Editura Evenimentul si Capital

Salah Abdeslam putea fi ARESTAT mai devreme. Poliţiştii ştiau din DECEMBRIE adresa unde se ASCUNDEA creierul ATENTATELOR de la Paris. În plus, fraţii El Bakraoui se aflau în baza de date a autorităţilor americane

Ascunzătoarea din Molenbeek a lui Salah Abdeslam, cunoscută din 2015
Autor: | | 9 Comentarii | 1410 Vizualizari

Un poliţist belgian avea încă din 7 decembrie 2015 adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam, "creierul" atentatelor din noiembrie 2015 din Paris Salah Abdeslam, iar cei doi fraţi terorişti care s-au aruncat în aer la aeroportul şi metroul din Bruxelles, figurau în fişierele antiteroriste americane.

Un poliţist din oraşul Malines avea încă de anul trecut adresa la care se ascundea Salah Abdeslam, islamistul arestat în urmă cu o săptămână, şi-a recunoscut rolul în cadrul atentatelor teroriste din Paris, în cadrul audierii de către autorităţile belgiene, admiţând că a renunţat să se mai detoneze pe stadionul din Paris şi că Abdelhamid Abaaoud a planificat toată operaţiunea.

Informaţia a fost transmisă superiorilor din Malines, dar raportul confidenţial nu a fost niciodată transmis mai departe poliţiei din Bruxelles, potrivit unor surse judiciare. Adresa menţionată de poliţistul belgian în raportul său era Strada Quatre Vents, numărul 79, Molenbeek, adică exact adresa la care a fost găsit Abdeslam în data 18 martie. 

În raportul întocmit de poliţistul din Malines se menţiona că Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă şi să se deplaseze de complicele său Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel împreună cu "creierul" atentatelor din noiembrie 2015 din Paris în timpul raidului din Molenbeek al poliţiei belgiene.

Poliţistul din Malines aflase informaţia de la un coleg de origine musulmană, care la rândul său primise pontul de la comunitatea musulmană din Malines. 

Autorităţile belgiene au deschis o anchetă pentru a stabili de ce informaţia furnizată de poliţistul din Malines nu a fost comunicată mai departe poliţiei din Bruxelles.

În ceea ce îi priveşte pe Khalid şi Ibrahim El Bakraoui, cei doi fraţi terorişti care s-au aruncat în aer la aeroportul şi metroul din Bruxelles, aceştia figurau în fişierele antiteroriste americane, potrivit postului de televiziune NBC, citat de AFP.

Canalul american a citat doi oficiali americani, sub acoperirea anonimatului, care "nu au precizat în care din numeroasele" baze de date sau liste americane figurau cei doi fraţi, a precizat joi NBC. 

Centrul naţional antiterorist american (NCTC), care coordonează toate informaţiile serviciilor de spionaj americane în legătură cu potenţialii extremişti, nu a răspuns solicitărilor AFP privind acest subiect. 

Cei doi fraţi de naţionalitate belgiană erau infractori cu vechime în comunele de la periferia capitalei belgiene, amândoi condamnaţi la închisoare pentru jaf sau tâlhării. 

Ibrahim El Bakraoui, care s-a aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles, a fost expulzat în iulie din Turcia în Olanda, potrivit ministrului olandez al justiţiei. El fusese arestat în iunie de autorităţile turce în apropierea graniţei cu Siria. 

Autorităţile turce au avertizat Haga în legătură cu expulzarea printr-o notă depusă într-un portal informatic, dar această notă "nu prezenta absolut nicio informaţie sau precizare" asupra persoanelor expulzate, conform ministrului olandez. 

Khalid El Bakraoui, care s-a sinucis în metroul din Bruxelles, era căutat în ancheta asupra atentatelor de la Paris pentru că a închiriat, sub identitatea falsă Ibrahim Maaroufi, o locuinţă la Charleroi, despre care anchetatorii cred că a fost folosită ca ascunzătoare de comandoul terorist din capitala Franţei. 

El era vizat, din 11 decembrie, de două mandate de arestare, internaţional şi european, emise de judecătorul de instrucţie responsabil cu ancheta asupra atentatelor de la Paris, soldate cu 130 de morţi la Paris şi Saint Denis.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate