Pomana Porcului la PSD înseamnă ronțăirea șoricului Președintelui

Pomana Porcului la PSD înseamnă ronțăirea șoricului Președintelui

Martie 2006. Hotel Confort. București. Ședință PSD de peste 10 ore, în urma căreia se ia decizia retragerii sprijinului politic acordat celui care la acel moment conducea Camera Deputaților, Adrian Năstase. Adrian Năstase era, ca și Ion Iliescu, omul simbol al PSD, care deși pierduse alegerile prezidențiale câștigase alegerile parlamentare și numai “sucirea” lui Dan Voiculescu îl privase de guvernare.

Liderii schimbării în PSD erau Mircea Geoană, președintele partidului, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc și Grupul de la Cluj, de fapt Ioan Rus, Ilie Sârbu și Vasile Dâncu. Mircea Geoană datora alegerea sa ca președinte susținerii Grupului de la Cluj și avea să le mulțumească tot timpul pentru asta. În 2006, Victor Ponta, liderul TSD vota alături de ei, mazilirea lui Adrian Năstase căruia îi datora începutul carierei politice. Liviu Dragnea era doar președintele Consiliului Județean Teleorman.

Noiembrie 2011. Cluj Napoca. Sediul Grupului de la Cluj. Ședință PSD de peste 6 ore, în urma căreia Mircea Geoană este exclus din PSD. Președintele partidului, ales în 2010, (și) cu sprijinul Grupului de la Cluj, era Victor Ponta. Până în acel moment, Victor Ponta îl umilise pe Mircea Geoană în toate felurile posibile. Îi impusese să nu mai facă declarații timp de 6 luni, îi ceruse să renunțe la funcția de președinte al Senatului, fusese pus în discuția Comisiei de Integritate condusă de Dan Șova, care nici măcar nu l-a ascultat când a decis sancționarea sa. Demn de menționat este că la acel moment, lângă Mircea Geoană rămăseseră Viorel Hrebenciuc și Marian Vanghelie. Pardon, doar Marian Vanghelie, pentru că Hrebenciuc trecuse de partea lui Victor Ponta. Liviu Dragnea urcase în ierarhia partidului, secondându-l pe Ponta din postura de secretar general.

Iunie 2017. Un comunicat. Victor Ponta este exclus din PSD ca urmare a deciziei sale de a deveni secretar general al Guvernului Grindeanu, într-una din cele mai atipice crize politice pe care le poți trăi într-o viață de ziarist. Liviu Dragnea era președintele executiv al partidului din 2013, iar în locul lui Victor Ponta fusese ales în 2015 aproape în unanimitate. Până atunci Ponta făcuse tot posibilul să fie dat afară din PSD, dar Dragnea intuise potențialul exploziv și ținuse lucrurile sub plapumă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele noastre. Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, este sub asaltul celui deal treilea dosar penal intrumentat de DNA. Martori în dosarul său sunt Victor Ponta, Dan Șova și Eugen Teodorovici, cu declarații care, așa cum am spus public, au o valoare mai mare decât un denunț. Nu reiau argumentele, poate o voi face altă dată, dar ca un fost prim-ministru să spună că se știa de discuțiile în contradictoriu cu Liviu Dragnea pe tema Tel Drum, reprezintă un element important în strategia DNA de a dovedi implicarea acestuia. Pe parcurs vom vedea dacă mai apar elemente noi.

De ce a meritat să citim toate aceste incursiuni în istoria PSD? Pentru că, de cele mai multe ori, pentru a înțelege viitorul, trebuie să te uiți în trecut.

În ciuda frământărilor de care am vorbit, a modului în care și-a sacrificat liderii, PSD a rămas un partid extrem de puternic în jocurile de putere din România. Are o ideologie clară, atunci când ajunge la guvernare știe să preia puterea, rezervorul de cadre pare greu de epuizat, dând senzația că orice se întâmplă nu poate fi deviat de la traseul său spre Palatul Victoria. Toate încercările de a-l face mai mic nu au reușit, iar avalanșa de dosare DNA care s-a abătut asupra lor pare să-i fi întărit.

Vedem o întreagă frământare zilele acestea, o încercare de a construi un partid la stânga PSD. De fapt, aceasta este principalul atu al socialdemocraților. După plecarea spre dreapta PD, zona electoratului de stânga a rămas în totalitate ocupată de aceștia. Așa că indiferent de cine-l conduce, de numărul dosarelor DNA, de dezvăluirile presei, PSD are un potențial la vot de 30-35 la sută care poate deveni, în funcție de prezența la vot, 45-50 la sută.

S-a încercat cu Mircea Geoană, dar nu a mers. Acum a venit rândul lui Victor Ponta. În acest răstimp, vom vedea dacă PSD va respecta tradiția și va ronțăi șoricul liderului.

P.S. Ca un fir roșu în toate momentele din istoria PSD pe care le-am evocat trebuie menționate pasiunea pentru tenis și tradițiile populare. Adrian Năstase juca tenis cu Teodor Meleșcanu, Sever Mureșan și George Bush. Mircea Geoană era pasionat de tenis. Numai că aceștia erau la categoria amatori. Partidele de la T14 și Ștrandul Generalilor la care participau Victor Ponta, Liviu Dragnea, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Vasile Dâncu, urmate de șprițurile la care asista și Laura Codruța Kovesi reprezintă apogeul. Aceste momente au fost condimentate din când în când cu câte o Pomana Porcului, la care Liviu Dragnea, Victor Ponta și Sebastian Ghiță împărțeau același șorici cu Laura Codruța Kovesi. Știu, Statul Paralel nu există!