Editura Evenimentul si Capital

George Friedman: ”Uniunea Europeană va deveni tot mai irelevantă”. PLUS: „România va fi parte a cordonului sanitar din fața Rusiei”

Friedman consideră că viitorul UE este interesant
Autor: | | 14 Comentarii | 5520 Vizualizari

”În Europa, instituțiile sunt ca muzelee: le puteți vizita în continuare și ele încă funcționează. Eu nu văd prăbușirea UE, văd irelevanța sa crescândă în legătură cu oricare dintre problemele care sunt în joc”, a declarat politologul George Friedman, fost ofiței de informații, într-un interviu pentru Euractiv.com.

Friedman consideră că viitorul UE este interesant, deoarece nimeni nu reușește să ia decizii pe chestiuni importante, nici măcar decizia dizolvării ei. ”Ce se va întâmpla este ceea ce se întâmplă acum: Europa va lua tot mai puține decizii, iar statele membre vor acorda din ce în ce mai puțină atenție acestor decizii decizii”.

Politologul spune că liderii UE iau decizii fără a-i consulta pe cetățeni și fără a înțelege consecințele, fapt pentru care unele state membre sunt nevoite să ignore aceste decizii, ”Clădirile de la Bruxelles  vor continua să emită edicte, iari toți ceilalți vor continua să facă ce știu ei mai bine. De exemplu, această regulă că, dacă sunteți deponent într-o bancă sunteți și investitor. E un exemplu de decizie luată fără să se  înțeleagă consecințele. O persoana simplă nevoie de bani și îi ține în bancă pentru a fi în siguranță. El nu are nici o idee că investeste bani (...) Ai pus banii în bancă, pentru a evita riscul și acum descoperi că ai un risc. Și așa sistemul bancar italian are aproape 20% credite neperformante”, a spus politologul, conform euroactiv.com.

Un alt exemplu oferit de Friedman este ”descoperirea Germaniei cum că Polonia și Ungaria ar fi state fasciste”.” Am văzut state fasciste și e un drum lung de parcurs înainte ca aceste douî țări să ajungă state fasciste! Germania a identificat acest lucru ca fiind o problemă, cu tot ceea ce se întâmplă în jurul ei.  Deci, ce face Polonia? Același lucru a făcut Ungaria:  ignoră atitudinea Germaniei, pentru că nu contează. UE va continua să existe, dar  se va scufunda, în cel mai fericit caz, în irelevanță.

Pe de altă parte, Friedman a punctat că ”SUA sunt pregătite să organizeze un cordon sanitar împotriva Rusiei.” ”Rușii știu acest lucru și sunt convinși că SUA doresc să fărâmițeze actuala Federație Rusă. Asta-i face pe ruși și mai periculoși”, a spus el. 

El a comparat actualul context geopolitic regional cu fabula în care se zice că “nu vrem să te ucidem, vrem doar sa te ranim un pic”. ”Nimeni nu a ocupat permanent, Rusia. Dar Rusia a avansat mereu spre Vest. Întrebarea care se pune pentru ruși, este: vor reuși să păstreze o zonă tampon, care e cel puțin neutră sau Vestul va penetra atât de mult în teritoriul Ucrainei încât vor ajunge la 90 de kilometri de Stalingrad și 450 de km de Moscova? Pentru Rusia, statutul Ucrainei ține de amenințarea existențială și rușii nu pot renunța la acest teritoriu. Pentru SUA, în cazul în care Rusia reușește să păstreze Ucraina, întrebarea este: unde se va opri? De aceea, nu este un accident că generalul Hodges vorbește despre poziționarea de trupe în România, Bulgaria, Polonia și Țările Baltice.  Asta este soluția pentru SUA”, a conchis Friedman.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate