Editura Evenimentul si Capital

Polonia ÎNCALCĂ orice INTERDICŢIE care vine din partea Uniunii Europene

Autor: | | 1 Comentarii | 1154 Vizualizari

Polonia a încălcat legislaţia europeană privind protejarea faunei şi florei ordonând tăieri în pădurea milenară Bialowieza, a spus astăzi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Justiţia europaeană consideră că operaţiunile de gestionare forestieră ordonate de guvernul polonez au dus la dispariţia unei părţi a acesteia'', chiar dacă era un sit protejat.

În iulie 2017, Comisia europeană a introdus un recurs împotriva Poloniei, fiindcă se temea de integritatea pădurii, clasificată patrimoniu mondial de către UNESCO şi site-ul Natura 2000 de către UE. Biawoleza, pădure milenară, ''de neînlocuit pentru păstrarea biodiversităţii'', potrivit UNESCO, adăpost de habitaturi naturale pentru speciile de animale şi păsări, scopul de a proteja este considerat prioritar, notează AFP.

Guvernul polonez susţine că a fost nevoit să taie pentru a asigura securitatea în pădure combătând proliferarea insectelor xilofage şi că acele tăieri corespund deci unei excepţii acceptată de legislaţia europeană.

CJUE reproşează pe de o parte Poloniei de a nu fi procedat, înainte de a lansa abatajele, la o ''evaluare corespunzătoare'' a implicaţiilor asupra habitaturilor naturale pe care le găzduieşte pădurea, se spune în comunicat. Pe de altă parte, ea deplânge că ''deciziile contestate nu comportă restricţii legate de vârsta arborilor sau a standurilor forestiere'' ca şi absenţa justificării şi consideră deci că ''operaţiunile de gestiune forestieră activate în cauză nu pot fi justificate de oprirea propagării bostrychului typograf (un parazit).

În final Curtea subliniază că tăierile contestate ''ameninţă în mod inevitabil'' locurile de reproducere sau locurile de odihnă pentru anumite animale şi insecte cum ar fi gândacii saproxilici, protejate, sau mai multe specii de păsări. În noiembrie justiţia europeană a ameninţat deja Varşovia cu o sancţiune de cel puţin 100.000 de euro pe zi dacă nu va opri imediat tăierile.

Ca un fapt divers, rezervaţia cuprinde şi frontiera cu Belarusul, grădină zoologică cu zimbri, cai semisălbatici, porci mistreţi şi elani. Acolo există şi Poiana Białowieża (Polana Białowieska), cu un complex de clădiri care au aparţinut ţarului Rusiei – ultimul proprietar al pădurii (între 1888 şi 1917) când întreaga pădure se afla în graniţele Imperiului Rus.

Acolo se află un hotel, restaurante şi zone de parcare. Se organizează plimbări pentru turişti pe jos şi cu trăsura în zonele strict controlate ale parcului. Circa 200.000 de turişti vizitează anual partea poloneză a pădurii. Printre activităţile turistice se numără: observarea păsărilor sub îndrumarea unui ornitolog, observarea zimbrilor în mediul lor natural,plimbări cu sania sau trăsura şi focuri de tabără. Lângă pădure se află satul Bialowieza.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X