Editura Evenimentul si Capital

POVESTE ADEVĂRATĂ DE CRĂCIUN. Ajutoarele Moșului au adus din Germania cadouri pentru 80.000 de copii români | GALERIE FOTO

Voluntari germani și români alături de copii din Peștișani, județul Gorj
Autor: | | 5 Comentarii | 751 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Puțini știu că, de 15 ani încoace, pentru mii de copii din România Moșul vine din Germania. În preajma Sărbătorilor de Iarnă membrii unei fundații din țara lui Goethe - Kliniken Helfen, pleacă de acasă încărcați cu daruri de la micuții germani pentru cei din țara nostră. Povestea lor am aflat-o în comuna Peștișani, județul Gorj, acolo unde au ajuns o parte dintre pachetele strânse, într-un număr impresionant de mare, de la copiii din Germania.

I-am întâlnit pe opt dintre mesagerii lui Moș Crăciun din Germania în județul Gorj.  Sosiseră cu vreo 4.000 de cadouri pentru copii. Întâmplarea a făcut să stăm la aceeași masă, la Pensiunea Casa din Pădure, loc unde am poposit pentru o masă tradițională românească. În ciuda vremii mohorâte, grupul de tinere și de tineri erau cu zâmbetul pe buze. Le-a plăcut ospitalitatea de pe plaiuri mioritice. Coordonatorul lor era Jens Dambietz. Aveau și un reprezentant român, Cristian Tudor. Am aflat de la ei că urmau să plece în comuna Peștișani, pe raza căreia se află Hobița, locul de baștină al marelui sculptor român Constantin Brâncuși.  Era ultima lor destinație, înainte să plece acasă. Mai aveau de dus câteva sute de cadouri pentru elevi și copii de grădiniță.

Caravana bucuriei a trecut prin opt județe

Până atunci, ne-a spus  Cristian Tudor, nemții au dus daruri în alte localități din județ. Ceilalți membri ai fundației au împărțit cadouri si în orașele Alba Iulia, Drobeta Turnu-Severin, Târgu Jiu, Iași, Satu Mare, Petroșani, Bacău, Brașov și Miercurea Ciuc. „Au venit în jur de 30 de persoane, cu 27 de camioane și autocare în care aveau în jur de 80.000 de cadouri”, ne-a spus Tudor. Totuși, ca să le poată distribui pe toate, au fost nevoiți, în multe locuri, să închirieze autovehicule de pe plan local. În Peștișani au beneficiat de sprijinul gratuit al lui Cosmin Pigui, directorul publicației Gorj Excusiv, care le-a pus la dispoziție mașini pentru transport și le-a oferit o masă „din partea casei”.

„Pentru unii, e singurul cadou de Sărbători”

 I-am însoțit, în ultima lor vizită din acest an, în semn de mulțumire pentru gestul pe care îl fac pentru copii din România.  La Liceul „Constantin Brâncuși”, central educațional al Comunei Peștișani, ne-a așteptat Liliana Marinela Iliescu, directorul instituției de învățământ care coordonează toate școlile și grădinițele din comună. „Sunt copii pentru care acesta este singurul cadou de Sărbători”, ne-a mărturisit Liliana Iliescu. Rând pe rând, voluntarii din Germania intrau în clase și le puneau pe mese sau pe bănci pachete, sortate pentru băieți și pentru fete. Două dintre tinerele de la Kliniken Helfen erau gemene. S-au bucurat nespus de mult când au dat de doi micuți de grădiniță, la rândul lor, gemeni. Au făcut poze de grup și erau mai fericiți, chiar decât copii cărora le-a dus cadouri, atunci când micuții le cântau, în semn de mulțumire. În Peștișani, au fost dăruite 205 de cadouri pentru toți copiii de vârstă preșcolară și de gimnaziu din cinci grădinițe și trei școli primare. Chiar și cei care au lipsit, justificat, de la întâlnirea cu Moșul, acesta le-a lăsat darul în grija educatoarelor sau învățătoarelor. Astfel, acolo, în comuna în care s-a născut Constantin Brâncuși, au primit cadouri copii de la școlile și grădinițele din satele Peștișani, Brădiceni, Boroșteni și Frâncești.

Au adus și ajutoare pentru spital

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate