Editura Evenimentul si Capital

Așa un CONDUCĂTOR ne trebuie!

Neagoe Basarab și Despina Doamna, închinând lui Dumnezeu splendida biserică de la Curtea de Argeș - Tablou votiv.
Autor: | | 9 Comentarii | 3308 Vizualizari

Într-o vreme în care țările și lumea au ajuns să fie cârmuite de niște marțafoi, numiți pompos „lideri”, cu atât mai luminoasă apare figura Sfântului Voievod Neagoe Basarab, pe care îl pomenim în 26 septembrie.

Între 1512 și 1521, cât a stat pe tronul Țării Românești, Neagoe Basarab a fost un adevărat domn bizantin. Asemenea bazileilor de la Constantinopol, Neagoe a căutat să pună puterea pământească în slujba lui Dumnezeu și să domnească după Scriptură.

A fost un „Marc Aureliu al Țării Românești, principe, artist și filosof”, scria Hasdeu. „Domn cu apucături împărătești și cu atâta dor de frumusețe cum nu mai avusesem altul înainte de dânsul”, se minuna și Nicolae Iorga. Ucenic al Patriarhului Nifon al Constantinopolului, care i-a îndrumat pașii duhovnicești, ctitor al celei mai frumoase biserici care a fost zidită vreodată pe pământul românesc (Curtea de Argeș), inițiator al tipăririi unor lucrări fundamentale (Liturghierul -1508, Octoihul -1510 și Tetraevangheliarul -1512, voievodul este și autorul unei cărți fundamentale, mereu proaspete și uimitoare la jumătate de secol după ce a fost izvodită: „Cartea cu Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab ar trebui să stea alături de Biblie și Cartea de Rugăciuni, la căpătâiul nostru”, scria pe bună dreptate Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, cel care a întocmit dosarul canonizării lui Neagoe.

Deși scrisă în aceeași perioadă cu „Principele” lui Machiavelli, câtă deosebire între best-seller-ul florentinului și capodopera voievodului muntean! De o parte, cinismul puterii cu orice preț și al puterii pentru putere, de cealaltă, generozitatea puterii primite de la Dumnezeu și puse în slujba lui Dumnezeu. Se află aici întreaga diferență între Occident și Bizanț!

Neagoe Basarab este însă, înainte de toate, prototipul Conducătorului de țară absolut. O figură în comparație cu care potlogarii de azi își arată adevăratele fețe hâde, așa cum lumina dezvăluie mizeria pe care întunericul o acoperă.

Iată, bunăoară, rândurile așternute de Doamna Despina despre primele clipe ale lui Neagoe Basarab după încoronare. Ele ar trebui să ne zgâlțâie și să ne revizuiască toate convingerile despre cum ar trebui să fie conducătorul unui neam:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate