Editura Evenimentul si Capital

Prăbușirea prețului petrolului aruncă în aer economiile statelor exportatoare | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 6 Comentarii | 2698 Vizualizari

Agențiile de știri au anunțat, în weekend, că prețul barilului de petrol Brent a scăzut, la Bursa din Londra, sub nivelul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004, ca urmare a îngrijorării investitorilor în legătură cu evoluția economiei Chinei, dar și din cauza excesului de ofertă. Petrolul Brent, de referință în Europa, era cotat la International Echange Futures (ICE) din Londra la 29,97 dolari/baril, oscilând între 29,92 și 29,97 dolari/baril, în timp ce analiștii nu exclud o continuare a scăderii prețurilor, care ar urma să ajungă la finele anului în jur de 10 dolari/ baril.

Principalele state afectate sunt cele producătoare de petrol, mai ales cele ale căror eficiență și cost de producție este ridicat. Astfel, principalele vizate sunt Rusia, Venezuela și statele Asiei Centrale. Și statele OPEC au de pierdut, însă marii producători își permit competiția, doresc să acapareze și să-și marcheze piața pentru viitor, după închiderea pieței americane, după ce SUA au devenit exportator net. Astfel că țările Golfului acceptă deficite mai mari sau reduceri din proiectele prea ostentative. În schimb, mențin nivelul producției de petrol.

Rusia este unul din statele perdante, unii spun chiar vizate de actuala situație a piețelor. Grupul energetic rus Gazprom a raportat pierderi, în trimestrul trei, din 2015, pe fondul scăderii prețurilor la materiile prime și a deprecierii rublei, transmite Bloomberg. În perioada iulie - septembrie 2015, compania a înregistrat pierderi de două miliarde de ruble (26,1 milioane de dolari), față de un profit de 105,7 miliarde de ruble în perioada similară din 2014. Analiștii se așteptau la pierderi de 17,6 miliarde de ruble, însă căderea rublei a dus la marcarea unei pierderi mai reduse, după ce rubla s-a depreciat cu 16% față de dolar în trimestrul trei, din 2015.

De altfel, Rusia a trecut la măsuri dure de austeritate. Dmitri Medvedev, premierul rus, a declarat că toate ministerele și structurile statale din Rusia vor avea tăieri de cheltuieli și reduceri de personal din cauza crizei provocate de scăderea prețului petrolului. Premierul a cerut tuturor ministerelor și agențiilor planuri de reducere a bugetelor, dar și a numărului de angajați. De asemenea, el a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată. O altă măsură pe care Guvernul rus o va lua pentru a aduce venituri la buget este de a scoate la privatizare unele societăți de stat, deși sunt dubii în privința investitorilor de astăzi în asemenea active neperformante.

Pe de altă parte, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că o reducere coordonată a producției de petrol împreună cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în ideea de a susține prețul scăzut al țițeiului, este puțin probabilă și, chiar dacă s-ar putea realiza o astfel de coordonare, ar fi ineficientă. Dealtfel, unele state membre OPEC au cerut Rusiei să-și reducă propria producție de petrol. Însă cum, în 2015, țări precum Arabia Saudită și-a majorat producția totală de petrol cu 1,5 milioane barili pe zi, Rusia a simțit și pericolul ca piața sa să fie acaparată de producătorii ce-și permit să susțină prețul, și se menține pe piață, cu riscul de a înregistra pierderi constante.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate