Editura Evenimentul si Capital

Povestea unui interviu memorabil (II). Greșeala fatală a lui Nicu Ceaușescu din 22 decembrie 1989: decizia de a pleca de la Sibiu la București!

Nicu Ceausescu
Autor: | | 17 Comentarii | 15374 Vizualizari

În vara anului 1990, gazetarul sibian de la Tribuna, Lucian Jiman, realiza o performanță jurnalistică ce avea să se dovedească unică.

Reușea să învingă opacitatea lașă a regimului instalat după 22 decembrie 1989 și să obțină aprobarea de a intra în Penitenciarul Aiud, acolo unde era încarcerat Nicu Ceaușescu, pentru a realiza un interviu cu el.

Document istoric

De ce unică? Pentru că după acest moment, mezinul familiei Ceaușescu nu va mai accepta niciodată să vorbească nici pe departe cu atâta deschidere despre el, despre părinții săi, despre cum gândeau și ce credeau, despre culisele vieților lor. În zilele următoare vom publica intrgral acest interviu, care abia acum, la un sfert de secol de la apariția sa în Tribuna și apoi în săptămânalul Zig Zig, poate fi apreciat la adevărata sa valoare de document istoric.

Un cu totul alt personaj

Demersul jurnalistic al domnului Jiman ne dezvăluie un personaj foarte departe de ceea ce credeau românii imediat după căderea regimului comunist și unii poate mai cred și acum. În locul unui bețiv scelerat, care se urca pe mese și urina pe bucatele preparate pentru banchete, sau al unui obsedat sexual care tortura și viola tot ce prindea, așa cum îl acreditau legendele urbane și cum era portretizat de I.M. Pacepa în cartea „Orizonturi roșii”, din interviul realizat de Lucian Jiman se conturează un cu totul alt personaj. Românii au putut descoperi că „Prințișorul” nu era deloc un smintit cu mințile duse, un dement care răpea fete pentru a le zdrobi degetele în tocurile ușilor, ca preludiu în orgii sado-masochiste, sau un criminal care trăgea cu pistolul după oameni, ca într-un film cu cowboy, în care un mexican beat pulbere, înarmat până-n dinți, strică viața unui linistit orășel din vestul sălbatic, ci un intelectual care credea în valorile liberalismului, un om citit și cultivat, un pasionat de istorie capabil să extragă tâlcuri din această știință, un fiu care nu se sfia săși contrazică părinții cu privire la fundătura în care își bagasera poporul pe care îl stăpâneau.Astăzi, a doua și ultima parte a relatării așternute de jurnalistul Lucian Jiman, pentru cititorii EVZ, despre cum l-a cunoscut pe Nicu Ceaușescu, despre colaborarea sa cu el, despre urmele lăsate de acesta în memoria sibienilor, în cei doi ani, doua luni și douăzeci și două zile, cât a condus în calitate de “prim” județul Sibiu.

În EVZ de vineri, 12 februarie, vom începe publicarea interviului cu Nicu Ceaușescu, realizat acum mai bine de un sfert de secol.

În cuvântări, fiul „Geniului Carpaților” refuza să pronunțe numele părinților săi, le spunea „Conducerea superioară de Partid și de Stat”

Autor Lucian Jiman

Cu ziariștii, se împăca bine, ne vorbea respectos. Uneori, după caz, era ușor ironic. Când erau în Capitală, congrese, plenare, alte evenimente politice la vârf, 2-3 ziariști eram chemați la Județ și scriam, pe rupte, cuvântări pentru cei ce urmau a lua cuvantul la respectivele evenimente. Nicu Ceaușescu se distra copios, când citea făcăturile. La fel reacționa și când redactam, la prima mână, telegramele, în numele Județenei de Partid.


FOTO Lucian JimanAugust, 1989. Potrivit cutumei, semestrial, se convoca Adunarea Cetățenească, cu reprezentanți din toate comunele și orașele județului, unde președintele CPJ prezenta un amplu Raport, în fapt o exigentă analiză, desigur, critică și, mai ales, autocritică, a situației economico-sociale a județului, cu angajamente și tot tacâmul, mai ales cu referiri lăudative la activitatea renumitului cuplu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate