Editura Evenimentul si Capital

Politica externă a Rusiei: Profitul acţiunilor militare în forţă | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 16 Comentarii | 2058 Vizualizari

Ultimul an a relevat conturarea şi validarea unei noi strategii de politică externă a Rusiei: acţiunea militară ofensivă în forţă.

 Într-adevăr, anexarea Crimeii, agresiunea militară în estul Ucrainei, intervenţia militară în forţă din Siria şi estul Mediteranei au adus profituri majore politicii externe a Rusiei, pe care nici diplomaţia sofisticată, pe care o practică, nu a reuşit să le aducă până în prezent. Iar astăzi Rusia a învăţat că poate să câştige în mod substanţial în politica externă fiind tocmai turbulentul din sistem, contestând legi, reguli şi angajamente, sfidând gândirea realistă şi pragmatică tocmai pentru că valorifică vulnerabilităţile profunde şi fobiile Occidentului.

Înclinaţia liberală pacifistă a „sfârştiului istoriei” de după 1989 a făcut ca majoritatea statelor europene să renunţe la componenta militară pe baza evaluării că nu va mai fi nevoie de război, că pacea e mult mai profitabilă şi că forţa de atracţie a UE şi puterea soft domină lumea contemporană şi sunt instrumente puternice de politică externă. Iată însă că revenirea Rusiei la politica de forţă sub Putin a schimbat regulile jocului.

În plus, este vorba despre situaţia inedită a „acţiunilor ilogice” generate de Rusia tocmai pentru a crea surpriza majoră. Astfel, am fost obişnuiţi ca partenerii şi aliaţii occidentali să ne servească întotdeauna analize logice şi pertinente, cuprinse de un pragmatism evident, potrivit căreia Rusia nu are forţa, resursele şi capacitatea de a declanşa războaie, că cifrele economice şi financiare arată că îşi aruncă în aer economia dacă o fac, că populaţia va fi nemulţumită şi nu va susţine aventuri militare care să o spolieze de resurse. Contrar tuturor analizelor logice occidentale, Rusia a acţionat într-un război hibrid cu celebrii „omuleţi verzi” în Crimeea, a orchestrat un pseudo-referendum în bătaia puştii, şi acela cu rezultate profund falsificate, şi a modificat prin forţă frontierele în Europa, încălcând regulile dreptului international, acordurile de Securitate din Europa, propriile angajamente la Budapesta, 1994, în OSCE, în actul fondator NATO- Rusia şi în cel de fondare a CSI.

Aceeaşi Rusie pragmatică a lui Putin, care analizează costurile acţiunilor sale şi e profund calculată, cum ne anunţau partenerii europeni, a declanşat războiul în Estul Ucrainei, o agresiune militară calificată, pe care doar interpretarea de tratate, inapetenţa de a avea un duşman declarat în Rusia şi nevoia de a o menţine angajată într-un număr de formate diplomatice a făcut să nu fie scoasă din sistemul internaţional de tip ONU. În fine, acţiunea din Siria şi estul Mediteranei a adus dividende majore, iar un actor izolat în scena internaţională a fost readus la masa de negocieri pe uşa din spate, ba chiar a început să dicteze propria sa soluţie în Siria.

E adevărat că problemele economice nu au dispărut, financiar Rusia este în prăbuşire evidentă, iar alte instrumente la nivel financiar şi al resurselor se manifestă astăzi. În primul rând, Rusia a făcut acţiunile de forţă atunci când s-a intrat probabil în ultimii ani ai erei petrolului, iar statele producătoare conştiente de această perspectivă îşi valorifică la maximum ultimele resurse pentru a vinde cât mai mult acum, când se mai poate, de unde preţul derizoriu al „aurului negru”, mult sub costurile operaţionale, în majoritatea ţărilor. Dar susţinerea pentru Putin a pălit doar nesemnificativ, iar liderul rus mai are vreo 12-18 luni pentru a câştiga, prin diplomaţie la masa verde, poziţia dominantă în zonele sale de interes, înainte de a face implozie economică, financiară, socială, şi de regim. Asta dacă nu cumva argumentele externe, de redobândire a grandorii Rusiei, dacă-i vor fi concedate de Occident, vor juca rolul de pârghie pentru supravieţuirea regimului la schimbările de economie, dacă va gestiona strict şi autoritar războiul informaţional cu propria populaţie.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate