Editura Evenimentul si Capital

Populismul - amor și ură. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 5 Comentarii | 1007 Vizualizari

Încă din 1914, editura franceză Presses universitaire de France (PUF) publică o colecție intitulată „Que saisje?” destinată „cunoașterii rapide”. O cărțulie în format „poche”, deloc groasă, sintetizează ceea ce e mai important dintr-o temă anume.

Autorul este, întotdeauna, un specialist în tema respectivă, selectat dintre cei care chiar pot să „vulgarizeze” un pic subiectul, să-l facă inteligibil pentru orice cititor curios. O colecție de popularizare, cum s-ar spune într-un limbaj vetust - o colecție care așează temeinic o cultură generală, cum s-ar spune, poate, mai potrivit. Pînă acum, colecția „Que saisje?” cuprinde cam 3.000 de cărți, semnate de peste 3.300 de autori. Impresionant, nu? Răsfoirea acestor cărțulii, indiferent de data apariției lor, este o plă- cere în sine. Sigur că cele mai vechi conțin informații datate, dar farmecul lor discret acoperă acest neajuns, mai ales că un cititor de azi al unui volumaș „Que sais-je?” din anii '80 știe bine că nu va putea găsi acolo ultimele informații despre domeniul care i-a stîrnit curiozitatea. Am în biblioteca mea personală cîteva astfel de cărți și, de curînd, am răsfoit una dintre ele, „Le populisme” de Alexandre Dorna, binecunoscut specialist în psihologie politică. Cum subiectul e mereu actual într-o democrație și de-a dreptul acut în Europa (cu tot cu România) de azi, cartea mi-a stîrnit cîteva gînduri.

Întotdeauna m-a cutremurat măreția goală a cuvîntului „popor“. Poporul mi pare a fi mai degrabă o absență, un gol enorm și solemn într-un loc în care ar fi trebuit să fie ceva masiv și puternic, o latență perpetuă, o forță abisală pe care o aștepți să se exprime și care, cînd se exprimă, de obiciei te dezamăgește sau te înspăimîntă sau te enervează. Admit, prin excepție, poporul face și istorie măreață, îți dă emoții înălțătoare, dar asta cred că se poate întîmplă cuiva doar o dată în viață. În viața mea, a fost decembrie 1989. Dar, în cele mai multe cazuri, poporul e incert și nu poate fi descris decît alegoric. Este, mai degrabă, o așteptare decît o realitate. Conceptul e atît de cuprinzător, încît nu cuprinde nimic; ca să fiu un pic nicasian, aș spune că e o deschidere care închide. Cît despre indivizii care fac și dreg „în numele poporului“, cel mai înțelept e să te ferești de ei.

Mai substanțial mi se pare cuvîntul „națiune“. Dacă bine îmi amintesc, în școala gimnazială învățasem că poporul este un stadiu intermediar de evoluție a unei comunități între trib și națiune. Națiunea are conștiința unității sale teritoriale, culturale (de limbă) și chiar de religie. Poporul, nu. De altfel, latinescul „populus” nu avea deloc dimensiunea respectabilă a grecescului ”demos”, care are ceva robust și nobil, evoca starea de mulțime organizată, participativă, constructivă, denota o proiecție spre viitor și implica responsabilitate istorică. Așa se și face că „demos” a produs „democrație”, iar „populus” a produs „popor”, dar și „populism”. „Populus” îmi evocă o gloată hăbăucă, înghesuială, inerția, e un termen plebeu, vecin cu vulgul și cu tot ceea ce presupune el: refulare, crize de identitate fără sfîrșit, contradicții una peste alta, obsesii ale trecutului, balast mizer, mediocritate agresivă.

Celebrul adagiu al lui Cicero „potestas in populo, auctoritas in senatu“ nu trebuie citit numai în sensul că poporului i se atribuie puterea și Senatului autoritatea într-un aranjament constituțional normal, ci și în sensul că poporul nu poate exercita nici un fel de autoritate și, mai departe, că poporul este incapabil să inspire respect (precondiție a oricărei autorități) prin sine însuși, așa cum poate să facă o instituție. În schimb, poporul poate să inspire frică, ceea ce este dovadă irefutabilă a puterii sale colosale.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:56 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 11:35 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol

Articole salvate