Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Popescu: Caragiale n-a existat.

Sever Voinescu
Autor: | | 14 Comentarii | 1911 Vizualizari

Cristian Popescu (1959 – 1995) a fost singurul scriitor nouăzecist a cărui forță a înzestrării pentru literatură și finețe a sensibilității se pot compara cu cele ale liderului incontestabil al optzeciștilor, Mircea Cărtărescu.

 Moartea, abstracțiunea absolută, l-a oprit din scris pe Cristian Popescu șocant de devreme, așa că nu avem acum decît promisiunea a ceva ce ar fi putut fi o operă poetică de mare și rară valoare. O promisiune certă, așa zicînd, dar numai o promisiune. Chiar și așa, ceea ce avem este destul pentru a-i atribui lui Cristian Popescu un fotoliu regal în scena poeziei noastre optzecist-nouăzecistă, altfel foarte zgomotoasă ca țîfnă și dezamăgitor de săracă ca valoare estetică. Și, cu mult mai important decît plasamentul său generațional, chiar dacă a publicat puțin și a dispărut repede, pe Cristian Popescu îl putem însemna în răbojul lumii printre poeți. El a fost un poet adevărat, un Poet, într-o lume în care așa ceva nu mai există.

Autor a trei volume publicate la cumpăna vremurilor („Familia Popescu” în 1987, ”Cuvînt înainte” în 1988 și ”Arta Popescu” în 1994), Cristian Popescu a fost un om chinuit de o boală cumplită și fericit de un dar poetic ieșit din comun. Pe lîngă volume, Cristian Popescu a lăsat manuscrise care sînt, astăzi, studiate de criticii literari cu acribia cu care sînt studiate manuscrisele unui alt genial chinuit, Eminescu. Mircea Martin crede că un anume vers al său, «Visele din capul mamei vor încolți la copilaș în inimă», este revelator pentru credința lui Cristian Popescu despre poezie: întîlnirea visului cu gîndul. În mai toate poemele sale, unele scrise în formă de proză, dar cu ritm poetic, ca și cum într-un corp de proză bate o inimă de poezie, atmosfera este indusă genial, prin vorbe puține și nepretențioase (de aceea nu puțini l-au plasat în vecinătatea lui Bacovia), iar gîndul călăuzitor spre o anume revelație se dezvoltă în logica cea mai firească, familiară, banală aproape. Știu că pomele sale despre tramvai au, deja, statut de cult, iar obsesivele sale referiri la copii intrauterini emotioneaza puternic pe oricine. In mod deosebit astăzi, nu știu de ce, mi-a venit în minte un poem al lui. Poemul se cheamă ”Trebuiau să poarte un nume”, aluzie la un alt foarte cunoscut poem atit de recitat pe scenele propagandei naționalist-comuniste încît și-a pierdut orice valoare. Așadar:

«Caragiale n-a existat. A existat numai o ţară frumoasă şi tristă în care mai toţi oamenii erau condamnaţi la crîşmă pe viaţă. Cu halbe de bere legate la-ncheietura mîinii în lanţuri. De zăngăneau cîrciumile la fiecare sorbitură. A existat un fel de rai ponosit în pomii căruia creşteau gheare şi gîturi de găină şi mai ales picioare şi capete de porci. Dar femeile acelui loc îşi îmbiau degeaba bărbaţii să guste din ele. Căci oricât au muşcat ei de pofticioşi n-au reuşit să cadă de tot din raiul acela. Dar mai ales a existat o baladă numită "Mioriţa", care sintetiza spiritualitatea acelui popor. În ea fiind vorba despre doi ciobani care-l omoară pe al treilea fiindcă era mai bogat. Acesta din urmă avea şi-o mioară năzdrăvană pe care-o iubea foarte mult şi cu care vorbea şi se-nţelegea de minune, ea fiind simbolul legăturii lui puternice cu natura. Şi toată lumea din acea ţară se-ntreba în ascuns: ce-o fi făcut săraca mioară după moartea stăpânului ei cel drag? Dar nimeni n-avea puterea să-şi spună-n faţă adevărul adevărat. Şi anume că la trei zile după omor oaia s-a dus la ciobanii criminali şi le-a spus: "Mangafaua mea, cel mai sacru amor, m-a tradus cu o mândră crăiasă, a lumii mireasă. Sunt singură şi ambetată, de trei zile-ncoace iarba nu-mi mai place, gura nu-mi mai tace. Sunt foarte rău bolnavă. Veniţi să-i tragem un chef." Nu, Caragiale n-a existat. Au existat nişte cimitire desfundate, săpate cu buldozerul. Ca să vină copilaşii de clasa-ntâi şi să caligrafieze, să scrijelească cu un cuţitaş pe toate ţestele scheletelor: MADE IN ROMANIA. Ca să fie morţii noştri cei dintâi, ăi mai prima din toţi, volintiri acolo la-nviere, la Judecata din Urmă. Şi-a mai existat un băieţel de vreo 6-7 ani, numai în chiloţi - l-am văzut eu cu ochii mei - care adormise cerşind, cu mâna-ntinsă, în staţia de metrou şi oamenii îi puneau mai departe în palmă şi el se trezea fericit de cât primise în vis... Şi-au mai existat şi nişte mame care-şi alăptau cu greu copiii, de la colţul ochilor, cu lacrimă, nu la ţîţă, cu lapte... Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, un singur nume şi pentru ca oamenii aceia să poată hohoti în voie de toate acestea - li s-a spus simplu: Caragiale...»

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate