PONTA vs ANTONESCU: Unde trebuie să meargă banii din acciză. Mai e posibilă reducerea CAS?

PONTA vs ANTONESCU: Unde trebuie să meargă banii din acciză. Mai e posibilă reducerea CAS?

După ce ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, afirmase acum câteva zile că noua taxă de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil este necesară pentru că altfel nu pot fi achitate pensiile şi salariile, premierul Victor Ponta s-a grăbit să asigure populaţia că lucrurile nu stau astfel.

La buget sunt bani pentru pensii şi salarii, iar ce se colectează din acciză va merge spre investiţii.

"Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciză, ca de altfel toate taxele şi impozitele, merg în bugetul mare şi de acolo sunt alocaţi aceştia plus alţii, că nu ajung doar aceştia, pentru proiectele de infrastructură, cofinanţarea proiectelor europene de infrastructură şi proiectele din bugetul naţional", a declarat premierul, citat de Agerpres.

"Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinanţările necesare pentru Programul Operaţional Sectorial Transporturi", a spus Ponta într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lăsat de înţeles că, odată ajunşi în buget, banilor din acciză s-ar putea să li se piardă urma. Acesta a declarat miercuri că nu susţine varianta ca banii rezultaţi din majorarea accizei pe carburant să meargă la bugetul general.

Mai mult, acesta a declarat că PNL a susţinut introducerea accizei pentru ca banii să meargă fie spre infrastructură, fie să acopere scăderea CAS. Așadar, și în eventualitatea în care banii din acciză ar merge spre proiecte de infrastructură, cealaltă opțiune, de finanțare a reducerii CAS, pică.

"Noi am fost de acord şi am susţinut introducerea acestei accize din două motive, fie pentru a crea spaţiul fiscal necesar pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator simultan, fie a doua variantă, care a fost agreată la acel moment la nivelul întregului Guvern şi anunţată public de prim-ministru, trimiterea acestor bani suplimentari rezultaţi din acciza pe carburanţi într-un fond special destinat investiţiilor din infrastructura mare, cu precădere construcţiei de autostrăzi", a spus Antonescu.