Editura Evenimentul si Capital

S-a rupt lanțul de iubire: Petro Poroshenko a retras cetățenia ucraineană lui Mihail Saakashvili, fostul președinte georgian

Autor: | | 5 Comentarii | 4449 Vizualizari

După ultima vizită în Georgia, președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a decis să retragă cetățenia ucraineană și să accepte extrădarea fostului președinte georgian, Mihail Saakashvili, în țara sa de origine, pentru a răspunde acuzațiilor de malversațiuni și crime din timpul mandatului său.

După ce l-a numit, acum 2 ani, guvernator al regiunii Odessa, la căderea în dizgrație, Mihail Saakashvili a intrat în viața politică ucraineană și a format un partid de opoziție care a denunțat corupția și imobilismul autorităților ucrainene, atacându-l pe președintele ucrainean.

Petro Poroshenko a mizat pe calitățile de reformist ale lui Saakashvili într-o regiune complicată a Ucrainei, Odessa, acolo unde au avut loc tentative de creare a unei republici populare în martie 2014, așa cum în același oraș-port, presiunile ruse s-au manifestat atât dinspre Crimeea, cât și dinspre regiunea separatistă nistreană a Republicii Moldova și a dus la Crearea Radei Basarabiei, o altă entitate separatistă orchestrate de serviciile de informații ruse, menită să rupă sudul Basarabiei din regiunea Odessa și să o lipească de Găgăuzia, regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova, și de regiunea separatist Transnistria. Acțiunile viguroase ale SBU, serviciile speciale ucrainene, au reușit să blocheze această tendință.

Mihail Saakashvili a avut un rol important și în limitarea acțiunilor de contrabandă și trafic din porturile Odessa și Ilishiovsk către Tiraspol, acțiuni care produceau resurse pentru regimul separatist. E adevărat că acțiunea sa a nemulțumit profund un număr mare de oligarhi și potentați ucraineni. Însă rolul său nu poate fi negat în stabilizarea sudului Ucrainei.

Pe de altă parte, de la preluarea puterii în Georgia de către Visul Georgian, o coaliție de partide conduse de un oligarh pro-rus, Bizdina Ivanishvili, Partidul Mișcarea Națională Unită, creat de Mihail Saakashvili, a avut de suferit. Mai întâi, mulți dintre liderii partidului au fost acuzați și condamnați pentru diverse infracțiuni mai mult sau mai puțin credibil demonstrate, apoi partidul s-a scindat, o parte considerând că legătura cu fostul președinte nu ajută în câștigarea de voturi.

Pe de altă parte, și în cadrul partidelor din Alianța de la guvernare, Visul Georgian, au avut loc schimbări și reașezări. Între timp, și grupurile pro-ruse și partidele anti-occidentale s-au dezvoltat și s-au afirmat tot mai pregnant, chiar dacă Georgia are două teritorii ocupate, Abhazia și Osetia de Sud, militarizate de Rusia și a căror limite le schimbă zilnic, după bunul plac a ocupanților. Acest fapt a dus și la noua apropiere ucraineano-georgiană, așa cum exista și în perioada Yushchenko-Saakashvili, a revoluțiilor colorate, Revoluția trandafirilor în Georgia, 2003, și Revoluția Oranj, în Ucraina, 2005.

Această apropiere și conlucrare pentru eliberarea propriilor teritorii de sub ocupația rusă a dus și la apropierea celor două capitale din nou, astfel încât problema Mihail Sakashvili nu putea să nu fie atinsă. La cererea autorităților georgiene, Petro Poroshenko a luat în discuție dosarele imputate lui Saakashvili și a decis, la 26 iulie, să-i retragă cetățenia ucraineană. Saakashvili a primit vestea în timp ce se afla în SUA, acolo unde, cel mai probabil, va cere azil.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X