Editura Evenimentul si Capital

Povestea CONFLICTULUI de la vârful PSD. Un RĂZBOI rece care a EXPLODAT vineri. Zgonea: Astăzi, ÎMPĂRATUL este gol. Dragnea: Zgonea, un subiect pe care o sa îl abordez miercuri la "şi altele"

Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea
Autor: | | 3 Comentarii | 1061 Vizualizari

Pesediștii s-au adunat dimineață în cadrul Biroului Politic Național. Președintele executiv al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea a venit nu cu demisia în buzunar, așa cum mulți lideri din teritoriu s-ar fi așteptat, ci cu solicitarea ca liderul PSD, Liviu Dragnea să demisioneze. Dragnea n-are niciun gând să facă asta, mai mult a convocat un Comitet Executiv miercuri, for în care potrivit surselor EVZ se va cere excluderea lui Valeriu Zgonea.

La finalul ședinței de azi, Liviu Dragnea a spus că, în prezent Zgonea nu mai reprezintă o prioritate, urmând ca subiectul să se mai discute în şedinţa conducerii extinse a partidului, miercuri, la "și altele". Totodată, Dragnea a declarat că este "puţin probabil" că după alegerile locale să mai rămână în fruntea partidului. 

Vă prezentăm cronologia conflictului Dragnea-Zgonea din ultimele zile: 

Vineri, 22 aprilie:   

 • Social-democraţii s-au reunit în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, la sediul central al PSD, la nici jumătate de oră după sentinţa ÎCCJ în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul".  Dragnea nu a vrut să facă nicio declarație până la finalul ședinței. 
 • Fostul premier Victor Ponta scrie pe Facebook că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD. ''Ca să răspund tuturor celor care mă întreabă: cred că Liviu Dragnea NU trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD! Trebuie să ţină partidul unit, să câştige alegerile locale şi parlamentare şi să ferească PSD de toţi 'ofiţerii' acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia! Clar?'', a scris Ponta, vineri, pe pagina sa de Facebook. 
 • Preşedintele PSD Liviu Dragnea anunță că în urma discuţiilor cu colegii săi de partid a decis să rămână preşedinte al PSD.

"Decizia sau părerea majorităţii aproape unanimă a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activităţile de campanie. Am decis să rămân în continuare în această funcţie", a spus Dragnea.

 • Deputatul Ionel Arsene, liderul organizaţiei PSD Neamţ declară că social-democraţii nemţeni sunt alături de Liviu Dragnea şi îi cer acestuia să rămână preşedintele partidului. 
 • Preşedintele executiv al social-democraţilor Valeriu Zgonea anunță că se gândeşte dacă îşi dă sau nu demisia din funcţia pe care o deţine în PSD. "O să mă gândesc până luni", adăugând că motivul unei eventuale demisii i-l va explica lui Liviu Dragnea ''personal". 
 • Dragnea, întrebat despre amenințarea lui Zgonea: "Nu am de unde să ştiu ce va face, dar i-am spus şi lui, şi tuturor colegilor că astea au fost motivele pentru care eu am luat această decizie care nu e uşoară (n.r. să rămână preşedinte al PSD), pentru că puteam să fac un pas în lateral şi rămâneam informal să conduc partidul şi campaniile. 
 • Președintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să se retragă din funcţie.   

Sâmbătă, 23 aprilie:   

 •  Victor Ponta face pe Facebook o precizare referitoare la "ofiţerii" care vor să preia puterea în PSD. "Pentru că am văzut interpretările din presă vreau să precizez că atunci când am scris de "ofiţerii" care vor să preia puterea în PSD NU mă refeream la Valeriu Zgonea - ci la un vicepreşedinte PSD, fost ministru în Guvern (dacă va fi nevoie le voi spune colegilor mei despre cine este vorba)!", a scris Ponta pe pagina sa de Facebook. 
 • PSD este în fierbere şi se accentuează divergenţele între tabere, a scris  fostul premier Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.   

Duminică, 24 aprilie: 

 • Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le solicită comisiilor parlamentare de control ale SRI şi SIE "să facă puţină lumină printre acoperiţii PSD". 
 • Valeriu Zgonea scrie pe Facebook că, spre deosebire de alte partide, un lider are responsabilitatea destinului politic a peste jumătate de milion de suflete, cărora trebuie să le insufle încredere şi speranţă, nicidecum să le arunce în spate propriile sale probleme. În replică, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, i-a cerut demisia lui Zgonea. Și nu a fost singurul. 
 •  Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, ironic, că “măreţia lui Valeriu Zgonea nu poate fi digerată de oamenii de rând, aşa că, poate, scăpăm de el”.

​CITIȚI MAI MULT: Valeriu Zgonea îi cere DEMISIA lui Liviu Dragnea. Mai mulți lideri din teritoriu SAR la gâtul lui

 • Liviu Dragnea anunță seara, la Antena 3, că social-democraţii se vor reuni miercuri în Comitet Executiv Naţional. El a precizat că reuniunea CExN va fi convocată luni pentru "o analiză la rece" şi a reafirmat că nu va părăsi conducerea PSD, pentru a nu destabiliza situaţia politică, şi a "face cadou alegerile" opoziţiei, "inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis". 
 • Tot la Antena 3, Liviu Dragnea a declarat că preşedintele executiv al partidului, Valeriu Zgonea, nu i-a cerut demisia în şedinţa CexN de vineri, ci pe Facebook, şi s-a declarat dezamăgit de o astfel de atitudine. 

"Apropo, la referendumul ăla - o să-i spun asta domnului Zgonea şi când o să ne vedem, probabil - dacă consideră că ceea ce s-a întâmplat atunci nu concordă cu principiile dumnealui şi nu a fost corectă acţiunea de la referendum, atunci nu trebuia sa accepte funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pentru că el a fost produsul acelei săptămâni. Înseamnă că el e de acord cu declaraţiile că atunci a fost o lovitură de stat. Dacă n-a fost de acord cu asta, de ce a acceptat această funcţie? Dacă acum a descoperit aceste principii, de ce o mai păstrează?

 • Preşedintele PSD a mai spus că Valeriu Zgonea începe să fie perceput ca având o agendă diferită de cea a partidului şi că nici nu mai contează dacă preşedintele Camerei Deputaţilor îşi va da demisia din PSD întrucât ''e descalificat''.
 • Preşedintele PSD mai spune că vineri a fost sunat de preşedintele Klaus Iohannis, în jurul orei 19,00, pentru a-i solicita să demisioneze de la şefia partidului.

"Recunosc, eram la volan, dar ca să nu am şi altă problemă când m-a sunat i-am spus să aştepte câteva minute, am oprit maşina, m-am dat jos şi am vorbit, ca să nu vorbesc fiind la volan. Şi asta mi-a spus - că îi pare rău în plan personal, dar crede că eu, având această poziţie, ar trebui să-mi dau demisia, pentru că pot afecta imaginea României. Eu cred că, nu ştiu, poate fără să-şi dea seama a intrat aproape într-o zonă neconstituţională".

 • Liviu Dragnea spune că nu ştie cine este ofiţerul acoperit din conducerea partidului său, iar dacă fostul premier Victor Ponta are informaţii despre acest subiect trebuie să le dea. 

Luni, 25 aprilie:  

 • Valeriu Zgonea a declarat , înaintea şedinţei BPN al PSD, că nu va demisiona şi l-a criticat din nou pe preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, precizând că partidul are nevoie de un lider integru. "Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochii închişi către prăpastie. Este datoria mea să spun lucrurilor pe nume", a spus Zgonea, precizând că nu intenţionează să reununţe la funcţiile pe care le deţine şi că îi lasă pe colegii săi să ia o decizie dacă îi retrag sprijinul politic sau nu.
 • Liviu Dragnea declară, tot înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că eventuale sancţiuni din partid vor fi discutate miercuri, când va fi convocat Comitetul Executiv Naţional al formaţiunii. "Toate astea se discută miercuri", a declarat Liviu Dragnea, la sosirea la sediul PSD, întrebat de jurnalişti dacă social-democraţii vor discuta luni despre eventuale sancţiuni sau excluderi.

 • Bogdan Toader, liderul PSD Prahova susține că Valeriu Zgonea aduce "prejudicii uriaşe" partidului şi ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, cât şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

 • Deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ susține  că Liviu Dragnea este cea mai potrivită persoană să conducă PSD în cele două alegeri din acest an. 

 • Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat că îl susţine pe Liviu Dragnea la conducerea partidului. ''Niciodată nu se schimbă generalii în timpul luptei'', a spus Ţuţuianu, care a făcut şi un "apel la calm" pentru colegii din PSD. 

 •  Senatorul PSD Şerban Nicolae face un apel la social-democraţi şi le cere să lase deoparte ''tentaţia unui câştig facil de imagine personală'', să renunţe la declaraţiile ''contondente'' şi să se concentreze asupra temelor cu adevărat importante, ''pentru a da exclusivitate deplină câştigării alegerilor locale şi pentru a dovedi, încă o dată, că PSD este şi rămâne cel mai important partid românesc''. 

 •  Valeriu Zgonea spune că rămâne în continuare alături de "omul Liviu Dragnea", dar îşi doreşte un PSD modern, în care "un om cinstit şi corect" să preia conducerea.  "Suntem solidari cu omul Liviu Dragnea. Eu mi-am exprimat... şi cu toţi colegii mei discutăm despre funcţia de preşedinte al PSD. Ea trebuie să fie o funcţie frecventabilă, să fie o funcţie care să ne reprezinte", a punctat Zgonea.

 • Preşedintele PSD, Liviu Dragnea declară că nu i-a cerut demisia lui Valeriu Zgonea, şeful executiv al partidului, şi că acesta nu este o prioritate pentru partid, ci organizarea campaniei electorale pentru alegerile locale. 

 • Întrebatce urmează să se întâmple cu Zgonea, dacă i se retrage sprijinul de la conducerea Camerei Deputaţilor, Dragnea a răspuns:  "E un subiect pe care nu vreau să îl mai abordez. E un subiect pe care îl o să îl abordez miercuri la "şi altele". Totodată, Dragnea a spus că ar vrea să-l invite pe Victor Ponta la CExN de miercuri. 
   
 • Preşedintele PSD a mai spus că este ”puţin probabil” ca după alegerile locale din 5 iunie să mai fie liderul partidului, afirmând că modernizarea partidului şi câştigarea alegerilor sunt obiectivele care "încă" îl mai ţin activ în această funcţie.

 "Am spus că e puţin probabil să doresc să mai continui după alegerile locale. Puteţi să traduceţi din română în română cum doriţi. Eu am spus puţin probabil şi sunt foarte sincer"

​Evenimentul zilei a scris, de mai multe ori, despre războiul dintre Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, cel din urmă vizând de mult timp scaunul de președinte al PSD. 

În februarie, EVZ relata pe surse că,relaţiile dintre Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea nu mai sunt la fel de bune ca în octombrie anul trecut, când au făcut echipă la conducerea PSD. 

În vara anului trecut, într-un interviu pentru Associated Press, Zgonea descria PSD astfel: „Suntem într-o situație de criză... cu liderul inculpat (Victor Ponta) și cu vicepreședintele (Liviu Dragnea) condamnat pentru corupție”.

CITIȚI MAI MULT: Culisele războiului rece dintre Dragnea și Zgonea
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate