Editura Evenimentul si Capital

Povestea omului corect care așteaptă de 20 ani să i se facă dreptate

Imobilul de pe strada Unirii nr.16, din Arad, pentru care Adrian Iancu se luptă de aproape două decenii
Autor: | | 1 Comentarii | 1162 Vizualizari

Adrian Iancu, stabilit în Italia, cere din 1997 să i se restituie și apoi să i se acorde despăgubiri, în baza dreptului de proprietate, pentru o clădire naționalizată. În tot acest timp, nu a încercat nici măcar o dată să dea vreo „atenție” unui funcționar. Rezultatul, spune el, două decenii de tergiversări

Peste cinci luni, mai exact în iunie, se împlinesc 19 ani din momentul în care Adrian Iancu (născut în 1954), un român stabilit în Roma, a început procedurile de a intra în posesia clădirii de pe strada Unirii nr. 16 din Arad.

Atunci, în 1997, el era tânăr, dar și mandatarul Anei Ionescu, moștenitoarea de drept a proprietarilor clădirii de pe strada Unirii nr. 16. Aceasta era urmașa lui Iuliu Hegheduș și a soției sale, Ida Klein.


FOTO: Gheoerghe FalcăAna Ionescu (născută în 1917), stabilită în Elveția, l-a însărcinat pe Adrian Iancu să-i reprezinte drepturile în România, pentru că îi era greu să se deplaseze des în țară.

Pentru că primăria din Arad vânduse, „cu bună credință ”, o parte din apartamentele din clădire, i-a refuzat acestuia dreptul de retrocedare în natură, cu excepția a șase apartamente din imobil.

Printre cei care au cumpărat un apartament în aceasta casă au fost și soții Viorica și Mihai Colțeu, care, paradoxal, au obținut în instanțe res tituirea unui sat întreg. Este vorba de localitatea Nadaș, din același județ.

Muncipalitatea din Arad a refuzat să ne precize prețul plătit de familia Colțeu.

Mica victorie

Prima decizie definitivă a judecătorilor a venit în 2001, când lui Iancu i s-au restituit prin instanță șase apartamente, care nu erau vândute și erau ale statului. A urmat un alt șir de procese, prin care Adrian Iancu cerea retrocedarea terenului de sub clădire, care nu fusese niciodată naționalizat, și despăgubiri pentru restul locuințelor din clădire.

După mai multe refuzuri și contestații ale municipalității, în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește dreptul la despăgubiri. Acestea ar fi urmat să fie acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Nu toți ajung la ANRP

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate