Impresionanta poveste a bărbatului care în loc de nuntă s-a pomenit că luptă cu moartea

Impresionanta poveste a bărbatului care în loc de nuntă s-a pomenit că luptă cu moartea

Dr Mihaela Andreescu (foto), șefa Secției de Hematologie a Spitalului Colentina din București, alături de mai mulți medici sufletiști, au luptat să salveze viața unui tânăr bolnav de leucemie pe care niciun chirurg „de la stat” nu voia să-l opereze pe creier. Și au reușit. Acestei povești, despre viață și moarte, despre șansă și implicare, îi va da viață chiar Mihaela Andreescu, doctorița care a crezut tot timpul într-un miracol.

Aș vrea să vorbesc tuturor despre implicare. O lecție din și despre care am învățat multe. De la oamenii din jur, de la unii dintre colegi... Acum șase luni am primit, într-o zi de vineri, cazul unui tânăr de 33 ani, care în ultimii ani a muncit în Anglia și care, întors în țara să se căsătorească, își face analizele și descoperă că are o formă de leucemie și anume leucemie mieloida cronică în puseu blastic (un fel de leucemie acută).

A efectuat tratament conform protocolului, a răspuns bine, s-au găsit donatori, a fost pus pe lista de transplant. A revenit însă cu dureri intense de cap, iar examenele imagistice au arătat un nodul cerebelos, interpretat ca determinare în cadrul bolii.

S-au efectuat administrări de citostatice , s-a efectuat chimioterapie în doze mari care să penetreze bariera hemato-encefalică și a răspuns. Un timp. Vineri glumeam în salon, povesteam despre externare, planuri, viață... Luni - un dezastru neurologic”, rememorează dr Mihaela Andreescu.

De aici înainte, drama prinde contur. „Nodulul cerebelos a indus hidrocefalie. Urgență neurochirurgicală. Am dat telefoane peste telefoane. Nimeni nu se bagă să între în sală, să opereze un pacient cu leucemie, chiar dacă în remisiune în periferie, din cauza trombocitelor care erau sub pragul de 100 000/mm3, a neutrofilelor mici, care se asociază cu un risc crescut de infecții intraoperator.

Seara de marți a fost un coșmar, starea lui s-a degradat progresiv, răspundea greu, uneori nu mai recunoștea lumea din jur, i se administrau calmante, morfină la fiecare două ore, iar durerea de cap devenea infernală”, continuă dr Andreescu.

Pentru el nu mai există un „mâine”

Clipele în care medicul a fost nevoit să le vorbească apropiaților despre șansele infime ale bărbatului au fost, poate, cele mai grele. „Prietena lui (pentru că nunta a fost amanată odată cu diagnosticarea bolii), stătea langă patul lui în genunchi, cocoșată de nesomn și îi ținea capul în poziții care să îi amelioreze durerea. Îmi venea să plâng, mi se rupea sufletul de milă pentru ei, pentru tinerețea lor, pentru visele lor spulberate. Când i-am spus că e posibil să nu mai existe un mâine pentru el, am văzut cum erupe disperarea din ochii ei, s-a agătat de mine și mi-a spus că e dispusă să facă orice, doar să-l mai aibă o clipă lângă ea”, spune dr Mihaela Andreescu.

Demnitatea unei mame

Mai există încă medici care fac din profesia lor un stil de viață, sacrificându-și activitățile de familie pentru binele pacienților lor. Dovadă stau rândurile care urmează, cu dr Mihaela Andreescu în rol principal. „Seara, după muncă, am mers la un film, unde am ajuns cu întârziere (și îi mulțumesc soțului meu că înțelege toate momentele în care nu sunt prezentă sau alerg ca nebuna la spital că să mă mai ocup de vreun caz deosebit) și încep să curgă mesaje multe...

Neurochirurg, neurolog, medicul de gardă de la mine de pe secție, mesaje care se împleteau cu mesajele disperate ale prietenei tânărului, care îmi spunea că lucrurile se agravează progresiv cu Adrian... Până să scrie END pe ecran, sfârșitul unui film din care nu am înțeles nimic, era stabilit un board medical pentru a doua zi dimineață, ora 9.00, în spitalul privat unde era invitată și familia băiatului la discuții.

Am discutat cazul, l-am sucit pe toate părțile, am analizat toate variantele posibile și am chemato pe mamă băiatului să îi explice despre ce este vorba și la ce costuri se va ridica toată îngrijirea (internarea la terapie intensivă poate ține o lună, costurile fiind foarte mari)”.

20.000 de euro costă o viață

„Dar când am auzit eu, medic hematolog, suma de 20 000 euro, am crezut că mă preling de pe scaun. Mama lui însă a spus demn, cu o privire înghețată de atâtea lacrimi și cu un suflet împietrit de durere: «este singurul meu copil, pe care l-am crescut singură, altceva nu am pe lumea asta. Vând apartamentul. Singura problemă este că nimeni nu îl va cumpăra peste noapte, iar băiatul meu trebuie operat astăzi»”.

Salvat de neurochirurgii Bică și Gobej

După operație, executată impecabil de neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică - da, aceiași medici care și-au prezentat demisiile de la Spitalul Colentina, sătui de umilințe și promisiuni neonorate și care acum lucrează în privat - prietena lui Adrian i-a dat vești bune dr Mihaela Andreescu. „«Am fost la el. Încă e amețit, de la anestezie probabil, o fi și obosit, a vorbit cu mine, mi-a zis să nu-l las să moară. Nu a simțit nimic, bineînțeles, nu-l mai doare capul, mi-a zis că-l doare sufletul, la cât a suferit săracul, și cine știe ce o mai urma. Sper și simt că o să se facă bine, a zis că nu o să mă lase niciodată singură, să-l audă Dumnezeu sau cine trebuie ». Așa mi-a scris draga de ea”, ne-a dezvăluit dr Mihaela Andreescu.

Apel de suflet

Adrian a fost operat cu succes, doar că prețul acestei intervenții trebuie plătit. În acest sens, dr Mihaela Andreescu a lansat un apel către oricine vrea să ajute: „Știu că mai e un drum lung de parcurs, știu că nu e o victorie definitivă, așa cum știu că tinerii ăștia trebuie ajutați cumva. Am văzut români care s-au mobilizat exemplar în alte cazuri. Știu și cred că se pot mobiliza și în acest caz. Cine știe când și cum se va vinde apartamentul mamei lui? Haideți să îi ajutăm.

În 20 ani m-am dat peste cap pentru fiecare pacient. Și am mutat uneori munți din loc ca să reușesc să fac ceva, dar am întâlnit oameni extraordinari în drumul ăsta, oameni sufletiști și cred că și acum se vor găsi oameni care să-i ajute să plătească măcar o parte din costurile terapiei”.

Cine vrea să ajute, poate dona aici: ANIȘOARA ARON RO98 RZBR 0000 0600 1233 4119 - RON RO63RZBR0000060019964575 - € RAIFFEISEN BANK S.A. AGENȚIA OLTENITA TINERETULUI, NR.101-105, SAHIA 1

Ne puteți urmări și pe Google News