Editura Evenimentul si Capital

Povestea unui migrant clandestin în Europa. De ce a meritat

Mii de oamenii traversează ilegal Mediterana
Autor: | | 6 Comentarii | 1359 Vizualizari

Moutassem Yazbek, un refugiat sirian care a navigat clandestin din Turcia în Italia, în decembrie 2014, povesteşte cum s-a strecurat ilegal în Europa şi mărturiseşte că tot calvarul prin care a trecut a meritat. Acum el locuiește în Germania, unde îşi ajută confraţii abia sosiţi din Siria.

"Aş fi făcut orice pentru a ajunge în Europa. A meritat riscul, tratamentul îngrozitor şi frica, o teamă mult mai mare decât mi-aş fi putut închipui vreodată. Pot spune pur şi simplu acum: am o viaţă mai bună decât am avut înainte. Dar călătoria mea pe Mediterană, la fel ca altor mii de alţi migranți, nu a fost una uşoară", a precizat Moutassem Yazbek, pentru CNN.

"Totul a început la sfârșitul anului trecut, când mi-am pierdut slujba în Dubai. Viza mea de lucru a expirat, iar eu nu aveam unde să mă duc. Sunt sirian, iar revenirea mea în Siria nu era o opţiune, întoarcea acasă înseamna că trebuia să omor sau să fiu ucis", aşa îşi începe povestea Moutassem Yazbek.

Cum sirienii nu au nevoie de vize pentru a intra în Turcia, a ales să Turcia, unde a ajuns în luna decembrie 2014, visând să meargă în Europa. La Istanbul, a aflat, pe Facebook, cum poate ajunge ilegal dinTurcia în Italia, pe mare. Ca să nu mai piardă vremea s-a dus la Mersin, un oraş-port la graniţa de sud a Turciei.

"Am întâlnit un sirian într-un hotel din Mersin, căruia i-am dat bani pentru a mă pune în legătură cu un contrabandist şi a fost de planificată plecarea mea în câteva zile. Mi-a spus că acest contrabandist era un om decent, cu o reputaţie serioasă. Reputație...A fost un lucru amuzant să aud acest cuvânt legat de acești oameni, pe care mereu i-am considerat a fi puțin mai mult decât criminali. De ce s-ar fi preocupat de ceea ce puteau spune oamenii despre ei?. Dar de ce nu ar fi? E o afacere pe termen lung, iar conflictul sirian nu se termină prea curând. Am decis să-l întâlnesc", îşi aminteşte Yazbek.

După ce au vorbit despre condiţiile de plată, s-au înţeles asupra unei taxe de 6.500 dolari. O parte din banii trebuiau depuşi în contul unei societăţi de asigurări, cu taxele de tranzacție obișnuite, iar când ar fi ajuns în Italia banii ar fi fost transferaţi la contrabandist. În cazul în care el s-ar fi răzgândit ar fi putut să primească o parte din bani înapoi.

Cel cu care s-a înţeles l-a avertizat din start să fie gata de plecare oricând, pentru că va primi un telefon şi treguie să fie pregătit. La câteva zile distanţă de la discuţia lor, călătoria lui spre Europa a început.

"Au adunat 100 de oameni, bărbaţi şi femei, în cinci autobuze, şi ne-a dus la punctul de contrabandă. Era departe de Mersin. Am mers 30 minute, pe jos, în întuneric, pentru a evita să fim identificaţi de poliţie. Ideea era să luăm trei ambarcațiuni de mici dimensiuni ca să ajungem la navă. Îmi amintesc şi-acum că o doamnă în vârstă, care abia putea să meargă, ajutată de cei doi fii ai săi, care se chinuia cum putea pentru a ajunge repede la bărci. Li s-a spus că dacă nu merg mai repede, barca va pleca fără ei", a povestit Moutassem Yazbek.

"În cele din urmă am ajuns la barcă. A fost aşa cum ne-a spus contrabandistul. Timp de trei zile am așteptat în barca ca celelalte două ambarcaţiuni cu câte 100 de oameni fiecare să ni se alăture înainte de a pleca. Stăteam în mijlocul Mediteranei, destul de departe de ţărm, pentru a fi în apele internaționale. În a patra zi am început călătoria, cu un amestec de emoție şi frică - mi-era teamă că această nebunie de multe ori se termină în tragedie (...). Dar nu era cale de întoarcere, este doar cu bilet dus", a adăugat el.

"Am navigat opt ore înainte ca motorul ambarcaţiunii să se strice. Erau 300 de oameni la bord, iar când valurile au început să ne împingă spre Cipru echipajul a trimis un semnal SOS, în speranța de a alerta o barcă ONU sau de Crucea Roșie, pe oricine care ne-ar fi putut ajuta. În cele din urmă barca noastră a lovit o stâncă. Din fericire, înainte o navă de pază de coastă cipriotă a ajuns să ne salveze şi am fost deportaţi înapoi în Turcia. Autoritățile turce ne-au amprentat şi ne-au eliberat în de câteva ore", a explicat Moutassem Yazbek.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate