„Pomana” regelui Cioabă te lasă fără bijuterii

„Pomana” regelui Cioabă te lasă fără bijuterii

S-au înmulțit spectaculos furturile de pe rafturile magazinelor. „Ciorditorii” dau iama în mezeluri și băuturi, dar s-au reinventat și escrocii. Bătrânii cad în plasă în ritm amețitor. Unul a leșinat că i-a dispărut pensia din șifonier.

Dacă vă treziți la ușă cu vreo văduvă îndurerată care vă oferă pioasă o farfurie de colivă, dacă vreun cetățean „italian” vrea săși vândă inelul de pe deget ca să facă rost de bani sau vreo „rudă” a regelui Cioabă vă împarte bijuterii de aur masiv pentru sufletul „Majestățiisale”, fiți reticenți! E posibil să rămâneți și fără bijuterii, și cu casa goală. Cei mai vulnerabili, ușor de păcălit, sunt bătrânii. Statisticile Poliției pe 2014 arată că furturile din locuințe, cele din mijloacele de transport și tâlhăriile au scăzut. Cu toate acestea, hoții sunt în pas cu vremurile și din ce în ce mai inventivi. Aduc pe„piață” metode noi.

Ce pofte mai au hoții

S-au înmulțit, atrag atenția polițiștii, furturile de pe rafturile magazinelor. Băuturile, cosmeticele și hainele sunt „șutite” cu ușurință de hoți. „Pentru furturile hainelor, folosesc, cel mai des, așa-numita metodă a «foliei de aluminiu». Au inventat un fel de pungă de cadouri din hârtie, îmbrăcată în folie de aluminiu. În interior este pus produsul, de obicei îmbrăcăminte, iar când trece pe sub panou, rolul foliei este de a reflecta undele sistemului de siguranță. Se practică și înlocuirea codurilor de bare, de multe ori cu complicitatea sau din neglijența angajaților”, ne explică un ofițer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și salamurile scumpe îi tentează pe hoți, deși au sisteme antifurt, ca și guma de mestecat. Neoficial, furturile din magazine ajung la 2% din cifra de vânzare a supermarketurilor.

„Femeia în negru”

Ultimele escrocherii: „metoda colivei” și „pomana regelui Cioabă”. „Sub pretextul că oferă de pomană în memoria «regelui » se prezintă ca fiind ba nepoții, ba rudele acestuia. Își conving victimele, pe care le întâlnesc pe stradă sau le bat la ușă, să-și scoată bijuteriile pentru a le proba pe cele ale „regelui”, false. Oamenii le scot pe ale lor, iar escrocii le pun într-un șervețel, «pentru mai multă siguranță». Dar primesc înapoi pietre sau altele podoabe false”, explică polițiștii. Ei ne sfătuiesc să nu primim „cadouri” de la necunoscuți. De multe ori, banii de înmormântare sau ultima pensie au dispărut de sub nas bătrânilor fără ca ei să știe. Este cazul unui bucureștean, de 70 de ani, din cartierul Militari, care a răspuns la ușă când o femeie îmbrăcată în negru i-a întins o tavă cu mulți covrigi și o mână de bomboane printre care ardea o lumânare. „Bună ziua, vecinule, sunt văduva lui Vasile, stăm în bloc, haideți în bucătărie să vă las astea…”. Femeia „îndurerată” a aruncat apoi un prosop, ca ușa să nu se poată închide. În urmă a intrat o alta, care a cotrobăit prin camera omului și i-a găsit banii de înmormântare. Printre bancnote era și talonul de la ultima pensie. În urma lor au venit polițiștii. Când a aflat, bătrânul s-a prăbușit. Ofițerii au chemat ajutoare. Un alt echipaj a plecat în căutarea hoațelor. Le-au găsit într-un local, unde au cheltuit din „prada” de 7.000 de lei.