DECIZIA SECOLULUI în Justiție: Politicienii NU mai pot BLOCA persoane pe Facebook și Twitter!

DECIZIA SECOLULUI în Justiție: Politicienii NU mai pot BLOCA persoane pe Facebook și Twitter!

Politicienii nu îi vor mai putea bloca în rețelele sociale pe utilizatorii care îi critică sau chiar postează mesaje jignitoare, a decis justiția din SUA.

Am găsit pe nymag.com o știre care va stârni interes oriunde se află utilizatori ai rețelelor de socializare. Pe scurt, știrea din New York Magazine, citând Wall Street Jounal, spune că există deja un precedent (în justiția americană deciziile altor instanțe se invocă în orice proces de pe teritoriul SUA) care obligă un politician să deblocheze utilizatorii de Facebook. De la această sentință, dacă rămâne definitivă, ”deblocarea” utilizatorilor de Facebook și Twitter pe paginile politicienilor va deveni o modă, impusă de instanțele din toată America.

Pentru că autorul știrii este un militant anti-Trump, am căutat să verific și o altă informație: Donald Trump, președintele SUA; are de câteva zile și el un astfel de proces, la sfârșitul căruia s-ar putea să fie obligat să deblocheze mii de utilizatori care dăduseră follow celebrului cont @realDonaldTrump!

Dar să începem cu știrea inițială.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Un tribunal federal din Virginia despre dreptul politicienilor de a bloca utilizatori

 

Brian Feldman a scris pentru New York Magazine o notă despre acest subiect, intitulat ”Curtea decide că politicienii care blochează followers încalcă libertatea de exprimare”:

Deși nu există un precedent stabilit pentru problemă, tot mai multe instanțe întâmpină un nou tip de proces legat de blocarea social-media. Fundația Knight, de exemplu, dă în judecată guvernul S.U.A. în numele utilizatorilor Twitter blocați de președintele Donald Trump, al cărui cont de Twitter a devenit alarmant de vital atunci când vine vorba de înțelegerea președinției sale.

În această săptămână, un tribunal federal din Virginia a abordat problema când s-a pronunțat în numele unui reclamant blocat de un politician local. Potrivit The Wall Street Journal, "Brian Davison a dat în judecată președintele consiliului de supraveghere a consiliului comitatului Loudoun, care l-a blocat temporar de pe pagina sa de Facebook, după ce a postat critici oficialilor locali anul trecut. Judecatorul James Cacheris a descoperit că a încălcat drepturile cetățeanului prin blocarea lui de a lăsa comentarii, deoarece, în opinia sa, președintele, Phyllis Randall, își folosea pagina Facebook într-o funcție publică. Deși era un cont personal, ea a folosit-o pentru a solicita observații de la electori.”

 

Problema @realDonaldTrump

 

Pe 11 iulie 2017, Institului Knight First Amendament, al Universității Columbia i-a dat în judecată pe președintele Donald Trump, pe Sean M. Spicer, secretarul de presă al Casei Albe, și pe Daniel Scavino, consilier al președintelui și director pe probleme de social media.

În procesul care se va judeca la Curtea Districtului Southern New York, Institutul e parte în proces, fără a fi blocat pe contul @realDonald Trump, și îi reprezintă pe 7 utilizatori de Twitter blocaț pe acest cont. Contul are 33,7 milioane de followers, fiind considerat în mai multe declarații oficiale drept principala platformă de comunicare a președintelui Trump.

În acțiune se spune că utilizatorilor blocați li se încalcă drepturile acordate de Primul Amendament al Constituției SUA și că blocarea le încalcă drepturilor chiar și celorlalți, pentru că sunt privați de citirea comentariilor critice pe care le-ar fi putut posta cei ”scoși din listă”!

Acțiunea părea una mai mult de propagandă, dar a apărut verdictul din Virginia.

 

Cetățeanul Brian C. Davison vs Loudoun

 

Brain c. Davison se judecă de ani buni cu reprezentanții conducerii școlii din Loudoun, Virginia. Am găsit mențiuni ale proceselor sale încă din 2013. Are tot felul de petiții, moțiuni, cereri de transparență decizională.

Pe 3 februarie 2016 a intrat pe pagina de Facebook a unei politiciane locale, Phiyllis Randall, și a postat un comentariu pe tema care-l ”arde” de câțiva ani. Randall a șters comentariul (mai târziu, în proces avea să spună că nu știa dacă Davison are probe și că făcuse afirmații despre familiile unor colegi din administrația locală) și l-a blocat. După 8 ore, politiciana a revenit la sentimente mai bune și a ridicat blocajul.

Davison a mai dat în judecată autoritățile locale după ce comentariile sale au dispărut, în iulie 2016. Curtea a apelat la Facebook, oficialii companiei comunicând că ele au fost șterse de softul companiei. Procesul ăsta s-a închis în mai, dar a rămas cel cu blocarea pe pagina președintelui Randall.

Sentința din 25 iulie spune că a bloca un cetățean pe o pagină de Facebook folosită de o persoană aflată într-o funcție publică este o încălcare a libertății de exprimare.

În paralel, Davison așteaptă o sentință într-un proces asemănător, pentru că a fost blocat pe pagina de Facebook a școlii din Loudoun.