Povestea femeii care era dependentă de exerciţii fizice
- Ana Maria Ni țu
- 16 februarie 2015, 17:42
I-a luat foarte mulţi ani să recunoască că avea o problemă
“Dependenţa mea de exerciţii fizice a început atunci când mă strecuram în camera mea pentru a face genoflexiuni, sărituri, abdomene – orice mi-ar fi putut face inima să sară şi să mă facă să preiau controlul corpului meu. A început când aveam 13 ani, după ce părinţii mei m-au trimis la un centru de reabilitare, pentru că aflaseră că lipseam de la ore, ca să beau alcool şi să fumez iarbă.În loc să mă confrunt cu problemele care m-au adus să abuzez de substanţe am găsit o nouă metodă prin care să îmi controlez corpul – exerciţiile fizice”. Aşa începe femeia care a descoperit că este dependentă de exerciţiile fizice. Ea povesteşte că de-a lungul anilor, a putut să facă faţă frustrărilor, certurilor cu părinţii, despărţirilor sau altor probleme prin exerciţii fizice. În timpul liceului îşi petrecea pauzele la sala de sport făcând exerciţii, iar după şcoală aceasta mai mergea la sală pentru încă o oră.
Rezultatele – corpul tonifiat i-a adus foarte multe beneficii, printre care stima de sine crescută. I-a luat foarte mulţi ani şi sacrificii ca să îţi dea seama de problemă. Când nu făcea exerciţii, se simţea neajutorată, avea atacuri de panică şi era foarte nervoasă. Făcea exerciţii chiar şi cu hernie de disc, fracturi nevindecate, iar la un moment dat a ajuns obsedată de calorii. Nu s-a oprit nicidecum de la ritualurile ei. Înainte de job mergea la sala pentru 2 ore, iar după îşi continua programul. Era mereu înfometată şi obosită.
Călătoriile erau imposibile – dacă pleca din confortul casei ei avea atacuri de panică. Relaţiile erau imposibile – de multe ori anula întâlnirile pentru a merge la sala de forţă. Chiar dacă la început, partenerii ei erau uimiţi de dedicarea ei pentru un stil de viaţă sănătos până la urmă se ajungea la un stres continuu şi la despărţiri.
Ultimul lucru care a făcut-o să ceară ajutorul a fost atunci când, în momentul unor exerciţii de yoga, şi-a rănit fruntea. Sângele curgea şiroaie, însă nu s-a oprit decât când a terminat de făcut toate saluturile soarelui. Atunci a mers la un specialist şi a reuşit cu ajutorul orelor de consiliere să îşi reducă programul drastic de exerciţii şi să le înlocuiască cu alte activităţi plăcute.
Trei procente din populaţie şi aproape 25% sunt oameni care se confruntă cu o dependenţă de acest gen. Iată care sunt simtomele
- Toleranţa – Ai nevoie de exerciţii fizice pentru a avea o stare de linişte
- Abandonul – Anxietate şi iritabilitate în zilele când nu poţi merge la sală
- Timpul – Îţi deduci mult prea mult timp să faci exerciţii sau să te gândeşti la exerciţii
- Efectul intenţiei – Plănuieşti să stai foarte puţin timp, însă în mod constant treci peste limita de timp
- Lipsa controlului – Timpul dedicate exerciţilor îţi controlează viaţa
- Reducerea activităţilor – Alte activităţi în afară de cele care ţin de exerciţii fizice nu te interesează
- Continui cu exerciţiile chiar dacă eşti obosit sau ai alte răni, boli, care interzic efortul fizic