Editura Evenimentul si Capital

Poezia ca o predică. Metaforele din sutană

Emil Nedelea Cărămizaru
Autor: | | 0 Comentarii | 694 Vizualizari

Un cunoscut preot bucureștean le vorbește credincioșilor în versuri. Părintele Emil Nedelea Cărămizaru calcă pe urmele unor poeți creștini celebri ca Nichifor Crainic și Vasile Voiculescu.

„Poezia este tot un fel de predică. Dar, depinde ce fel de poezie și ce mesaj transmite ea! Poetul, mai ales cel creștin, își pune inima în Cer ca să asculte mai bine glasul îngerilor”, spune, cu evlavie, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii Sf. Gheorghe-Nou, de la Km. Zero al României. Apreciatul duhovnic a ales să-și împărtășească credința și dragostea nu numai din amvon, ci și prin versuri. Recent, preotul a publicat un volum de poezii în care își descrie trăirile, atât ca slujitor al lui Dumnezeu, cât și de simplu viețuitor și fin observator al unei lumi agitate. Majoritatea poeziilor sale au cantabilitate. „Mie nu-mi plac versurile reci, sumbre și dure. Îmi place armonia. Culorile au rezonanțe înalte... Doresc să-i dechid cititorului orizonturi noi, pe care să le privească prin smeriții mei ochi”, se confesează părintele Cărămizaru. George Stanca: „O mărturie a robului lui Dumnezeu.."

Pemul din deschiderea cărții se numește, deloc întâmplător: „Imnul Brâncovenilor”. Părintele zâmbește blajin: „Este și normal, din moment ce slujesc în biserica zidită, acum mai bine de trei veacuri de Vodă Brâncoveanu. Acest poem a fost pus, deja, pe muzică, de către fostul meu profesor, maestrul Marin Velea, destoinic slujitor al lui Hristos”. Cartea de poezii creștine, „Privind spre Ceruri cu speranță…”, poate fi găsită la pangarul bisericii voievodale Sfântul Gheorghe-Nou, la prețul de opt lei, iar banii obținuți din vânzarea ei vor fi folosiți pentru copii bolnavi de cancer de la Spitalul  Fundeni. 

Prefața volumului este semnată de poetul și publicistul Geoge Stanca. Exegetul spune: „(...) Vei găsi la el bine pitite și niște pasteluri minunate demne de Alecsandri, de Coșbuc..., pe care un ins născut la umbra blocului, și fără măcar bunici la țară, nu are cum să le scrie. Nu are cum!”. Tot el concluzionează: „Versurile sunt o schiță și o mărturie a sufletului robului lui Dumnezeu... Preotul Emil Nedelea Cărămizaru”.

Colindul copilăriei

„Colind prin nămeții ce duc pân’ la cer,

Colind prin zăpezi prin flori ca din meri, 

Colind prin colinde ce-mi vorbesc despre ierni, 

Despre iernile sfinte uitate de vremi...

Colind prin colindul ce mă face iar prunc, 

Colindul ce mă ține de mână copil, 

Cu trupul firav ca un fulg, 

Cu ochi-mi lucioși de safir... (…)

Emil Nedelea Cărămizaru, duhovnic și poet
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate