul, asemănător unui donjon medieval, era destinat spaţiilor administrative, și are pe faţadă blazonul oraşului. La baza acestuia se află un balcon, iar pe fațada dinspre aval ferestrele sunt în formă de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale hidrocentralei există o pasarelă din lemn frumos decorată, iar în interior centrala e acoperită cu mozaic. Szekely Laszlo a mai proiectat în aceeași perioadă Uzina de Apă (1914) și Stația de Epurare (1912) din Timișoara, ambele menținute de compania de apă și canal a Timișoarei, Aquatim, în stare de conservare și deschise publicului cu ocazii speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa vremii: ”Cea mai reuşită hidrocentrală produsă în Ungaria”

Numărându-se printre premierele Timișoarei, Hidrocentrala a asigurat aproape întreg  necesarul energetic industrial al orașului, la vreme arespectivă. Hidrocentrala a fost dată în folosință pe 3 mai 1910, și producea 4,132 GW. ”Putem spune că Uzina Hidroelectrică din Timişoara este cea mai reuşită hidrocentrală produsă în Ungaria, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic“, scria, în epocă, arhitectul Mihály Seinder, într-un articol apărut în revista tehnicienilor din Ungaria.

La inaugurare, uzina a fost echipată cu trei turbine ”Ganz Danubius”, fabricate la Budapesta (n.r. aceleași turbine puneau în mișcare hidrocentrala de la Tivoli care alimenta cu energie electrică capitala Italiei).

Ca o curiozitate, trebuie amintit că pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea a trebuit mai întâi să răscumpere drepturile de folosinţă a apei de la unii deţinători privaţi (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyürky şi Gold). Cu acesta construcție de pe albia regularizată a Begăi s-au rezolvat două  chestiuni esențiale: eliminarea igrasiei din subsoluri și prevenirea inundațiilor din cartierul Fabric al Timișoarei. În plus, în perioada Primului Război Mondial, Timişoara a resimţit mai puţin lipsa aprovizionării cu cărbuni, datorită furnizării energiei electrice de către hidrocentrala de pe Bega. (Sursa foto: arhitectura-1906.ro)