Editura Evenimentul si Capital

Povești de pe vremea când handbalul era magie

Cristian Gațu
Autor: | | 0 Comentarii | 453 Vizualizari

Lansarea volumului „Steaua lui Gațu”, scris de jurnalistul Horia Alexandrescu, a fost o întâlnire emoționantă cu istorii din anii de glorie ai sportului românesc

Cristian Gațu, Horia Alexandrescu, Nicolae Manolescu, Cristian Țopescu și mulți invitați de seamă au fost la Gaudeamus, pe 19 noiembrie, pentru lansarea cărții „Steaua lui Gațu”. O întâlnire plină de amintiri savuroase și de bucuria de a sta laolaltă cu unii dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România: Cristian Gațu și mulți dintre colegii săi de echipă.

Lansarea a fost, de asemenea, un prilej pentru a-l vedea pe președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, într-o postură inedită: aceea de a povesti despre sporturile pe care le-a practicat de-a lungul vieții. Prezența sa nu a fost deloc întâmplătoare, pentru că Nicolae Manolescu a fost și cronicar sportiv și a scris o emoționantă prefață a volumului „Steaua lui Gațu”.


FOTO: Autorul, Horia Alexandrescu, dă autografe FOTOGRAFII: MARIAN ILIESCUAmintiri „trase cu cleștele”

Emoționat, autorul Horia Alexandrescu a spus că această carte „Reprezintă un moment de retragere din viața sportivă pentru marele Cristian Gațu. Ceremonia de retragere nu a existat, nici la Echipa Națională de Handbal, nici la Steaua. Această carte încearcă să repare o scăpare dureroasă pentru sportul românesc, cu atât mai dureroasă cu cât sportul românesc este, acum, la pământ”.

În ceea ce-l privește pe Cristi Gațu, autorul a adăugat: „Pot spune că am fost mai mult decât niște frați. Ne-am cunoscut din copilărie, părinții noștri - Petre Gațu și Toma Alexandrescu - cărora le-am dedicat această carte, au lucrat, pe vremuri, în același birou la Sportul Popular”. Horia Alexandrescu a recunoscut că „a scos cu cleștele o mulțime de amintiri” de la Cristian Gațu.

Adevărații eroi

Cristian Gațu le-a mulțumit celor prezenți, printre care și inegalabililor Nicoale Nedef, Gabriela Szabo, Octavian Bellu, și „în mod deosebit celor care, de fapt și de drept, sunt eroii acestei cărți”. Fostul sportiv a vorbit despre marea familie a handbalului românesc, acea familie care, în anii ‘70, a făcut mândră o națiune întreagă, prin cele două titluri mondiale pe care le-a câștigat.

„Am încercat să scot în evidență calitățile excep ționale ale echipei din care am făcut parte, spiritul de luptă. Oameni care, când veneau la echipa națională sau la orice altă echipă, uitau tot ce înseamnă familie, uitau alte activități și se dedicau în totalitate aceastui joc”. Pentru că știau ce este acela spirit de echipă, altruism.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate