Editura Evenimentul si Capital

Povestea orbului care vrea să-l citească pe Balzac, plătindu-ne facturile pe internet | Vedeta EVZ. EXCLUSIV PREMIUM

Vasile Tiucșan și-ar dori ca băncile să ofere nevăzătorilor tokenuri, la fel ca în Occident FOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 1 Comentarii | 669 Vizualizari

Fabulos! Un orb în toată regula plătește online, de unul singur, facturile a 30 de văzători! Are un scop bine definit. Dacă se adună 25.000 de facturi achitate pe internet, o firmă donează câte un leu de fiecare și se va cumpăra o bibliotecă online, de 4.000 de audio-cărți, pentru nevăzători.

Vasile Tiucșan a văzut lumina zilei acum 45 de ani la Ilovăț, județul Mehedinți. „Sunt din sat cu Ioan Ioanid, acela de la Europa liberă, care a scris «Pușcăria cea de toate zilele»!”, te strânge puternic de braț olteanul. Și de când a văzut lumina prima oară, aceasta s-a îndepărtat, constant, de el.

„M-am născut cu un defect de vedere congenital. Boala a avansat...”, oftează orbul. La 22 de ani s-a operat de glaucom. „După operație, mi-a zis medicul să-mi pun în ochi, de trei ori pe zi, un medicament, difebiom. Mi-a dat un flacon în mână și mi-a zis că e foarte scump și că nu se găsește la noi. Am strâns pumnul și i-am zis că nu i-l mai dau! A tăcut un pic și mi-a spus: Afară mai sunt 40 ca tine! I l-am dat...”, povestește Vasile, scrâșnind din dinți. S-a dus la Crucea Roșie, după ajutor: „Mi-au spus că, de-l aduc în România, n-o să ajungă la mine...”.

Vasile s-a procopsit, la naștere, cu trei boli de ochi: cataractă congenitală, strabism convergent și mistangus. Într-o traducere brutală, un fel de chior șașiu. Acum e orb în toată regula.

Orbii nu pot dona sânge!

De parcă nu era de ajuns, la 17 ani, a căpătat și o retinită pigmentară, iar la 22 de ani s-a pricopsit și cu un glaucom frumușel. „Îmi dădeau fenobarbital să dorm! Doctorița care m-a văzut a început să plângă de mila mea”. E deja expert în bolile ochilor: „Glaucomul nu se descoperă, dar se previne! Îl găsești doar dacă îți verifici, frecvent, tensiunea oculară”.


Vasile Tiucșan își poate face cumpărăturile oriunde, singur. Dar cu ajutorul unei aplicații, „Be my eyes”, specială pentru nevăzători. Cu ajutorul camerei de pe telefon, un binevoitor extern îl ghidează printre rafturi și îi spune ce vede. Așa „vede” el!


Vasile Tiucșan nu e de acord cu terminologia „politically correct” de: „nevăzător”. „Eu sunt orb! Da’ ce, la surd îi spui <>!? E cu dus-întors cuvântul <>! Drepturile de persoană cu handicap, pardon, nevăzătoare, le primești în baza unui certificat... Apropo, știați că un orb nu poate să doneze sânge în România?”, sare de la una la alta orbul luminat. Spune că e bine să donezi sânge, că îți întinerești măduva spinării. „Eu am fost să donez și mi-au zis să completez fișa de donare. Le-am zis că nu pot, că-s orb, și că mi-o c o m - p l e t e a - ză însoțit o r u l . M-au refuzat. Că, cică, aș divulga altcuiva datele mele personale!”, se înroșește la față aprigul oltean.

Televizorul, interzis pentru nevăzători!

Știe pe dinafară codurile folosite de comisiile care dau avize persoanelor cu dizabilități. „M4 este codul pentru orbi. Nevăzătorul e și ăla care mai zărește ceva… Aș vrea și eu să fiu nevăzător, să știu, măcar, de e noapte sau zi. Da’ eu sunt orb!”, dă din umeri Vasile Tiucșan. Are ochelari cu lentile negre, de tip „lacrimă”, ca aviatorii. Are și ceas la mână. „Zice lumea că-s fudul! Da’ eu apăs pe un buton și-mi spune ora”. Ca umilință maximă, de parcă nu l-a bătut Dumnezu destul, la comisia de expertiză l-au chestionat că de ce are telefon mobil și televizor acasă. „Le-am zis că-s orb, nu nebun! Vreau și eu să ascult știri... Mi-au zis că eu am de astea, dar nu pot să fac baie singur. Păi, ce să fac, le-am zis, să-mi dea ei o stewardesă”, are umor negru olteanul. Ca să obții gradul de dizabilitate prevăzut de legea românească trebuie să parcurgi mulți pași. Grei pentru astfel de oameni. Mai întâi, să ai o scrisoare medicală din care să reiasă boala, apoi un proces-verbal de la medicul de familie și, în final, o anchetă socială. După ei, n-ar trebui să ai TV și telefon. „Eu am un Iphone cu android!”.

Maseur, din împletitor de răchită

Nea Vasile are Bacalaureatul luat la ȘcoalaTehnică Regina Maria, din cartierul –ironia sorții – Vatra Luminoasă. A ieșit de acolo calificat ca împletitor coșuri de răchită și confecționer de cutii de carton. Prea puțin pentru olteanul din el. S-a specializat ca maseur profesionist, după o post-liceală de doi ani. Acum masează mușchii celor care vin la tratament la stațiunea Bala, din Mehedinți. E plătit puțin, ca la stat. Dar, de ce nu a ales mediul privat. Orbul are lecțiile învățate. „La privați ne fac concurență v ă z ă t o - rii, voi… Dar diferența între mine și un maseur sau maseuză de salon e mare! Noi lucrăm cu toate pachetele de mușchi, pe când la privat tre’ să-i dai mură-n-gură! La mine trebe să-l vadă, mai întâi, doctorul!”. Spune că la 70% din durerile de mijloc tebuie făcut masaj la picioare. „Mie îmi trebuie un diagnostic! Noi, cei de la Bala, suntem comparabili cu cei de la Ana Aslan!”, se umflă în pene maseurul profesionist. Și satisfacția vine când pacientul îi zice că masajul său e mai bun ca în alte stațiuni balneare.

Lucrează pe laptop mai bine ca un „văzător”

Bărbatul lucrează pe un laptop mai bine ca noi, oamenii normali. Nici vorbă de taste speciale, în limbajul Braille. Doar niște aplicații audio. Iar de dactilografiat, bate „în orb”, ca dactilografele de acum 25 de ani. „De când cu accesabilitatea asta, m-am născut a doua oară!”, e fericit nea Vasile. Face și o demonstarație. Deschide un fișier Word și scrie după dictare. Impecabil! Ascultă indicațiile aplicațiilor dar, pe „repede-înainte”. Un om normal nu poate înțelege nimic. E ca atunci când auzi finalul la reclamele de la medicamente când se spune că trebuie „să te adresezi medicului sau farmacistului”. Este, deja, super-specializat: „Pot lua o carte în format «doc» și o transform în fișier audio!”.

Acum are un alt proiect, poate cel mai important din viața sa. Vrea să ajute la crearea unei biblioteci audio, gratuite pentru membrii Aso ciației nevăzătorilor, cu 4.000 de volume audio.

Plătește, online, facturile la 30 de inși

Vasile a avut, ca toți oamenii, și câteva prietene. A trăit cu o femeie opt ani, până s-au despărțit. „Când m-a părăsit, mi-a zis că nu mai suportă să n-o laud, că e frumoasă... Păi, eu n-am văzut-o niciodată! Am aflat că s-a dus cu un străin, după bani. Să fie sănătoasă...”, suspină bărbatul. Mai nou, și-a descoperit un țel în viață. Îi plac cărțile, dar nu prea are cum să le „citească”. A aflat de inițiativa unei firme de energie care a anunțat că, pentru fiecare factură plătită online, va dona un leu și că la strângerea sumei de 25.000 de lei, va crea o bibliotecă audio cu 4.000 de volume, special pentru nevăzători. „Factura, la țară, vine în trei locuri: la cârciumă, la magazinul central sau ți-o pune în gard. Dacă plouă ai încurca-o. Și atunci te trezești, pentru neplată, cu curentul tăiat, spre exemplu!”.

Explică, calm, că dacă se renunță la cât mai multe facturi pe hârtie, toată lumea va avea de câștigat. Se face și economie și, pe deasupra, va avea și el ce și cum să „citească”. „Eu plătesc facturile, lună de lună, la vreo 30 de prieteni. Majoritatea văzători! Ei scapă de o grijă și eu lupt pentru scopul meu!”. Cât mi-a explicat procedeul, tocmai mi-a trimis un e-mail. Atenția sa distributivă ne bate pe noi, normalii.

Se luptă cu băncile

Vrea să îi convingă pe toți să renunțe la facturile pe hârtie și la plata de la ghișeu. „Dar și cei care furnizează servicii să țină cont de asta!”, se burzuluiește, brusc, nărăvașul oltean. „Băncile ar trebui să accesibilizeze serviciile și pentru nevăzători! Tokenurile să fie și cu voce, ca în orice țară europeană. Le-am scris băncilor... M-am interesat și la unicul producător, norvegian, de astfel de dispozitive. Mi-a răspuns că el nu vinde jucării și că să cer produsul de la bancă. Dar pe băncile din România le doare undeva de noi. Păi, banii noștri nu sunt buni!?”, se indignează bărbatul. Cât depre plata facturilor, recunoaște că a mai și greșit. „Am greșit, o singură dată, codul unui client. Nici azi nu mi-am recuperat banii! Vreo 180 de lei...”, se supără pe el nea Vasile. Tot timpul gesticulează, te atinge și vorbește tare, să fie sigur că ești atent la el.

O bibliotecă online, pentru nevăzători

Compania CEZ Romania, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din țară, a lansat o campanie pentru factura electronică. Firma încurajează oamenii să renunțe la factura pe hârtie și să treacă la cea electronică, donând câte un leu pentru fiecare nouă abonare la aceasta. Campania se numește „Transformă hârtia în energie”. Primii 25.000 de lei vor fi donați pentru deschiderea unei biblioteci online, pentru nevăzători, cu peste 400 de volume de cărți audio. Pentru mulți dintre acești oameni, inventarea programului de redare vocală a ceea ce apare scris pe ecran a reprezentat un moment de cotitură în viața lor.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate