Editura Evenimentul si Capital

Prăbușirea economiei ruse: economia rusă a scăzut cu încă 4,1% în al treilea trimestru consecutiv

Iulian Chifu
Autor: | | 23 Comentarii | 3515 Vizualizari

Aventurile militariste ale lui Putin în Crimeea, Estul Ucrainei și Siria, respectiv în Estul Mediteranei împing Federația Rusă spre faliment.

 Deja șeful statului rus anunțase la Soci că fondurile de stabilizare s-au redus la 27 respectiv 20 miliarde de dolari, ceea ce anunță epuizarea lor, în acest ritm, până cel târziu în septembrie anul viitor. Însă mai mult, OPEC a anunțat deja scăderea mediei prețului barilului de petrol sub 40 de dolari, în timp ce Iranul nu a intrat încă pe deplin pe piața petrolieră pentru a duce la o nouă scădere masivă a prețului, cu efect dezastruos asupra economiilor statelor producătoare, în primul rând a Venezuelei și a Rusiei.

În tgrimestrul al treilea al acestui an, cifrele indică o scădere de 4,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, al treilea trimestru succesiv, fapt ce indică recesiunea profundă, deși autoritățile oficiale ruse vorbesc în continuare public despre creștere de 0,1% din PIB pe acest an. În semestrul al doilea, prăbușirea economică a fost de 4,6% din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut.

FMI a prognozat o scădere a Produsului Intern Brut al Rusiei pe anul în curs de 3,8%, și încă 0,6% anul viitor. Calculele erau făcute în contextul în care Rusia nu începuse încă aventura din Siria și Estul Mediteranei, iar aceste noi cheltuieli amenință și baza economică de investiții și funcționarea autorităților locale, mai mult de jumătate fiind în încetare de plăți și dependente de alocațiile suplimentare venite de la bugetul central. Inflația merge spre 15% anul acesta și e așteptată de FMI să atingă măcar 8,6% anul viitor, din nou fără a estima aventura siriană.

Bugetul public amenință să fie din nou subiect al deficitului profund, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, când atât menținerea cursului rublei cât și reechilibrarea bugetului de venituri de cheltuieli s-au făcut pe seama fondurilor de stabilizare, deja în prag de a fi epuizate. Cât despre depozitele Băncii Naționale, ele au suferit deja o lovitură importantă în acest an, pe fondul tentativei de a menține un relativ control al cursului rublei, care și așa a pierdut jumătate din valoarea sa față de dolari din 2014.

Prețul petrolului a scăzut deja cu 60%, iar Premierul Medvedev a estimat pierderile din sancțiuni la cel puțin 100 miliarde de dolari, și această estimare fiind mai degrabă conservatoare. În schimb nu s-a vorbit aici de sumele cheltuite pe piață de banca centrală din depozitele la dispoziție pentru a bloca prăbușirea mai puternică a rublei, ca și sumele pe care le cheltuiește în continuare Banca Națională a Rusiei pentru a menține cursul la o scădere acceptabilă în fiecare zi. Menținerea sancțiunilor și scăderea mai departe a prețului barilului de petrol sunt combinații letale pentru economia Rusiei, deja marcată de noile aventuri și costuri militare create de intervenția din Siria respectiv de crearea regiuni de interdicție a accesului aerian și maritim în Estul Mediteranei.

Liza Ermolenko, economist la Capital Economics din Londra, susține că partea cea mai grea a recesiunii e departe de a fi trecut în Rusia. Andrei Ilarionov, fost consilier al Președintelui rus Vladimir Putin în primul mandat, aflat în prezent în SUA, e și mai critic, susținând că Putin își impinge țara la faliment. Ermolenko susține că prăbușirea cu doar - 4,1% în trimestrul trei față de -4,6% în trimestrul doi vine de la faptul că industria, cu precădere sectorul militar industrial, a făcut diferența în acest trimestru, încetinind căderea economică.

Cu cât Campania din Siria se va prelungi, mai ales funcționarea marinei, aviației și a capabilităților antiaeriene în Estul Mediteranei, cu atât cheltuielile Rusiei sunt mai importante pe consum, fără a genera nici un fel de profituri. Intrarea deplină a Iranului pe piața petrolieră și a gazelor va prăbuși încă o data prețurile, estimate la 24-28 dolari barilul, în timp ce menținerea sancțiunilor economice sufocă Rusia de două ori, odată prin lipsa de exporturi, în al doilea rând prin sancțiunile prin retorsiune prin blocarea importurilor din statele occidentale, cu creșterea majoră a prețurilor la produse alimentare și la cele de larg consum din Rusia. Dacă nici marile investiții occidentale nu se mai dezvoltă, colapsul e aproape.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. Cel puțin 22 persoane au murit iar alte zeci au fost rănite - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate