Editura Evenimentul si Capital

Povestea Colecției de Artă Veche Românească

Henri Trenk, interiorul Bisericii Sfântul Spiridon Nou, din București, anul 1869
Autor: | | 0 Comentarii | 291 Vizualizari

Începând de astăzi, Muzeul Național de Artă al României invită iubitorii de artă să viziteze expoziția „Colecția de Artă Veche Românească. 150+”, din corpul Știrbei

Expoziția spune povestea Colecției de Artă Veche Românească și, în același timp, pune în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, nemaivăzut, până acum. Sunt expuse 105 desene și mai multe obiecte medievale, iar cu ocazia expoziției a fost realizat și un catalog care devine, astfel, prima restituire integrală a fondului Trenk.

Desene și obiectele care le-au inspirat

Povestea Colecției de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu și documentată printro serie de desene realizate de Henri Trenk. Expoziția pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat, acum 150 de ani.


FOTO: Henri Trenk, EpitrahilSunt prezentate piese inedite: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița. Alexandru Odobescu a descoperit şi a inventariat cele mai valoroase manuscrise, tipărituri şi obiecte de cult păstrate la vremea aceea în ţară.


FOTO: Cădelniță, datată circa 1507Ele au fost aduse la București pentru a forma Subsecțiunea Ecleziastică a Muzeului Național de Antichități, înființată la 1 septembrie 1865. Astfel, ia naștere cea mai bogată colecţie de artefacte bizantine şi postbizantine din Sud-Estul Europei din acea epocă, ce va constitui punctul de plecare, dar şi cea mai importantă parte a patrimoniului actualei Galerii de Artă Veche Românească din MNAR. Expoziția este deschisă până în martie 2016.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate