Editura Evenimentul si Capital

Ponta și Cazanciuc, BATJOCORIŢI la Antena 3. Gâdea i-a spus în față premierului că se poate ANGAJA ziarist în trustul lui Voiculescu

14-07/ponta-gadea1-465x390
Autor: | | 290 Comentarii | 21261 Vizualizari

Premierul Victor Ponta a avut parte de un atac neobișnuit de dur din partea ziariștilor Antenei 3, chiar în timpul unei intervenții în emisiunea Sinteza Zilei. Oana Stancu și Mihai Gâdea i-au cerut premierului să pună sub control politic procurorii DNA. Disputa dintre premier și jurnaliștii de la Antena 3 a pornit de la modul în care a fost instrumentat dosarul lui Mircea Băsescu. Mihai Gâdea și Oana Stancu au susținut că procurorii sunt funcționari publici și trebuie trași la răspundere de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. De altfel, Oana Stancu l-a numit pe Cazanciuc „nevertebrată” și „moluscă”.

Redăm, integral, discuția între premier și jurnaliștii Antenei 3.

Mihai Gâdea: Întorcându-ne însă la prima parte a discuţiei, ceea ce mie mi se pare că în momentul de faţă realmente frământă România şi pe români, situaţia aceasta în care un magistrat face o serie întreagă de dezvăluiri şi de fapt instrumentează un dosar încă din 2011. Din 2011, un magistrat ce lucra împreună cu servicii secrete, cu instituţii ale statului descopereau o mită către fratele preşedintelui, ce urma să ajungă - după spusele lui Mircea Băsescu către familia lui Bercea Mondialul - chiar la preşedinte. Dar, desigur, descoperim cu această ocazie o caracatiţă mult mai mare, o caracatiţă capabilă să îngroape acest dosar, o caracatiţă... Vedeţi, avem în momentul de faţă trei direcţii, spune acest procuror; s-au luat de fapt două milioane, dar familia lui Bercea Mondialul, pentru că nu vor să se autoincrimineze pentru cumpărare de trafic de influenţă şi în celelalte două speţe, nu vorbesc despre asta - spune Iacobescu. Şi există varianta Mircea Băsescu, există un bătrân de la Bucureşti, cum este numit, dar care înţeleg că este în politică persoană importantă, este o altă reţea infracţională, care înţeleg că are legături strânse cu justiţia, dar mulţi alţi oameni politici. Există consilieri prezidenţiali, există miniştri, există persoane care sunt în acel carneţel şi, mai mult decât atât, în carneţelul evocat de procurorul Iacobescu, carneţelul pe care îl avea Bercea Mondialul erau trecute o serie întreagă de sume, cum ar fi 6,5 miliarde, bani pentru campania lui Traian Băsescu din 2009. Credeţi că este suficient ce au anunţat astăzi procurorul general, ce a anunţat astăzi vicepreşedintele CSM, că vor merge în investigarea acestor cauze şi a modului în care ele au fost acoperite, sau ar trebui să existe şi un răspuns politic? Pentru că dacă oamenii din această ţară, după ce că alegerile din 2009 au fost şi pierdute în România - Traian Băsescu a pierdut alegerile în România şi le-a câştigat cu Baconschi la Paris; dacă le-a câştigat - şi mai aflăm că sunt şi fonduri de la clanurile romilor, atunci unde suntem, de fapt? În ce situaţie ne aflăm? Repet întrebarea. E nevoie şi de un răspuns politic, sau e suficient ce au anunţat procurorul general, prin comunicatul pe care l-am citat mai devreme, şi CSM?

Victor Ponta: Domnule Gâdea, eu nu ştiu dacă e suficient sau nu, dar e un început. Evident că e important ca de acum încolo, din ce în ce mai mult, să aflăm adevărul despre situaţii în care şi Traian Băsescu, şi Elena Udrea, şi alţi apropiaţi ai săi au fost implicaţi şi de care, mă rog, se mai ştia mai mult sau mai puţin, dar niciodată nu se întâmpla nimic. Eu cred că încet-încet nu doar că veţi afla dumneavoastră, mass-media, ci încet-încet vor începe sancţiunile şi efectele juridice. Nu am voie să comentez un dosar, că vă daţi seama, de abia aşteaptă propaganda băsistă să spun că Ponta influenţează justiţia. Nu vorbesc despre un dosar anume. Eu vorbesc doar de faptul că un regim politic bazat pe corupţie, pe bani, pe afaceri ilegale, iată, se termină, sper să se termine, pentru că bătălia tocmai aceasta este: să se termine cu adevărat, să nu rămână propagat într-o formă sau alta. Eu sunt convins că începutul sfârşitului a fost deja, dar sigur că mai sunt foarte multe lucruri de aflat şi foarte mulţi oameni care trebuie să plătească pentru aceşti 10 ani.

Oana Stancu: Dar dincolo de speranţe şi convingeri, domnule prim-ministru, de pârghiile pe care puterea politică le are, aveţi de gând să dispuneţi? Bunăoară, Constituţia României prevede foarte clar ca procurorii să-şi desfăşoare activitatea "şi ierarhic, şi sub controlul ministrului justiţiei". Avem ministru al justiţiei, domnule prim-ministru? Pentru că nu l-am văzut şi nu l-am auzit deloc pe domnul Cazanciuc, subordonatul doamnei Kovesi nu demult, făcând ceva în această perioadă în care dumneavoastră, văd că foarte generos, folosiţi timpul trecut atunci când vorbiţi despre felul în care au fost instrumentate aceste dosare. Or, eu constat că în zilele noastre, nu în trecut, acest dosar "Mircea Băsescu" a fost trimis foarte rapid în judecată, fără percheziţii, fără investigări profunde, fără audierea martorilor. A fost căutat, domnule prim-ministru, de exemplu, din informaţiile publice ale dumneavoastră - aţi urmărit presa, văd, sunteţi foarte la curent cu ce facem noi aici, dar aţi avut curiozitatea să întrebaţi pe ministrul justiţiei: I-ai chemat pe procurori, pe procurorul general, să-l întrebi? O întreabă pe Kovesi ceva? Că este singurul care poate face asta. L-a căutat cineva pe şoferul doamnei Kovesi, că poate e nevinovată doamna Kovesi, dar şoferul o fi luat bani în numele dumneaei? Poate pe doamna Stanciu să o fi compromis-o cineva să fi luat bani în numele domniei sale? Domnule prim-ministru, în zilele noastre, credeţi că avem stat de drept, că se întâmplă ceva onorabil în Parchetul României, în afară de controalele pe care domnul Niţu, a şaptea zi după Scripturi, le dispune pentru procurorii mărunţi de la Slatina, nu pentru ce este direct în mâna domniei sale, respectiv cercetarea Laurei Codruţa Kovesi?

Victor Ponta: Doamna Stancu, trebuie să ne hotărâm. Noi atâţia ani, dumneavoastră în mod special, dar şi alţii, ne-am luptat pentru ca justiţia să nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Băsescu şi al Monicăi Macovei şi al celorlalţi. Eu nu cred că acest control politic, care a existat cu siguranţă, trebuie înlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, a domnului Cazanciuc.

Mihai Gâdea: Vă obligă Constituţia, domnule prim-ministru. Sunteţi primul ministru al României, şef peste Cazanciuc, şef peste "Doi şi-un sfert", de exemplu. Se pare că înregistrările care au dispărut de la dosar erau de la "Doi şi-un sfert". V-aţi exercitat, din acest punct de vedere, calitatea de prim-ministru, viitor preşedinte al României, dar mai ales, domnule Ponta, calitatea de deţinător al voturilor obţinute în 2012, când oamenii v-au trimis la putere tocmai pentru a-i scăpa de regimul Traian Băsescu? S-a folosit zilele acestea - iertaţi-mă că fac un comentariu poate prea lung - termenul "cutremur devastator în România", şi cred sincer că suntem în situaţia în care, dacă trecem şi peste asta cu speranţele şi convingerile dumneavoastră, n-am făcut nimic. Dacă şi peste acest caz trecem cum s-a trecut peste ALRO, domnule prim-ministru, degeaba sunteţi acolo, şi dumneavoastră şi toţi cei din Parlamentul României, care acum sunt în vacanţă; degeaba sunteţi acolo! Oamenii v-au trimis sa ne scăpaţi de regimul ăsta. Dacă dumneavoastră constataţi că-şi face treaba Antena 3, păi în cazul ăsta veniţi aici, lucraţi ca ziarist la Antena 3, dar sunteţi primul ministru al României.

Victor Ponta: Eu vă spun încă o dată, şi îmi pare rău să vă nemulţumesc, dar nu pot să vă dau dreptate, că nu cred că aveţi. Dacă m-am plâns şi v-aţi plâns şi toţi am fost de acord că nu e bine ca justiţia să fie controlată politic de Băsescu şi PDL, dumneavoastră îmi cereţi acum să o controlez eu politic. Nu o să fac eu acest lucru!

Oana Stancu: Vă cer să aplicaţi Constituţia României, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Numai asta fac, tot timpul. Numai asta fac!

Oana Stancu: O respectaţi? E aberantă? Spuneţi că este aberantă şi atunci schimbaţi acel articol. Dar câtă vreme Constituţia României prevede că procurorii nu sunt judecători, procurorii sunt subordonaţi ierarhic, îşi desfăşoară activitatea sub controlul ministrului justiţiei, nu vă cer să faceţi nimic ilegal. Vă întreb dacă ministrul justiţiei îşi desfăşoară activitatea la care este obligat de Constituţia României. Îşi desfăşoară? Dacă este moluscă - iertaţi-mi termenul, domnule prim-ministru, dar câtă vreme nu îl văd, nu îl aud, nu mişcă, este nevertebrat -, atunci aduceţi pe unul care să aibă curajul lui Iacobescu. Nu se poate să îi lăsaţi, după ce am trecut prin cazul ALRO, cu Angela Ciurea mazilită, cu Nastasiu mazilit şi compromis, acum, iată, Iacobescu are curaj; un domn în vârstă, un procuror simplu de la Slatina, are curajul pe care nu-l aveţi nici dumneavoastră, nici Cazanciuc, nici o grămadă de parlamentari care au fost trimişi acolo de români pentru a avea curaj, nu pentru a fi moluşte, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Înţeleg, suntem cum ziceţi dumneavoastră, dar, spre deosebire de alţii, în afară de curaj trebuie să am şi responsabilitate. Şi responsabilitatea, din punctul meu de vedere, este de a face ca în această ţară, după zece ani de zile, fiecare instituţie să îşi facă treaba, să nu vină un "tătuc" care să o controleze - că asta a făcut Traian Băsescu, şi nu a fost bine. Deci, din punctul meu de vedere, faptul că procurorul general, CSM, celelalte instituţii, se sesizează - nu ştiu cum o să îşi facă treaba sau nu, că nu pot să anticipez şi în niciun caz nu pot eu să controlez acest lucru. Ei, acesta este genul de stat pe care mi-l doresc, în care fiecare instituţie să îşi facă treaba. Ideea că îl schimbăm pe Traian Băsescu cu altceva...

Oana Stancu: Nu, vă rog, iertaţi-mă că vă întrerup: spuneţi-mi foarte clar, ca să mă opresc aici: deci, din punctul dumneavoastră de vedere, în momentul acesta instituţiile şi-au făcut treaba în România prin trimiterea în judecată în cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Băsescu, fără percheziţii, fără cercetări serioase, fără chemarea acelui martor, doamna de la bancă, care a fost când s-au numărat banii şi a verificat dacă sunt falşi sau nu? Sunteţi serios, domnule Ponta, când afirmaţi, ca fost procuror, că acum în România instituţiile şi-au făcut treaba?

Victor Ponta: Sunt foarte serios spunându-vă că vreau să trăiesc într-o ţară în care şeful guvernului nu se uită şi nu vorbeşte dacă un dosar este făcut bine sau nu. Eu nu ştiu; eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu citesc dosarele penale, ca să pot să vă spun. Şi chiar dacă le-aş citi, atâta timp cât sunt prim-ministru nu am eu voie să spun, pentru că la un moment dat s-ar putea să nu îmi placă un dosar penal, cum nu i-a plăcut lui Traian Băsescu, şi să spun: "Ia, pe-ăsta duceţi-l deoparte" sau "nu-l faceţi". Astea sunt lucrurile care trebuie să funcţioneze. În rest, încercăm fiecare să cât putem de mult din ceea ce avem voie să facem şi trebuie să facem în funcţiile pe care le ocupăm.

Oana Stancu: Domnule Ponta, o ultimă întrebare, vă rog: regretaţi astăzi, după ce vedeţi cum se comportă Parchetul DNA sub conducerea doamnei Kovesi, regretaţi numirea pe care aţi făcut-o, propunerea pe care aţi făcut-o pentru ca Traian Băsescu să o numească pe doamna Kovesi?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate