Premierul Bulgariei, DEZLĂNȚUIT la adresa multinaţionalelor și hipermarketurillor. ACUZE despre dublul standard în UE la produsele alimentare: „Mi-ar fi foarte ruşine…”

Premierul Bulgariei, DEZLĂNȚUIT la adresa multinaţionalelor și hipermarketurillor. ACUZE despre dublul standard în UE la produsele alimentare: „Mi-ar fi foarte ruşine…”

Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a acuzat companiile multinaţionale, hipermarketurile, că ar fi cauza deteriorării stării de sănătate a bulgarilor și a afirmat că i-ar fi fost „rușine” dacă ar fi fost în locul acestora, afirmațiile fiind făcute în cadrul Forumului de Nivel Înalt.

„Este timpul să punem pe masă standardele duble ale UE la produsele alimentare”, organizat luni la Sofia, scrie agenția guvernamentală bulgară de presă State e-Government Agency (SEGA), citată de Rador.

 

MARILE PERICOLE din farfuria românului. Petre Daea despre importuri de fructe și legume toxice! „Și eu sunt consumator...”

Evenimentul, organizat de avocatul poporului din Bulgaria, Maya Manolova, în parteneriat cu mai multe instituții naționale bulgare, Ministerul Economiei, Ministerului Agriculturii, Alimentației și Silviculturii, Ministerul Sănătății, Comisia pentru Protecția Consumatorului și Agenția pentru Securitate Alimentară, a dezbătut aşa-numitul dublu standard în ceea ce privește calitatea și prețul pe care industria alimentară îl aplică între consumatorii din Europa de Vest şi cei din Europa de Est.

Ne puteți urmări și pe Google News

La forum au mai participat, printre alții, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, și ministrul pentru Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene, Liliana Pavlova, potrivit informațiilor g4media.ro.

Un nivel de reprezentare scăzut pentru un eveniment la care, potrivit agendei evenimentului, au fost invitați mai mulți prim-miniștri din statele Uniunii Europene (UE), dar nu a participat niciunul, așa că lista de vorbitori a fost umplută cu miniștri bulgari. Aceasta poate fi și una dintre explicațiile pentru care prim-ministrul Borisov a avut un ton atât de violent împotriva companiilor multinaționale, dar și a liderilor europeni.

Problema dublului standard la produse alimentare în UE

Principala indignare a prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost legată de mai multe studii publicate în ultimele luni, în care au fost comparate aceleaşi produse în Bulgaria şi în alte state din Uniunea Europeană (UE) și care au arătat că există diferenţe privind compoziţia şi preţurile practicate între diferite state. Comisia Europeană a recunoscut că există discrepanţe între produse.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a condamnat aceste practici în discursul privind Starea Uniunii 2017 pe care l-a rostit la 13 septembrie 2017 în fața Parlamentului European: „Într-o Uniune în care toți suntem egali, nu pot exista nici consumatori de categoria a doua. Nu pot accepta ca, în unele părți ale Europei, în Europa Centrală și de Est, să se vândă consumatorilor alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice.

Slovacii nu merită mai puțin pește în batoanele lor de pește, nici ungurii mai puțină carne în preparatele lor, nici cehii mai puțină cacao în ciocolata lor. Legislația UE interzice deja astfel de practici. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe mai largi pentru a elimina astfel de practici ilegale, oriunde există acestea.”

Comisia Europeană a publicat ulterior, la 26 septembrie 2017, un ghid de instrucțiuni care să ajute statele membre să aplice legislația europeană și să asigure că informațiile pe care consumatorii le primesc despre produse sunt corecte. Cu ocazia lansării ghidului de instrucțiuni, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová, avea să declare, citată de Euractiv.com: „Să prezinți două produse diferite în același ambalaj cu același brand este înșelător și incorect față de consumatori.”.

În apărarea lor, producătorii alimentari au apărat această practică, spunând că diferite piețe au cereri diferite și că-și adaptează rețetele pentru a satisface gusturile locale. Producătorii au argumentat că pot folosi legal un ingredient atâta timp cât acesta este menționat clar pe ambalaj.

Ce a făcut Bulgaria pentru a preveni astfel de practici

Printre diferențele constatate de studiile efectuate asupra produselor din diferite țări se numără și adaosul de ulei de palmier în produsele lactate. De altfel, chiar acest subiect a fost discutat și în primul cabinet al lui Borisov, instalat în 2009. S-a încercat atunci restricţionarea adăugării unor asemenea grăsimi, dar legislația a fost anulată de către o instanţă de judecată. A urmat o împărţire între imitaţii şi produsele lactate adevărate la standurile marilor magazine. Cu doar câteva zile în urmă, Ministerul Agriculturii, Alimentației și Silviculturii din Bulgaria a lansat în dezbatere o ordonanţă care interzice ca aceeaşi fermă să producă și lactate reale şi imitaţii.

Prim-ministrul Boiko Borisov, atac la liderii europeni: „Mi-ar fi foarte ruşine dacă...

În cadrul Forumului de Nivel Înalt „Este timpul să punem pe masă standardele duble ale UE la produsele alimentare” de la Sofia, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a rostit un discurs furibund privind interesele afectate ale naţiunii bulgare. „Mi-ar fi foarte ruşine dacă aş fi în locul acestor lanţuri de magazine şi producători. Sună deosebit de ofensator”, a declarat premierul bulgar.

”Toţi cei care mă cunosc ştiu că sunt unul dintre cei mai mari apărători ai perspectivei europene. Nici prin minte nu mi-a trecut că este posibil ca asemenea mari companii de renume să îşi permită să facă un astfel de lucru. Le-am tratat cu un mare respect, am ajutat ca aceste lanţuri de magazine să intre în Bulgaria, pe piaţa liberă. Nu vi se pare scandalos?”, a izbucnit prim-ministrul Borisov.

„Nu credeţi că este o neruşinare termenul «gust naţional» pentru bebeluşi? Ce inteligenţă din Europa cercetează gustul unui bebeluş şi spune că bebeluşului bulgar îi place mai puţin laptele şi îi place uleiul de palmier? Ce deştept? Şi pune 100 de milioane de oameni să se simtă ca aborigenii. Cu siguranţă deja aborigenii se simt mult mai bine. Noi avem o atitudine plină de încredere şi dintr-odată se dovedeşte că naţiunea devine tot mai bolnavă”, a continuat el.