Editura Evenimentul si Capital

Povestea lui George Banu, românul care predă teatru la Sorbona de o jumătate de secol

Teatrologul George Banu
Autor: | | 2 Comentarii | 1646 Vizualizari

Ridicat din pulberea Buzăului, școlit la București (Academia de Teatru și Film) și la Paris, George Banu a părăsit România comunistă în 1973. După un an pe Sena, preda deja teatru la Sorbona, strălucea la catedră din postura de profesor universitar, era premiat de Academia Franceză, recunoscut drept un eseist de anvergură internațională.

Scriitorul Georges Banu - cum îl numesc francezii - intra, în 2013, în rândul „nemuritorilor” , fiind singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Dacă ar fi uitat de unde a plecat, George Banu ar fi putut fi considerat un intelectual francez sadea. Dar, spre onoarea lui, „Biță”, cum era alintat în țară, a rămas un cărturar român de talie mondială.

Trăiți de aproape cincizeci de ani la Paris, ați predat o viață teatru la Sorbona. Cum ați reușit să vă impuneți în lumea culturală franceză? Vă considerați francez sau român? Ce-a mai păstrat în suflet George Banu din anii românești?”. Tumultul întrebărilor nu-l neliniștește pe George Banu: „Am păstrat totul și acum știu că am ales ca la București să mă scald în fluviul original impus și la Paris în fluviul asumat ales. Și din această incertitudine mă hrănesc evitând frustrări sau nostalgii, răni sau regrete. Dar această condiție a devenit posibilă doar după ‘89! Înainte, sfâșierea mă definea! În timp ce acum alternanța îmi definește condiția. E o victorie! Și de aceea în ultima mea carte (n.r. - Scena lumii, Polirom 2017) alternez gînduri și priviri de pe cele două fețe ale oglinzii în care mă reflectez: Parisul și Bucureștiul”.

George Banu e singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Cum se simte printre „nemuritori”? „Poate e un exces de modestie - dintr-o carte oferită de o prietenă am aflat că la ortodocși excesul de modestie e un păcat -, dar aș spune că mă bucur să reprezint teatrul, artă în general academic desconsiderată. Pe aceeași linie, m-am bucurat când am primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Sigur că mie mi se înmâna, doar mă aflam acolo, sub cupola celebră, și am avut mândria de a-mi spune că teatrului i se acorda astfel o onoare care de obicei îi era interzisă”.

România-Franța, diferențe în educație

Încotro se îndreaptă cultura română? Distinsul critic de teatru se eschivează elegant: „Cum spune un personaj al lui Cehov: Dacă am ști, dacă am ști...”. Care sunt, atunci, principalele carențe ale învățământului românesc? George Banu parează din nou: „Aș putea vorbi îndelung despre carențele învățământului francez!”. Să auzim! „Greșeala vine, după mine, din abuzul de specializare încă de la debut. Eu și Andrei Șerban (n.r. - regizor de teatru și de operă, fost coleg și prieten cu George Banu) am beneficiat în țară de un învățământ superficial, dar panoramic. Acesta ne permitea să cunoaștem peisajul unui secol, al unei epoci cu principalele date ale reliefului lor. În schimb, în Franța se privilegiază focalizarea abuzivă pe un motiv. Eu am făcut un curs de un an numai despre Livada de vișini, iar la sfârșit studenții străluciți vorbeau cu o competență absolută, unică în Europa, despre capodopera lui Cehov. Dar îl ignorau pe Ibsen. Ce să alegem?”. 

Marcel Iureș, un actor-poet

Care sunt cei mai mari actori români, cei mai apropiați inimii lui George Banu? „Ierar hiile sunt totdeauna discutabile, dar cum nu invocați obiectivitatea arbitrajului, ci intermitențele inimii - evident subiective! - mi-aș repeta indiscutabila admirație pentru Marcel Iures, actor-poet, purtător de univers, încarnare a unei relații particulare cu lumea și scena. El e unic. Ca și, întrun alt mod, Marius Manole. Ei se înrudesc. Un loc aparte ocupă Ion Caramitru - ca actor, dar mai cu seamă ca artist capabil să reveleze ca nimeni altul secretele poeziei. Nimeni nu recită ca el Nichita Stănescu”.

Horațiu Mălăele, atipic

George Banu s-a aprins: „Atipici și neașteptați sunt Horațiu Mălăele sau George Mihăiță. La Cluj, Bogdan Zsolt se impune prin gravitatea sa, ce atestă o adevărată postură etică. Printre actrițe, o citez fără ezitare pe Ofelia Popii, de la Sibiu, care dispune de o aptitudine de metamorfozare particulară. Se dăruiește scenei cu o pasiune incandescentă. Pe de altă parte, evident, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț rămân referințele scenei românești. Din păcate, nefiind constant în țară, n-am luat măsura exactă a noilor generații de actori. Aceasta reclamă longevitatea unei relații, căci interpreții circulă, se modifică, seduc sau decad. Se revelează ca Miklos Bacs sau își caută calea”. 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
09:17 NEWS ALERT. Unde vă puteți lua rămas bun de la Stela Popescu 09:08 EMOȚIONANT! Confesiunea lui Arşinel despre Stela Popescu: „Mi-e tare urât fără tine” 20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate