Editura Evenimentul si Capital

Revistele moderne pentru adulți sunt inocente față de lângă aceste obiecte și fresce antice. Ani de zile, ”RUȘINEA” a fost închisă într-o cameră secretă | GALERIE FOTO

Autor: | | 2 Comentarii | 7551 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Odată cu dezgroparea ruinelor antice ale orașelor romane Pompeii și Herculaneum, la sfârșitul secolului al XVIII-lea-început de secol XIX, de sub cenușa Vezuviului a ieșit la iveală și fascinația bulversantă pentru erotism a locuitorilor acestora. Frescele, statuile și alte obiecte perfect conservate erau atât de lipsite de pudoare încât descoperitorii au roșit la vederea lor și au decis să le ascundă de ochii publicului larg.

Libertinajul romanilor și înfloritoarea industrie sexuală din Pompeii și Herculaneum, prezentă atât în casele de toleranță, cât și în vilele notabilităților, sunt aspecte binecunoscute în prezent.

În urmă cu două secole, viziunea erotică a romanilor a frapat însă arheologii care, pe lângă frumoasele nuduri clasice, au dezgropat un număr impresionant de obiecte erotice: lămpi și bijuterii cu formă de falus, fresce reprezentând cupluri întreținând relații intime în diferite poziții și - de departe cea mai scandaloasă dintre toate, piesa de rezistență a colecției - statuia faimosului zeu grec Pan, jumătate om, jumătate țap, penetrând o femelă capră, extaziată de plăcere.

Cetățenii celor două orașe romane credeau cu convingere că penisurile le ofereau protecție și erau purtătoare de noroc, astfel că falusurile ajunseseră să se regăsească în aproape toate obiectele casnice.

Obiectele descoperite au fost depozitate inițial la Muzeul Național de Arheologie din Napoli. Viitorul rege al celor doi Sicilii, Francis I, și tânăra sa soție, au fost însă atât de șocanți la vederea pornografiei antice încât au poruncit ca toate exponatele erotice să fie închise într-o încăpere secretă pentru a preveni pervertirea minților inocente.

Decizia regelui nu a făcut decât să sporească și mai tare celebritatea colecției și să stârnească și mai mult curiozitatea oamenilor, astfel că încăperea ”interzisă” a devenit cu timpul loc de pelerinaj pentru mulți domni onorabili de pe întregul continent.

Mai bine de un secol și jumătate, încăperea cu fabuloasa colecție erotică din Pompeii și Herculaneum a rămas închisă însă pentru marele public. Acesta a avut în cele din urmă acces la exponate interzise abia la începutul anilor 2000.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate