Editura Evenimentul si Capital

Povestea omului corect care așteaptă de 20 ani să i se facă dreptate

Imobilul de pe strada Unirii nr.16, din Arad, pentru care Adrian Iancu se luptă de aproape două decenii
Autor: | | 1 Comentarii | 1146 Vizualizari

Adrian Iancu, stabilit în Italia, cere din 1997 să i se restituie și apoi să i se acorde despăgubiri, în baza dreptului de proprietate, pentru o clădire naționalizată. În tot acest timp, nu a încercat nici măcar o dată să dea vreo „atenție” unui funcționar. Rezultatul, spune el, două decenii de tergiversări

Peste cinci luni, mai exact în iunie, se împlinesc 19 ani din momentul în care Adrian Iancu (născut în 1954), un român stabilit în Roma, a început procedurile de a intra în posesia clădirii de pe strada Unirii nr. 16 din Arad.

Atunci, în 1997, el era tânăr, dar și mandatarul Anei Ionescu, moștenitoarea de drept a proprietarilor clădirii de pe strada Unirii nr. 16. Aceasta era urmașa lui Iuliu Hegheduș și a soției sale, Ida Klein.


FOTO: Gheoerghe FalcăAna Ionescu (născută în 1917), stabilită în Elveția, l-a însărcinat pe Adrian Iancu să-i reprezinte drepturile în România, pentru că îi era greu să se deplaseze des în țară.

Pentru că primăria din Arad vânduse, „cu bună credință ”, o parte din apartamentele din clădire, i-a refuzat acestuia dreptul de retrocedare în natură, cu excepția a șase apartamente din imobil.

Printre cei care au cumpărat un apartament în aceasta casă au fost și soții Viorica și Mihai Colțeu, care, paradoxal, au obținut în instanțe res tituirea unui sat întreg. Este vorba de localitatea Nadaș, din același județ.

Muncipalitatea din Arad a refuzat să ne precize prețul plătit de familia Colțeu.

Mica victorie

Prima decizie definitivă a judecătorilor a venit în 2001, când lui Iancu i s-au restituit prin instanță șase apartamente, care nu erau vândute și erau ale statului. A urmat un alt șir de procese, prin care Adrian Iancu cerea retrocedarea terenului de sub clădire, care nu fusese niciodată naționalizat, și despăgubiri pentru restul locuințelor din clădire.

După mai multe refuzuri și contestații ale municipalității, în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilește dreptul la despăgubiri. Acestea ar fi urmat să fie acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Nu toți ajung la ANRP

Este vorba de celebra instituție prin care s-au acordat despăgubiri suspecte de sute de milioane de euro, conform DNA. Deși a obținut inclusiv în instanță dreptul ca dosarul său să ajungă la ANRP pentru despăgubiri, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, refuză să se conformeze deciziei instanței.

Falcă a mai soluționat o dată, după ce făcuse asta și instanța, în baza Legii 10, dreptul la despăgubire al lui Iancu și al soției sale, Valentina Botez, care, între timp, primise ca donație drepturile Anei Ionescu. Asta, doar pentru a tergiversa cazul, susține Iancu. Cât despre Ana Ionescu, aceasta a decedat în 2012, fără să știe dacă i s-a făcut sau nu dreptate.

Primăria Arad susține că a respectat legea

„Restituirea în natură în baza deciziei Curții de Apel Timiș, din 2001, s-a putut realiza efectiv în anul 2004, când apartamentele libere (4,7A,9,10,10A,13) au fost predate petentei Ana Ionescu, reprezentată prin Adrian Iancu”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Arad. În legătură cu dreptul de a primi despăgubiri de la ANRP, de la municipalitate ni s-a transmis că „în anul 2015 s-a putut relua procedura administrativă pentru despăgubiri corespunzătoare părții din imobil care nu a fost retrocedată în natură. A fost emisă, conform prevederilor legale, Dispoziția nr.3750/ 21.10.2015”. Ulterior am fost informați de Prefectură că dosarul a fost transmis către ANRP, cu adresa de însoțire nr.9395/21.12.2015.

Cât despre faptul că Adrian Iancu reclamă că primăria condusă de Gheorghe Falcă nu a respectat o decizie a instanței de trimitere a dosarului la ANRP, funcționarii municipalității susțin că: „Domnul Iancu a solicitat, prin executor judecătoresc, ca primăria să transmită direct către ANRP documentația pentru despăgubiri”. Întrucât legislația în vigoare definește clar traseul de urmat pentru documentație, primăria a depus contestație la executare pe rol la Judecătoria Arad, dosar nr.14942/55/2015”. Aici, trebuie subliniat că judecătorii i-au dat dreptate lui Iancu săptămâna trecută, anulând dispoziția și referatul primarului Falcă prin care tergiversa trimiterea dosarului la ANRP. Acum, între municipalitate și Iancu se mai dispută „meciul” executării primăriei, ca să trimită cauza la ANRP.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate