Noul inamic public nr.1 al liberalilor: Venitul minim garantat

Noul inamic public nr.1 al liberalilor: Venitul minim garantat

După ce fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a propus eliminarea venitului minim garantat, o parte dintre parlamentarii PNL au depus un proiect de lege potrivit căruia refuzul acceptării unui loc de muncă duce automat la pierderea venitului minim garantat.

"În România ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat", spune deputatul PNL Florin Roman. Actuala legislație le permite persoanelor care nu muncesc și nu au venituri să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă. "Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului", spune el.

Deputatul PNL și alți colegi au depus un proiect de lege astfel încât persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția că refuzul acestuia va duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. În aprilie 2017 erau 243.006 de beneficiari de venit minim garantat. În România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tăriceanu: Trebuie să dispară!

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus recent că trebuie să se renunţe complet la venitul minim garantat, „care este o invitaţie la nemuncă”, afirmând că,în România, este criză de forţă de muncă şi că măsura se impune pentru menţinerea ritmului de creştere prevăzut în programul de guvernare.

„Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat, care este o invitaţie la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de faţă este criză de forţă de muncă. Sunt societăţi comerciale care merg să aducă forţă de muncă din ţările vecine. Deci, nu putem dacă avem criză de forţă de muncă să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că şi din punct de vedere al demnităţii individuale a fiecăruia este preferabil să câştigi un ban muncit decât să stai cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că măsura îi vizează pe cei cărora li se oferă locuri de muncă şi le refuză, preferând să trăiască din venitul minim garantat, nu pe cei care suferă de handicap.