Popularii europeni vor combaterea terorismului răspândit prin internet

Popularii europeni vor combaterea terorismului răspândit prin internet

PPE cere un „cadru legal european” care să permită companiilor de internet să acționeze eficient împotriva terorismului.

Adunarea Politică a Partidului Popular European (PPE) s-a reunit la Bruxelless la sfârșitul săptămânii trecute unde, printre altele, a emis o rezoluție referitoare la „protejarea libertății și asigurarea securității”. Rezoluția începe cu afirmarea faptului că popularii europeni consideră că libertatea de expresie, drepturile omului, pluralismul, democrația și toleranța sunt valori care trebuie păstrate pentru generațiile viitoare. „Considerăm libertarea un drept uman central”, se arată în documentul PPE.

Mandat european de arestare

După prezentarea acestor valori, popularii europeni emit o serie de recomadări pentru o combatere mai eficientă a terorismului. În rezoluție se cere „armonizarea cadrului judiciar european” și a metodelor de luptă împotriva terorismului. PPE consideră că un mandat de arestare european este „vital” în capacitatea de a reacționa rapid la cazuri de terorism.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, ar fi necesară finalizarea reformei Europol și consolidarea schimbului de informații între acest organism și partenerii de la nivel național.

„Sprijinim crearea unui cadru legal european care să ofere companiilor de internet pârghiile necesare pentru a lupta mai eficient împotriva terorismului și a radicalizării”, au arătat popularii europeni. Ei consideră că este necesară și ținerea unei evidențe unice a pasagerilor care intră în spațiul european, însă specifică faptul că sunt necesare „garanții judiciare împotriva abuzurilor”, precum și „protecția datelor”.

PPE a făcut și un apel către presă, arătând că media are un rol de apărare a valorilor democrațiilor liberale, precum și de menținere a unor „standarde etice”.

Condamnații pentru terorism, izolați

Popularii europeni emit o serie de recomandări la modul în care ar putea fi combătut extremismul. De exemplu, în rezoluție se recomandă ca, în închisori, persoanele condamnate pentru terorism să fie izolate, pentru a se evita răspândarea unor ideologii radicale. PPE sprijină și programele europene de combatere a radicalizării: „Formele extreme ale ideologiilor, răspândite prin texte, video și rețele sociale, pot fi combătute prin diferite măsuri sociale, educaționale și economice”. În acest sens, ei spun că ar fi necesară înființarea unui serviciu civic european, care să-i ajute pe adolescenți săși identifice un viitor profesional. PPE spune că trebuie consolidată și cooperarea cu statele de tranzit pentru teroriști și, dacă este posibil, și cu țările care reprezintă destinația finală a acestora. Joi, ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a spus că este important ca ţări precum România să oprească tranzitul teroriştilor din Statul Islamic. Ulterior, SRI a precizat că „începând cu anul 2013, un număr crescut de persoane, din state europene, cu predilecţie din nordul şi vestul Europei şi Balcanii de Vest, au devenit interesate să tranziteze regiunea în vederea transferului din Europa către Siria/Irak, pentru a lua parte la activităţi combatante în zona de conflict”.