Editura Evenimentul si Capital

Povestea rețetei de cârnați românești cu o vechime de peste două milenii

Autor: | | 8 Comentarii | 4536 Vizualizari

Istoricii cred că la Pleșcoi se fac tradiționalii cârnați iuți de aproape 2.500 de ani. Localnicii se feresc să dezvăluie rețeta tradițională a produselor realizate din carne de oaie sau de porc.

Cârnații de Pleșcoi, satul din comuna buzoiană Berca, se identifică practic cu Vulcanii noroioși. Nu poți trece prin Berca sau să vizitezi vulcanii fără să nu cobori din autombil și să cumperi măcar un kilogram de cârnați de Pleșcoi. Tradiționala rețetă este din carne de oaie, uscați sau afumați, dar în ultimii ani se prepară și din carne de porc. "Asta pentru că românii sunt mai mult obișnuiți cu carnea de porc, consumă carnea de oaie doar de Paște, așa că ne-am adaptat și noi cerinețelor publicului", ne spune unul dintre producători care are o gheretă construită chiar la marginea drumului.

Deși inițial ne-a spus că nu ne poate oferi rețeta, până la urmă ne-a explicat în mare cum își prepara marfa. 'Carnea de oaie este curățată de pe oase. Într-un ceaun, se fierb oasele. Cu zeama rezultată, călduță, se frământă carnea tocată, cu usturoi, cimbru și ardei iute tocat. Compoziția se lasă să stea 1-2 ore, după care se face o ultimă condimentare. Cu această compoziție vor fi umplute mațele de oaie", ne spune acesta.

La afumat

După prima etapă a preparării urmează "maturarea", altfel spus perioada în care cârnații sunt ținuți la afumătoare cam zece zile.

"Acești cârnați au apărut în vremuri foarte vechi, în orice caz mai vechi de 2000 — 2500 de ani. Cu ce erau condimentați în acele timpuri, este greu de precizat, dar, cu siguranță, se foloseau condimente adunate din flora zonei — usturoi, cimbru, busuioc, măcriș, pur, mărar, hrean, semințe de mac", a mai explicat istoricul Marius Constantinescu pentru incomemagazine.ro.

"Acești cârnați au apărut în vremuri foarte vechi, în orice caz mai vechi de 2000 — 2500 de ani. Cu ce erau condimentați în acele timpuri, este greu de precizat, dar, cu siguranță, se foloseau condimente adunate din flora zonei — usturoi, cimbru, busuioc, măcriș, pur, mărar, hrean, semințe de mac", a mai explicat Marius Constantinescu.

Ipoteza rețetei haiducești

La rândul său, publicistul Viorel Frâncu, autorul mai multor lucrări despre istoria locală, crede că 'acești cârnați sunt o invenție haiducească'.

"Haiducii aveau nevoie de provizii bine conservate mai multe săptămâni la rând, iar pleșcoii sunt ideali pentru aventurierii care n-au casă sau masă", a mai spus Viorel Frâncu.




Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate