Editura Evenimentul si Capital

„Activitatea DNA a alunecat în ultimii ani de la eficiență şi profesionalism spre populism şi senzaţional”. Interviu cu Chris Terheș, presedintele Coaliției românilor din SUA

Preotul Chris Terheș (alături de congresswoman Loretta Sanchez) atrage atenția că amestecul dintre puteri şi depăşirea limitelor competenţelor acestora este mereu o chestiune îngrijorătoare pentru democraţie
Autor: | | 25 Comentarii | 2503 Vizualizari

Președinte al Coaliției Românilor din Statele Unite ale Americii, preotul greco-catolic Chris Terheș este un susținător al luptei anticorupție din România. În momentele dificile din trecut, a făcut lobby pe lângă Congresul american pentru ca instituțiile Justiției din țara noastră să fie sprijinite, pentru a nu fi anihilate de politicieni. În ultima vreme a devenit un critic acerb al DNA și al Laurei Codruța Kovesi, acuzând încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. "Evenimentul Zilei" a decis să vadă care sunt motivele care au dus la schimbarea sa de poziție.

Evenimentul Zilei: De ce aţi acceptat să apăreţi la Antena 3, post care aparţine lui Dan Voiculescu, condamnat pentru fapte de corupţie?

Chris Terheș: Deşi am avut poziţii antagonice, am acceptat invitaţia la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena3 din trei motive:

În primul rând Antena 3 a fost singurul mijloc de comunicare care m-a sunat să îmi ceară detalii despre scrisoarea congresmenei Loretta Sanchez, în care îşi arată îngrijorarea cu privire la „încălcările documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii corupţiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale şi ameninţările la independenţa justiţiei din România”.

În cadrul acelei discuţii telefonice m-au invitat la emisiune, iar după o zi am acceptat. Al doilea motiv a fost tăcerea unei părţi a presei cu privire la scrisoarea Lorettei Sanchez, presă care, culmea, spune că apară statul de drept şi justiţia.

Al treilea motiv a fost constatarea că există un sentiment anti-american în creştere cauzat de modul de acţiune al DNA, şi era important să arăt faptul că Statele Unite nu susţin abuzurile DNA. Percepţia generală în rândul foarte multor avocaţi, judecători, oameni politici şi funcţionari este că Ambasada SUA de la Bucureşti susţine, ba chiar incită DNA să aibă atitudini abuzive, astfel că tot mai mulţi îşi dezvoltă sentimente anti-americane.

La această percepţie eronată cu privire la poziţia SUA s-a ajuns atât din cauza presei, cât şi a procurorilor DNA.

Există un grup în presă ce în mod vădit lucrează pentru PR-ul doamnei Kovesi, iar la întâlnirile cu oficialii străini pun întrebări gândite în aşa fel încât răspunsurile oficialilor străini să poată fi apoi folosite pentru a acoperi acţiunile abuzive ale DNA. În privinţa procurorilor DNA, aceştia se laudă direct sau voalat că nu se tem de nimic câtă vreme au susţinerea Ambasadei SUA.

Inclusiv Laura Codruţa Kovesi a spus că aceste poziţii ale ambasadelor „au fost şi foarte încurajatoare pentru procurori, pentru că nu s-au simţit singuri în această lupta”, deci percepţia greşită a oamenilor e de înţeles.

Apoi, cei care se uită la Antena3 sunt români ca noi, cu probleme, nevoi şi dorinţe de aspiraţie, iar acest public nu trebuie şi nu poate fi blamat pentru faptele lui Voiculescu. Acest public, la fel ca fiecare cetăţean din România, are dreptul de a fi informat. România a trecut prin experienţa nefastă a comunismului, unde există o singură sursă de informare „corectă”, care era propagandă oficială, restul fiind decretate nelegale, iar cine urmarea acele „alte surse” era considerat duşman al orânduirii şi intra în atenţia Securităţii.

Ar trebui să învăţăm dintro astfel de experienţă dureroasă în primul rând că nici o voce publică nu trebuie apriori suspendată ori blamată, indiferent de considerentele pe care le avem.

Modul în care unii doresc să-i învrăjbească pe români în funcţie de televiziunea urmărită are un efect contra-educativ şi nu văd de ce aş contribui la o astfel de activitate extrem de nefastă pentru democraţia românească.

- Nu credeţi că, apărând la acest post, aţi girat moral numeroasele linşaje mediatice împotriva unor magistraţi precum Oana Schmidt Hăineală sau Laura Codruţa Kovesi? Există decizii CNA de sancţionare a acestui post, precum şi decizii în instanţă de plata a unor despăgubiri.

- Dacă apariţia la un post de televiziune girează moral pe cineva înseamnă că nimeni nu ar trebui să mai apară pe un post tv din România ori să dea un interviu, pentru că aproape toţi, dacă nu chiar toţi patronii de presă din România sunt fie condamnaţi, fie inculpaţi, fie implicaţi într-un dosar penal.

Criticarea cuiva, doar pentru că îşi transmite mesajul printr- un anume mijloc de comunicare, şi nu pentru ce spune este nocivă deoarece distruge diversitatea opiniilor, care sunt esenţiale pentru bună funcţionare a unui stat. Acest mod de a reacţiona dovedeşte că în România nu se înţelege încă ce înseamnă a accepta pluralitatea ideilor, necesitatea dezbaterilor, importanţa criticilor, indiferent de zona din care vin, pentru că doar în acest mod se poate construi o societate democratică durabilă.

În cadrul emisiunii respective am făcut apel oamenilor să îmi scrie dacă au fost supuşi unor abuzuri. Am primit până acum peste 1200 de mesaje şi sunt şocat să văd că în România anului 2016 statul se poate comportă atât de abuziv cu proprii cetăţeni. Îi invit pe toţi cei care ştiu nereguli să vorbească despre ele pentru că numai aşa se pot corecta.

„Laura Codruţa Kovesi nu este zeiţa dreptăţii

- Aţi spus, la Antena 3, că România este blocată de frica DNA. Puteţi oferi un exemplu concret? Unul singur.

- Nu sunt primul şi nici singurul care, în urma discuţiilor cu oficialii români, vorbeşte despre un blocaj la nivelul instituţiilor de frica DNA. Atât Reuters, într-un articol din aprilie 2015, cât şi Bloomberg, într-un articol din ianuarie 2016, relatează că funcţionarilor publici le e frică se semneze acte, ceea ce influenţează negativ investiţiile. Inclusiv premierul Cioloş a vorbit la bilanţul DNA din acest an că există o frică în rândul funcţionarilor publici de a semna ceva, pentru că vin procurorii peste ei. Raluca Prună, citată de Bloomberg, a spus că „orice funcţionar public care aplică legea nu trebuie să se teamă”. Faptul că la mai multe nivele se vorbeşte despre această frică şi teamă generală în rândul funcţionarilor publici este o dovadă că aceasta există.

- Din păcate, în faţă acestei situaţii grave care necesită o discuţie deschisă, răspunsul Laurei Codruţa Kovesi este că toată această teamă este o problema falsă ridicată de penali şi susţinătorii lor. Laura Codruţa Kovesi nu este zeiţă dreptăţii, iar acest mod de a desconsidera apriori orice critică sau îngrijorare, doar pentru că în opinia ta sursa nu este credibilă, arată o mentalitate profund ne-democratică. Un om aflat întro funcţie de conducere are nevoie nu doar de a fi temperat în declaraţii, ci şi obligaţia de a fi atent la critică din exterior, indiferent de unde şi de la cine ar veni.

Până la urmă s-a dovedit, prin decizia CCR, că este o problemă cu modul cum DNA defineşte şi aplică infracţiunea de abuz în serviciu. Faptul că un procuror putea acuza de abuz în serviciu un funcţionar pentru că şi-ar fi îndeplinit „defectuos” atribuţiile, deşi nu a încălcat vreo lege, justifică temerea instaurată în rândul funcţionarilor. Când poţi fi acuzat şi condamnat în baza unei noţiuni vagi, nedefinită expres de lege şi lăsată la arbitrariul procurorului, teama este justificată.

Tot legat de abuzul în serviciu, e important de amintit opinia Comisiei de la Veneţia prin care s-a subliniat importanța unei distincţii clare între răspunderea penală şi răspunderea politică. Alunecarea activităţii penale în sfera politicului, aşa cum a început să facă DNA acum, are aceleaşi efecte nocive pentru statul de drept cu cele ale alunecării politicului în justiţie. Amestectul dintre puteri şi depăşirea limitelor competenţelor acestora este mereu o chestiune îngrijorătoare pentru democraţie, indiferent care putere încearcă să o încalece pe cealaltă.

„Judecătorii nu pot fi implicați în combaterea corupției”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate