Editura Evenimentul si Capital

Cutremurul din Nepal. Pot prezice seismologii astfel de catastrofe în mod eficient? Care este starea sistemelor de avertizare

Opinia specialiștilor este împărțită cu privire la folosirea sistemelor de alertă
Autor: | | 4 Comentarii | 538 Vizualizari

După mai multe decade de studii și cercetări în domeniu, abilitatea noastră de a prezice cutremurele este ca și inexistentă!

Aceasta este părerea seismologului Peggy Hellweg de la Laboratorul Seismologic Berkeley din cadrul Universității California, potrivit Reuters.

Costuri foarte ridicate

Dacă predicția seismelor cu zile sau săptămâni înainte rămâne un obiectiv îndepărtat, progresul științific și tehnologic face posibilă detecția unor seisme cu câteva secunde sau chiar minute înainte ca undele seismice să se facă simțite. Aceste minute sau secunde ar putea salva vieți, însă opinia specialiștilor este împărțită cu privire la folosirea acestor sisteme de alertă, iar costurile implementării lor sunt foarte ridicate.

Sistemele de avertizare antiseismică au fost instalate în doar câteva zone cu risc ridicat, conform lui Hellweg. Printre țările care dispun de astfel de sisteme se numără Mexic, Japonia și SUA. Spre exemplu California dispune de sistemul ShakeAlert, unul dintre cele mai avansate sisteme de avertizare rapidă. Aceste sisteme constau în stații dotate cu seismografe care pot detecta undele P, unde non-destructive produse de un cutremur, care se propagă mai rapid decât undele S, cele cu potențial destructiv.

Odată ce undele P ajung la o stație seismică, informația cu privire la producerea unui cutremur este transmisă telefonic, pe internet și prin satelit către laboratoare și este preluată de calculatoare care folosesc algoritmi avansați pentru a calcula originea și magnitudinea cutremurului care a generat aceste unde.

Sub mese

Astfel, sistemul ShakeAlert a alertat autoritățile din zona Golfului San Francisco cu 5 până la 10 secunde înainte de producerea seismului din Napa, din 2014.

"Dacă Nepalul ar fi dispus de o rețea seismică similară celei din Nordul Californiei oamenii din Kathmandu ar fi fost probabil avertizați cu 15-20 de secunde înainte de producerea seismului". Poate părea puțin, dar aceste secunde pot salva vieți — oamenii se pot proteja așezându-se sub mese sau chiar ar putea avea timp să evacueze clădirile cu risc seismic ridicat.

Aceste sisteme nu sunt însă deloc ieftine. Costurile unui astfel de sistem pentru întreaga coastă de vest a SUA s-ar ridica la suma de 38,3 miloane de dolari, conform unei estimări a U.S. Geological Survey (USGS). Odată instalat un astfel de sistem, costurile anuale de operare și întreținere se ridică la 16,1 milioane de dolari.

Începând cu anul 2012, sistemul feroviar Bay Area Rapid Transit (BART) din regiunea San Francisco dispune de un sistem de avertizare ShakeAlert. În cazul producerii unui seism, un semnal emis de acest sistem frânează automat trenurile BART înainte de resimțirea undelor S ale unui cutremur cu magnitudinea de cel puțin 4 grade cu epicentrul în regiune sau de 5 grade cu epicentrul în altă zonă. Astfel sunt preîntâmpinate potențiale catastrofe feroviare.

Nu este perfect

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate