„Neo-nazistul” Vona Gabor merge la Londra în campanie electorală. Politicienii britanici cer să i se interzică accesul în țară

„Neo-nazistul” Vona Gabor merge la Londra în campanie electorală. Politicienii britanici cer să i se interzică accesul în țară

Tot mai mulţi politicieni britanici îi cer ministrului de Interne, Theresa May, să interzică accesul în Marea britanie a lui Gabor Vona, liderul formaţiunii de extermă dreapta Jobbik, care urmează să participe duminică la un miting la Londra, cu o zi înaintea Zilei Memoriei Holocaustului, scrie BBC.

Parlamentarul laburist Frank Dobson şi Andrew Dismore, consilier la primăria Londrei, i-au cerut ministrului să blocheze accesul în ţară al liderului pe care mulţi îl consideră un neo-nazist pentru a preveni eventuale conflicte de stradă. Dismore, cel care a propus organizare Zilei Memoriei Holocaustului în Marea Britanie, a calificat Jabbik drept "cel mai ostentativ partid fascist din Europa".

Jobbik este reprezentat de trei deputaţi în Parlamentul European şi de 44 de deputaţi în legislativul ungar. Partidul are relaţii strânse cu Golden Dawn, formaţiunea neo-nazistă din Grecia, şi Frontul Naţional, partidul de extremă dreapta din Franţa.

Jobbik este acuzat de propagarea de mesaje antisemite şi de instigare la ură împotriva comunităţilor de romi din Ungaria. Vona a anunţat că se va întâlni doar cu liderii Partidului Naţional Britanic şi că va evita să se vadă cu alte formaţiuni de exteremă dreapta. Presa speculase că el s-ar putea întâlni cu membri ai altor partide neo-naziste, precum Golden Dawn cin Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vona Gabor, fondatorul Gărzii Maghiare, o grupare paramilitară scoasă în afara legii între timp, urmează să ţină un discurs în faţa membrilor comunităţii maghiare din Ungaria.

Organizaţia Hope Not Hate a lansat, de asemenea, o petiţie împotriva vizitei lui Vona Gabor. Biroul de presă al Jobbik a aanunţat că Vona se va întâlni doar cu maghiarii din Londra şi că întâlnirea este una cu scop electoral, înaintea alegerilor legislative din aprilie.

În 2009, o interdicţie de a intra în Marea Britanie a fost impusă şi extremistului olandez Geert Wilders, dar aceasta a fost apoi anulată de un tribunal londonez.