Editura Evenimentul si Capital

Poziția lui Klaus Iohannis față de Comisia Parlamentară - dovada că Statul Paralel există și dă din coadă | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 3229 Vizualizari

La Conferința de presă ținută vineri, 29 aprilie 2017, Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvînt a Președinției, a primit două întrebări despre Comisia parlamentară pentru anchetarea posibilelor fraude la alegerile din 2009.

Prima a făcut parte dintr-un veritabil colet de întrebări și suna așa: „Spunea ieri sau a lăsat să se înțeleagă Liviu Dragnea că, dacă va fi cazul, îl vor chema și pe Președintele Iohannis. Are de gînd să se prezinte la Comisie?” O întrebare corectă, din cîte se vede. Opinia publică vrea să știe dacă președintele va răspunde sau nu posibilei convocări la o comisie inițiată de Parlament.

A doua însă ține de ceea ce s-ar numi întrebarea de tip lins în fund la conferința de presă, prin care jurnalistul vrea să fie pe plac interlocutorului anticipîndu-i dacă nu răspunsul, atunci măcar poziția față de un fenomen:

„Vorbeați despre Comisia de anchetă și spuneați că nu s-ar justifica, în condițiile în care există, de fapt explicați care este procedura, în cazul unei astfel de Comisii de anchetă, în condițiile în care există deja un astfel de subiect pe masa procurorilor. Întrebarea mea este: în aceste condiții, credeți că această Comisie de anchetă se mai justifică, cu mențiunea că a fost întoarsă la Comisii tocmai pentru a-i schimba obiectivele, dar subiectul rămîne același?”

Am consemnat cele două întrebări și pentru a reaminti că, alături de jurnaliști autentici, profesioniști, mînați strict de curiozitatea profesională, în presa noastră se găsesc și mulți portari de hotel din Crucea de Piatră, gata să îndeplinească fie ordinele patronului, fie Ordinul pe unitate. În cazul celei de a doua întrebări recunoști ușor efectele în presă ale ordinului pe Unitate dat de Statul paralel pentru contestarea Comisiei parlamentare pe motiv c-ar putea comite blasfemia de a o convoca pe Codruța Kovesi, Fecioara Morală a Națiunii.

Normal ar fi fost ca funcționara Administrației Prezidențiale să se rezume la răspunsul privind participarea președintelui la o asemenea Comisie de anchetă. După cum era de așteptat, fosta Pușcalău, actuala Dobrovolschi, a găsit de cuviință să pună la cuptor și ca să ni-l vîndă apoi drept franzelă un punct de vedere despre inițiativa Comisiei Parlamentare: „O anchetă parlamentară, însă, nu poate să cerceteze o cauză, o acțiune sau evenimente aflate deja pe masa unei instanțe de judecată, care face de fapt obiectul unei cercetări judiciare. Din acest punct de vedere, este cu totul o altă discuție, și aș mai face o precizare tot de ordin tehnic, referitoare la persoanele care pot fi invitate la astfel de audieri, de comisii de anchetă. Poate o comisie de anchetă parlamentară să invite orice persoană care lucrează în zona Guvernului sau a instituțiilor publice, însă dacă nu este vorba despre o astfel de persoană, acea persoană vizată poate să primească invitația, dar poate să refuze participarea la o astfel de anchetă, fiind vorba de obligativitate doar în cazul reprezentanților celor care lucrează în zona Guvernului.”

Purtătoarea de cuvînt a Administrației Prezidențiale e suspectată că deseori își prezintă părerile personale de ziaristă neîmplinită drept puncte de vedere ale lui Klaus Iohannis, exploatînd o situație ambiguă.

De data asta nu încape nici o îndoială că Mădălina Dobrovolschi a exprimat punctul de vedere al lui Klaus Iohannis în legătură cu Comisia parlamentară, mai precis în legătură cu două chestiuni în dispută legate de activitatea Comisiei:

1) Dacă respectiva Comisie parlamentară mai poate funcționa cîtă vreme Parchetul General a deschis o anchetă in rem?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate